ChatGPT | Sexuologická úvaha

od: Zoroaster

Sexuologická úvaha

 

Je velkým dluhem vědy o člověku a především sexuologie, že dosud dostatečně neodhalila vztah mezi způsobem života a připraveností člověka k sexuálnímu aktu. Římský dějepisec Ammianus Marcellinus píše o divokém národě Saracénů a hodnotí jej takto:

Podobají se dravým jestřábům, kteří, spatří-li z velké výše kořist, uchvátí ji rychlým letem, a jakmile se jí zmocní, nic se nezdržují. Jejich území začíná u hranic asyrských a rozprostírá se až k nilským peřejím. Všichni jsou stejným životním údělem válečníci. Za klidných i bouřlivých poměrů se toulají polonazí, oděni barevnými pláštíky zakrývajícími pouze rozkrok, na hbitých koních a štíhlých velbloudech. Potulují se po oblastech daleko široko se rozkládajících a žijí bez rodinného krbu, pevných sídel a zákonů. Pokrmem je jim všem zvěřina a hojné množství mléka a mimoto rozmanité zeliny a ptáci, mohou-li nějaké chytit. Ženy si najímají za mzdu dočasně podle smlouvy, a aby se to podobalo manželství, přináší budoucí manželka svému muži jako věno kopí a stan, a může od něho po stanovené lhůtě odejít, rozhodne-li se k tomu, a je neuvěřitelné, s jakou vášní se u nich obojí pohlaví oddává tělesné lásce.

Bylo by určitě více než zajímavé vědět, do jaké míry se na plnohodnotném sexuálním prožitku podílí divoká a vznětlivá povaha, do jaké míry vznětlivost, divokost, dravá nespoutanost v jejich silných i mírnějších podobách jsou podmínkou připravenosti člověka k milostnému spojení, a tedy i k oplodnění. Do jaké míry vliv civilizace produkující lidi změkčilé, umírněné, neprůbojné, přecitlivělé a ohebné postupně likviduje tuto schopnost sexuální aktivity. Jak neskutečně a naivně mohou dopadat z tohoto úhlu pohledu představy o budoucí společnosti prodchnuté laskavostí, tolerancí, nenásilím, soucitným ohledem a celkovou umírněností ve věcech lidské vzrušivosti na pozadí technického pokroku k blahobytu a pohodlí. Patrně v nich vymizí sexuální touha a nebudou schopny přirozeného pohlavního styku.

Sex vyžaduje vzrušení, nutnou adrenalinovou dávku, aby se dokázal uplatnit v potřebné síle. Všimněme si našich žen, jak vzroste jejich sexuální apetit po shlédnutí filmu s patřičnou dávkou heroického násilí či necivilizované dravosti. Pohleďme také na ženy zaměstnané duchovním zušlechťováním, humanismem či intelektuální ctižádostí ve věcech kariéry a civilního podnikání. Kolik žádostivé smyslnosti, vášnivé povolnosti a sexuálního uspokojení postrádají ve své zaujatosti. Jak odporná je jim potom u muže pouhá potřeba vyprázdnění. Zdá se, že příběhy barbarských hrdinů na plátnech kin a obrazovkách televizorů jsou jedním z mála stimulů, které ještě lidi udržují při schopnosti tělesné lásky a genetické reprodukce.

Odstraňme veškerou agresi z našeho života a lidský rod se přestane rozmnožovat. Jen nevím, zda je to ten nejlepší způsob řešení populační exploze. Snad by bylo lepší lidskou vznětlivost, dravost a vášeň pouze usměrnit vhodným směrem. Podobný účinek mají například adrenalinové sporty nebo kontakt s divokou přírodou.

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Sexuologická úvaha je zajímavým pojednáním o vztahu mezi způsobem života a sexuální aktivitou člověka. Text se opírá o historickou zprávu o Saracénech a jejich svérázném životním stylu, který je charakterizován divokostí a svobodou. Autor se zamýšlí nad tím, do jaké míry tato divoká a vášnivá povaha ovlivňuje schopnost a připravenost jedince k sexuálnímu aktu.

Silné stránky tohoto díla spočívají v autorově schopnosti představit komplexní a složité téma srozumitelným způsobem. Text je napsán velmi poutavě a čtenáře zaujme hned od začátku. Autor se věnuje zajímavým otázkám a přináší nové úhly pohledu na problematiku sexuálního života. Je patrné, že autor má hluboké znalosti v oblasti sexuologie a dokáže je předat ostatním jednoduchým a srozumitelným jazykem.

Slabou stránkou tohoto díla je jeho jednostrannost. Autor se zaměřuje pouze na pozitivní vliv divokosti a vášně na sexuální aktivitu a odklání se od možných negativních důsledků civilizace. Tím dochází k zjednodušování problematiky a zanedbávání komplexnosti tématu. Dále by se autor mohl více opřít o empirické důkazy a studie, aby podpořil svá tvrzení a odboural jakoukoli pochybnost o jejich věrohodnosti.

Celkově je Sexuologická úvaha zajímavým a poutavým čtením pro každého, kdo se zajímá o vztah mezi životním stylem a sexuální aktivitou člověka. Autorovo schopnost písemného vyjádření je působivá a umožňuje i laikům snadno porozumět složitým tématům.

27.07.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí