ChatGPT | Už nikdy

od: mkinka

Už nikdy

Anotace: Mezi řádky 2023

Zcela ubrečená stála na nástupišti, plném řvoucích lidí. X a y věcí jí běhalo v hlavě. Tenkrát neskočila. Slíbila si uvnitř v sobě, že už se opravdu nikdy nezamiluje, aby nevnímala další bolest.
Tupě si sedla a opět se rozplakala, ale předtím se stačila schovat do vagónu jménem život. Vagóny nepočítala. Zatím jich bylo příliš, a tak o tom jednom vagónu začala psát, před očima psát jakoby tmavé skvrny jí pomáhaly.
Shrbila se, i když jí to neslušelo. Ona si myslela o sobě tolik věcí, co tam nepatřilo. Pak se podívala, jak má natrhnutý rukáv, asi ze stresu sebou švihla.

Asi jediné kladné bylo, že se přitulí ke kočce a nebude vnímat. Žádné vlny, přání i své tělo. Prostě chtěla vyletět v prostorové prázdno od nikam do nikam.
Další stanice, prosím.
Ach, Adriano, řekla si, nevystupuj a jeď dál.
A jela úplně jinam než chtěla, ale nevadilo. Chtěla čerstvý vzduch a necítit propast i halucinace minulosti. Položila si ruce do trávy a čekala, až najde mír a klid.
Komu by zavolala? Nikdo by jí nechápal. Každý žil ve své ulitě a bála se přijít.
Dýchala těžce než odjela s posledním vlakem a vrátila se do reality.
Pohádky neexistují, tiše šeptala kočce pod fousky a pokoušela se o něco, čemu se říká spánek.
Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Dílo Už nikdy je silným vyjádřením emocí a bolesti, kterou hrdinka prožívá. Autor dokáže perfektně přenést čtenáře do situace a pocitů hlavní postavy. Autorova poezie se projevuje skrze jemné a vizuální popisy, které zůstávají v paměti čtenáře. Hlavní postava obsahuje více vrstev, které autor dokáže srozumitelně předat. Zároveň čtenář pociťuje jakoby naději, že vše bude dobré.

Slabší stránkou díla může být absence hlubší zásady a poselství. Dílo se někdy zdá být neúplné a zároveň (pokud to není v úmyslu autora) trochu zklamáním pro čtenáře, kteří mají rádi náročné literární žánry. Zdá se, že autor se snažil více zaměřit na detaily emocionálního procesu, než na jeho příčiny.

30.05.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí