Krkavec

Krkavec

Potkal mladý krkavec
na rybníku ptáka.
To není žádná zvláštní věc
ani v říši ptáka.

Krkavec však na mysli
jednu starost má.
Kdo to za něj vymyslí?
Jak hnízdo uplést má.

On ptá se ptáka,
ptá se jen.
„Poraď ptáku,“ stále kráká
„jak uplést si svůj sen?“

„Ptáku, ptáku poraď mi,
jak mám stavět jen?
Ať hnízdo statné do zimy
visí v stromu mém.“

Pták křídly pouze krčí.
„Já jsem labuť, stavím svá.“
Potom jenom krátce syčí:
„Vyhledej orla, ten znalosti v tom má.“

I dal se smutný krkavec
orla hledati.
To není žádná snadná věc
hnízdo staviti.

I našel krkavec náhle
ptačích tvorů krále.
Hned vysvětlovat se jal,
proč orla vyhledal.

Moudrý orel krkavce
pod svá křídla vzal.
A v zelené doubravce
stavět hnízdo ukázal.
Autor crundy, 11.12.2018
Přečteno 1988x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Dobrý den, moje jméno je Ondřej Šoupal.
Děkuji za zájem o báseň :)

05.01.2019 22:24:08 | crundy

Vaše básen' se mi hodn'ě líbí a chtěla bych jí recitovat ve škole,ale potřebuju k ní vaše celé jméno.

04.01.2019 17:00:00 | Melanče

Dobrý den prosím prozradil bystemi jaké je vaše celé jméno

04.01.2019 16:51:48 | Melanče

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí