Poslední Tatra

Poslední Tatra

Anotace: Vkládám proto, že Ji oba milovali a myslel jsem na ně, když jsem tu báseň-píseň skládal. (Miroslav Zikmund 14. 2. 1919 – 1. 12. 2021; Jiří Hanzelka 24. 12. 1920 – 15. 2. 2003)

Pasuje na nápěv písně Poslední kovboj Michala Tučného
(„Snad jsem si zmýlil odjezd vlaků…“)

Primární inspirace (před téměř 15 lety) na:
http://www.kurzy.cz/akcie-cr/nazory/A=PP&PR=535914&T=92

Snad jsem se nesplet v Kopřivnici,
mám správný karty na stole.
O Tatru můžu opřít svíci,
to vnuci poznaj za sto let.

Až Tatra na kapotě s věnci,
až vládu světu nastolí
a bude drtit konkurenci,
o kterou nikdo nestojí,

          pak teprv poznáš, co je Tatra,
          a vychutnáš motorů tah.
          Ta Tatra bratru nezná bratra,
          rozráží vodu, písek, prach.

          Jú-es-ej, Mátra, Velká Fatra,
          nejen tam bijí na poplach,
          a na dálnici pěšák šmátrá,
          kdo nezná Tatru, ten má strach.

Kdo bude zítra těžit ropu,
kdo ještě sáhne na uhlí?
Kdo odvrátí tu katastrofu,
abychom zítra neztuhli?

Kdo roztočí teď kola vlaků,
kdo roztočí teď kola aut,
kdo bude létat do oblaků,
bude poslední kosmonaut?

          Až vyjede poslední Tatra,
          silnice už tu nebudou,
          až lidstvo bídně zhyne, zchátrá,
          až všichni všechno dobudou,

          až hory zploští boží plémě
          a moře pozře lidský rod,
          pak Tatra zbyde jenom ve mně…
          Až tehdy dá se na odchod.


(Uvedeno v originální podobě z 12. prosince 2006)

 

Autor Špáďa, 02.12.2021
Přečteno 162x
Tipy 14
Poslední tipující: Jeněcovevzduchukrásného, jenommarie, Amonasr, šerý, mkinka, Psavec, Sonador, Dreamy
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Pěkná pocta*. Mám doma z antikvariátu jejich cestopisy.
A kdoby je neznal. Obdivuhodný pár i jejich manželky a krásných charakterů.
Čest jejich památce..už teď oboum.*

04.12.2021 23:24:45 | jenommarie

Pěkný počin, Špáďo.*

03.12.2021 01:00:17 | šerý

tedy klobouk dolů, vynikající text*

02.12.2021 17:06:17 | Sonador

Kromě toho, že je to krásná pocta oběma pánům, tak se to i moc hezky zpívá...
Už jsem si ji broukla dvakrát.:)

02.12.2021 17:00:16 | Dreamy

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí