Barborka

Barborka

I.

přišla na svět potichu
paní stiskla matce břicho
čekala za sklem - nedotkla se dechu
řekli - skloňte se k vodě
soustřeďte se na oči
možná je to naposledy
kdy váš zrak hoří opravdu něčím
holčička místo pláče zpívá

-

další a další skleněný déšť
buší do prsou a hlavy
leží jak želvička ve výloze
babička trhá dveře
doktor přešlapuje
"myslel jsem
že jste rozumná

a vy se tu celá
rozpíjíte žalem"
holčička stáčí na babičku hlavu
místo zpěvu
brečí

-
v porodnici spletli váhu
prý se narodila
těžká Barbora
je křehká - spí - nezemře - ne
svět ji dlouho
bude motat hlavu


II.

ani ses nedotkla mléka
saješ kouře z trubek
ulpíváš na chutích a nikotinu
časem pod vlivem chemie
zrezly tvoje vlasy
část tebe rozpůlila vůně cukroví
na pólu z mouky
- pahorek

pupeční šňůra drží tvůj dech před spaním
jak řekl lékař - tohle bude trvat
zvrací proto že je plná péče
chceš být sama
nebo středobodem ptaní
zda opravdu už sníš?
matka šeptla:
promiň
zapila jsem tě desetkrát lihem
bylo mi zle
tenkrát jsme tě
ještě nečekali

-
v rok jejího narození
budoucí milý
vláčel vláček sněhem
 

Autor Umouněnka, 09.09.2022
Přečteno 126x
Tipy 13
Poslední tipující: šerý, Vivien, Holoxicht, Sonador, Frr, mkinka, Narragan
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

...a cože jste tak smutná, slečno?

19.08.2023 18:30:32 | jarynn

Však "mám Tě časem počtenou" a opět jsi nezklamala*

10.09.2022 12:31:08 | šerý

Skutečně, tento text mě přitáhl.

09.09.2022 20:24:28 | Vivien

úžasný*

09.09.2022 19:39:08 | Sonador

to je pozoruhodný text-líbí se mi...ST*

09.09.2022 18:18:19 | Frr

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí