OCD

OCD

Anotace: vymyslí tomu někdo lepší název? (2013)

V potoce plavou rybky,
z trenek se trhají nitky,
topí se starými svitky.
Příroda, kytky.

Abych si našel práci.
Nesází se, jen kácí.
U moci úchyláci.
Příroda, ptáci.

Do dálí jedou vlaky,
neumím malovat draky,
nejhezčí barva je khaki.
Příroda, mraky.

Kéž by šlo spatřit hromy.
Na poli rostou domy,
chvilička do pohromy.
Příroda, stromy.

Kdysi tu něco rostlo,
za všechno může lidstvo,
miluji všechno tvorstvo,
Příroda, vodstvo.

Najdi, kde moře pramení.
Káně je dobré znamení.
Přivaž se řetězem ke kmeni.
Příroda, kamení.

Zavírej za sebou dveře,
všechno je na kameře,
znám lidi bez páteře.
Příroda, keře.

Můžeme si stoupnout do řady,
nazývat své bližní neřády.
Točí se o tom i pořady.
Příroda, mokřady.

Vyjdi ven ze svého kotce,
zeptej se každého, co chce,
možná potkáš jenom sobce.
Příroda, kopce.

Jsme jako spojené nádoby,
sníme však, co si kdo nadrobí,
hledáme ve světě obdoby.
Příroda, mikrobi.

Poradily mi to ty hlasy,
chtěl jsem jen přesvědčit masy,
dívám se na svět z basy.
Příroda, řasy.

Spočítej všechny světy,
zanevři na diety,
užívej rozvité věty.
Příroda, květy.

Babičku bolí klouby,
angrešt se množí rouby,
měď z elektrické trouby.
Příroda, houby.

Pod očima mám kruhy,
potrestán za zásluhy,
jsi pro mě konec duhy.
Příroda, druhy.

Kolik nás planeta unese?
Než řekneš švec, tak je po lese.
Sopky všech zemí, vzbuďte se!
Příroda, sukcese.

Nešahej na něj, kouše.
Neubliž ani mouše.
Oblečen jenom v rouše.
Příroda, souše.

Na leccos jsem už zvyklý,
sloni, co brání si kly.
Co jsme to od sebe chytli?
Příroda, cykly.

Přijď, jestli mě máš ráda,
podrbeme si záda.
Může to být paráda.
Příroda, stáda.

Potkávám divné tvory,
řešící vzájemné spory.
Neumí říct ani sorry.
Příroda, hory.

Děti se čertů dřív bály,
venku si taky víc hrály,
teď by to spolu jen ďály.
Příroda, skály.

Umět se vyznat je výhoda,
spotřebu vytváří výroba,
blíží se mozková příhoda.
Příroda, příroda.
Autor el sereno, 30.04.2013
Přečteno 399x
Tipy 6
Poslední tipující: Kyška, Amonasr, Descardea
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Suprové:-) Ve stručnosti je síla!

27.01.2019 18:22:20 | Kyška

Je to zajímavý nápad, ale nemyslím, že je to skutečná báseň... spíš experiment. Je nekonzistentní, ale to může být znak novosti. Rozhodně je to ale demonstrace možností češtiny, bohatosti jazyka a jeho jemných nuancí.

30.04.2013 17:45:56 | aravara

Tak tohle mi přijde jako hodně zajímavý nápad. Má to svižný rytmus, sdělnost, osobitost, vtip, není to povrchní... Stálo to za to, se tu zastavit :-)

30.04.2013 13:06:27 | Amonasr

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí