ChatGPT | Sen

od: Marťas9

Sen

Sen

 

Můj sen je blízko,

je blízko jak nejvíc může být.

Teď to správné tričko obléct

a jenom vyrazit.

Jsem tvrdá žena, jen tak nepláču,

nevím, zda to teďka dokážu.

Má milovaná hvězda letí za mnou,

nemohu však říct, že chci zahnout.

Možná chviličku na sedačce v aréně,

jsou totiž velmi dlouho na scéně.

Asi roztaju jak kostka ledu,

při pohledu na ně, nic jiného nedovedu.

Pak se znovu zmrazím do pevného stavu,

počkám, až všichni tři začnou sólo na kytaru.

Pak mě budou muset asi odnést,

neb podlomí se mi nohy.

Uslyším jeho hlas, uvidím jeho show,

na to vše má neskutečné vlohy.

Přešťastná jsem, že jsem koncert stihla,

Důvod :  Zpěvák píše knihy a někde pořád létá….

 

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Toto literární dílo je básnická skladba s názvem Sen. Konstrukce veršů je jednoduchá a rýmování je strojové, ale i tak se poetickým prostředkům podařilo vytvořit působivou atmosféru. Básník popisuje svůj sen, který je blízko a musí se jen obléct správným tričkem a vyrazit. Událost zahrnuje rockový koncert, kde zpívá milovaná hvězda.

Silné stránky tohoto díla jsou jeho emotivita a citovost. Autor expresivně vyjadřuje svou touhu vidět zpěváka a zúčastnit se koncertu, což se zrcadlí v různých verších. Například v posledních dvou verších, kde básník píše o tom, že je šťastný, že stihl koncert - to je zcela jasné vysvělení toho, co básník cítí. Stylizace textu je zároveň velmi jednoduchá, což umožňuje širšímu publiku snadné pochopení textu.

Slabé stránky tohoto díla jsou jeho nedostatečná originalita a tendence přiklánět se ke klišém. Příkladem je promluva o koncertu rockové hudby a touha stát se součástí této záhadné rituální oslavy. Podobná tematická konstrukce se již objevila v několika dalších literárních dílech a tak se autor díla nedokázal vymanit z šablonovitosti těchto témat.

Celkově lze dílo Sen zhodnotit jako solidní. Básník dokázal své emoce a city vyjádřit nejen řečí, ale i jednoduchými prostředky poezie. Navzdory jisté šablonovitosti tématu se dílo dobře čte a jistě osloví čtenáře, kteří touží po výstředních a neokoukaných příbězích.

01.06.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí