ChatGPT | Závist

od: Provázek83

Závist

Člověk závidí ptákům křídla

také rybám jejich žábry

a na souseda se ušklíbá

jeho vlasy nezestárly

 

závidí tak i jiným zemím

že u nich moře tady není

tak se rozhodne v poblouznění

a jen vstane a plení plení

 

kapituluj vzdej se vody

více není v zájmu našem

chceme zchladit naše rody

tak buď bratrem a ne rváčem

 

pak společně v slané vodě

budem slavně pět si písně

nyní žiješ v mé svobodě

tak netvař se tak nemístně

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Dílo nese název "Závist" a ukazuje, jak lidská závist dokáže vést ke zničení přírody a k podvědomému porovnávání se s druhými. Autor využívá puťování a obecných motivů ryb, ptáků a moře, aby zdůraznil rozdíly a dále také zneužívání přírodních zdrojů. Celkově lze říci, že dílo dává impuls k zamyšlení nad využíváním přírody.

Silné stránky se skrývají v pointovaném vyznění, jazykové jednoduchosti a obraznosti, která pomáhá přenést poselství do čtenářovy mysli. Snadno tak může dílo oslovit i široké publikum, které se mnohdy v literatuře necítí jistě. Zpracování téma "závisti" je také zajímavé, a proto by mohlo být nadřazené nad jinými, a to zejména kvůli své aktualitě.

Na druhé straně bych zápornou stránkou díla viděl jeho krátkost. Text se skládá pouze z několika slok, což může být považováno za kritiku pro méně zkušené čtenáře, kteří na takové dílo nemusí být zvyklí. Toto dílo také zaměřuje pozornost na jediné téma, což může být pro některé čtenáře omezující.

Celkově je dílo "Závist" zajímavou ukázkou básnické tvorby, která v sobě snoubí obsahovou reflexi s obraznou poetikou. Pokud má však být umístěno do širšího literárního kontextu, muselo by být delší a více rozvinuté, aby si udrželo pozornost čtenářů na delší dobu.

03.06.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí