DVACET PĚT

DVACET PĚT

Anotace: Zamyšlení o soudobém dění v ČR.

Sbírka: SUCHÁ HADRA NA DNĚ MOŘSKÉM

 
 
Po dvaceti pěti létech rok
A stanul v čele davů
Odkudsi přišlý demagog
Který chtěl získat slávu


Dvacet pět roků svobody
Další rok je už moc
Nastal čas bránit výhody
A vlastní výlučnost


Po léta přijímat hosty
Ve vlastní světnici
Nastal čas spálit mosty
a stáhnout petlici


Dvacet pět roků z vesnice
Vraťte se všichni z cest
Nastal čas zavřít hranice
Může sem kdekdo vlézt


Už zase jsou tu krysy
Jen mají jiný plášť
Leč davům tak jako kdysi
Nabízí vlastní zášť


Dvacet pět roků štěstí
Dvacet pět roků smích
Nastal čas mlátit pěstí
Třeba i do těch svých


Dvacet pět let bez výslechů
A obav o soukromí
Dneska množství odposlechů
Soukromí ochromí


Dvacet pět roků v klidu
Nechci být jízlivý
I o tom co máš k jídlu
Dnes všichni fízli ví


Dvacet pět roků maska
Shlížela ze všech míst
Kde byla pravda a láska
Je lež a nenávist


Tolika rokům svobodným
Dnes odznívají zvony
Stává se zas nevýhodným
Nevlézt se do šablony


Dvacet pět let obelhaní
Lidé už nepřemýšlí
A viní z vlastních selhání
Všechny co jinak smýšlí


Po těchto létech svobody
Znějí varovné tóny
Zase jsou dobré důvody
Mluviti jako klony


Dvacátý šestý rok poroba
Vrací se v jiném hávu
A s ní i dávná choroba
Nemíti vlastní hlavu


Klidně nás nuťte odejít
Klidně vypěňte zlostí
Můžete bez nás klidně žít
Avšak ne bez hrdosti


Svoboda anebo sebeklam
Tohle poznání bolí
Více než pětadvacet vám
Daných na zadek holý


Až vás to odsud požene
Až začnou vám drtit kosti
Hranice budou už zavřené
A nikdo vás nepohostí
Autor Alija Harisović, 02.02.2015
Přečteno 429x
Tipy 3
Poslední tipující: Amonasr
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí