Jabloň

Jabloň

V záhrade je jabloň s dozretým ovocím.
Vďačne ho ponúka okolo idúcim.
Daromná ponuka.
Nesiahne za plodom žiadna ľudská ruka.
Jabloň je za plotom.
Vraj je to prekážka a istá námaha.
Človek rád bez práce ovocie dostáva.

Smúti jabloň, slnko, rosa i dážď z nevďaku.
Oni pracovali na každom jablku.
Ako dar sa chcú dať v teplé ľudské ruky
a ukryté v sene cítiť vôňu lúky.
Dýchla pani jeseň, v sade všetko spustlo.
Popadali na zem vedľa seba husto.

Bez úžitku ležia, podliehajú skaze.
Meluzína plače, zimné vetry bijú
jabĺčka vedia, že posledné dni žijú.
Rád by ich vzal človek teraz vo svoje ústa.
Prikryl ich biely sneh bielym perím zhusta.

Ich dobrá jabloň - mať drieme v zimnom spánku.
Na jar sa zobudí v aprílovom vánku.
Znovu sa odeje do bieleho kvetu
a zase ponúkne svoje plody svetu.
Jabĺčka sa budú so slnkom v lístí hrať
aby sa v jeseni zas mohli ľuďom dať.

Vždy bolo a je tak, že múdra jabloň -mať
vďačne núka plody i za ľudský nevďak.


Anna Vodičková
Autor annav, 22.09.2019
Přečteno 279x
Tipy 1
Poslední tipující: Frr
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí