Existenční kocovina

Existenční kocovina

Sloučenina promodralých rtů rána
nedovoluje pomyšlení na rozeklanou závěj
nadějí zapadajících do soukolí
benevolentnosti naší opilecké doby
to oblaka jasně jdou prachem strnišť
a bez náplně se rozlévají
jako řeky po velkých deštích
otázka po naději je stejně perverzní
jako otázka po chtivé slunečnicové holce
která je beztak za horizontem
a potažmo tam ztratila svou tvář
kvůli asimilaci

Víře naději a lásce to rozebírá
kruhy pod očima
a doporučuje pravidelnější spaní
lepší trávení
a vůbec vynechat
radosti života
Jenomže pohyb je stejně nezadržitelný
jako jaderná reakce
a v tom se od časů deformovaných
kreténků vyznáme dokonale
je to krok dechu labutí do detekčního sáčku
a oběšenost objemného fasciklu
zapovězených lží
z důvodu jedinečnosti pravdy
a ta je kostnatá a zubožená
se zlámanými hnáty vystavena
na pranýři
aby jí každý hodil drobnou minci
svých snů

Historie nás zavazuje
touhou po nedosažitelné objektivitě
život krokem do neznáma

                         12.6.1986

Autor Jan Kacíř, 20.10.2021
Přečteno 185x
Tipy 8
Poslední tipující: Iva Husárková, Dreamy, J's .., Sonador, mkinka
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Zase ten rok 1986... tehdy byly i slunečnice nedostatkovým zbožím?
Chtivost myslím, té je asi po věky věků přebytek, jen tedy.. není chtivost jako chtění...:-)

20.10.2021 14:47:18 | Dreamy

V té době mi přišlo, že jsou hlavně nedostatkovým zbožím chtivé holky. Slunečnice je jen pro okrasu nebo naznačení hippies motivu, ale stejně jsme tak docela nevěděli, co to je. Akorát vlasy, jeans a volná láska. Leč ta byla dost obsazená...

20.10.2021 15:10:38 | Jan Kacíř

doST dobrý...

20.10.2021 08:57:58 | Sonador

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí