Stromy roku

Stromy roku

Anotace: inspirace Hrabětem

Stromy jsou holý a chladný vzduch
vleze ti až do morku kostí a ty kráčíš
starou Prahou, jako by se nechumelilo
a přitom sněží
paradox starobylých věží

postava v tmavém plášti telefonuje a její hlas
se odráží od velkých domů,
jejichž okna se černají smutkem
šedivých dnů

Stromy pučí a zárodky listů raší
nesmělé sluneční paprsky ještě nehřejí
ty sedíš u Vltavy a pozoruješ ptáky
křižující světle modré nebe
a vlastně ještě zebe

samotinká loďka čeří klidnou vodu
a ve vzduchu je cítit vůně pečiva
cukrárna právě otevřela
žlutá výloha

Stromy jsou obsypaný a ovoce je zralý
ruch velkoměsta ani neruší
a ty, ty ležíš na trávě a vnímáš teplo
žiješ jako zamlada
příznivá je nálada

oslní tě třpyt a na zemi se blyští náušnice
dívčí smích a chlapecké volání
růžová zmrzlina se roztéká po chodníku
hudba hraje

Stromy se barví a zkroucený listí
šustí pod nohama, zrána poprchává
v mlze rozpoznáváš obrysy sousoší
od Muzea fouká
pavouk se po pavučině souká

jak je to divný a je to vlastně bledý
lidi už nepečou brambory a nepouštějí draky
utápějí se v depresích
bude zima

(20. 10. 08)
Autor Strixa, 24.04.2010
Přečteno 328x
Tipy 3
Poslední tipující: Severka, JohnyD., CULIKATÁ
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

proč začínáš Zimou? psala jsi to v říjnu, proč tedy nezačneš Podzimem? ale to je jedno. už jen rýpu :-)

31.07.2010 00:00:00 | 11477

ó děkuji, děkuji..

25.04.2010 21:44:00 | Strixa

Pěkný začátek tu na literu:) Vítej mezi nás...:) S.

25.04.2010 12:30:00 | Severka

pěkné...mi to připomíná něco mezi básní,písní povídkou...a jak kdyby každý poslední řádek sloky ještě trošku vysvětloval to co je v ní

jinak vítej na literu :)

24.04.2010 13:38:00 | JohnyD.

Nedávno jsem viděla poušťet draky,připomělo mi to dětství.

24.04.2010 13:17:00 | CULIKATÁ

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí