Quinquatria

Quinquatria

Saliové už dávno netančí
za ochranu před nemocemi.
.
Oděni do nachové tuniky,
opásáni kovovými pláty,
v přilbicích tančí ulicemi.
.
Mečem bijí do posvátných štítů,
jež králi Numovi seslala nebesa
na ochranu před morem.
.
Romulus založil Řím mečem.
Numa Pompilius ho mravně pozdvihl.
Po jeho časy Řím nevedl válku.
.
.
Saliové už dávno netančí
za ochranu před nemocemi.
.
Saliové dnes tančí pro Tebe.
Za úspěch na bitevním poli.
.
A Ty, patronka umělců, lékařů,
řemeslníků, šiřitelů moudrosti,
ale i válečníků,
.
posvěcuješ jim zbraně
pro jejich krvavé výpady.
.
Minervo, dcero Jupitera,
odlož tu tíhu bytí.
Je to tak dávno.
Dnes už jsou jiné časy.
.
Jiný Jupiter... jiné zbraně...

Autor TRlVlUS, 23.08.2023
Přečteno 72x
Tipy 8
Poslední tipující: IronDodo, Psavec, Sonador, Ophelia81, Anfádis
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

ten závěr je skvělý...

23.08.2023 10:08:54 | Sonador

Alterius Jovis altera tela.

23.08.2023 23:22:58 | TRlVlUS

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí