Píseň kosmická

Píseň kosmická

Anotace: Janu Nerudovi

 

Jak lvové bijem o mříže

Chyceni v pasti světa

My pozemští jsme tvorové

Náš duch však vzhůru vzlétá

 

Nám zdá se

že z nebe vane hlas

Ten hlas přichází budit nás

A ten hlas volá, už je čas

Dlouho, předlouho jste spali

Vy tvorové bídní a malí

 

Ten zvláštní hlas

Mrazí, pálí a studí

Já trápím se teď otázkou

K čemu nás vlastně budí

 

My blesk k myšlenkám připřáhli

A země byla nám malá

My vesmír chtěli obsadit

Však zvláštní věc se stala

 

Tu shůry ozval se onen hlas

A řekl nám náhle Dost

Kdo zaslechl jej, zachvěl se

Slyšel v něm hněv a zlost

 

Jak lvové bijem o mříže

Tlučeme do nich zas a zas

Jsou to však naše okovy

Ukryté kdesi v nás

 

A na závěr, co dodat

Snad trochu drsná slova

Blesk k myšlenkám spřáhnout

A na život lidem sáhnout

A vše živé zabít jednou ranou

Naději nedat žádnou

To Neruda by se nenadál

Co hommo sapiens dokázal

 

Autor kozorožka, 16.06.2023
Přečteno 82x
Tipy 13
Poslední tipující: BArBArKO, Jan Kacíř, mkinka, Marten, Psavec, Fialový metal, Kan
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

...pěkně a dramaticky psané...;-)ale nevěřím na deus ex machina...

16.06.2023 22:40:43 | Marten

Já taky ne. Je to deus in machina :-), nebo možná jen pocit, kdo ví. Ale pocit je zatraceně důležitá věc :-)

16.06.2023 22:48:11 | kozorožka

Heslo ČVUŤáků: "Když to nejde silou, půjde to ještě větší silou." Pročpak má asi ČVUT V logu lva? :-D

16.06.2023 19:26:38 | Venturoso

Děkuji za rozšíření obzorů :-)

16.06.2023 19:29:59 | kozorožka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí