Věčně snící bdění

Věčně snící bdění

Anotace: Věnování této kratičké přírodní básně patří milétským a elejským presokratickým myslitelům, Giordanu Brunovi, W.S., R.D. a především Benedictu Spinozovi.

 

Co je vlastně Jsoucí;

jaké nejsoucí?

Nekonečná Jednota

veškeré nesoucí.

 

Ve které vše spočívá,

však věru nic tu není;

zjevná pravda – uznáš jistě –

věčně snící bdění.

 

Bezmezné je takové,

co jediné vždy trvá;

půvabné jak ranní rosa –

věčná voda živá.

 

Voda, vzduch či božský oheň –

jméno pro to samé;

moudrý ví, však jiného slov

mnoho často klame.

 

Být či myslit, či snad nebýt?

Zemřít, spát či zahálet?

To jest Jedno v rámci Jeho –

pravého, co tvoří Svět.

Autor Adam_Musil, 02.02.2019
Přečteno 357x
Tipy 4
Poslední tipující: mkinka, Frr, Špáďa
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí