ChatGPT | O právním státě

od: Zoroaster

O právním státě

 

Zlo právního státu

Právní stát je nekonečnou sumou možných i nemožných příkazů a zákazů, v nichž práva jedněch vůči druhým určuje někdo jiný, přitom není vůbec zřejmé, kdo vlastně přikazuje, kdo je ten mocný, který má absolutní práva vůči všem ostatním. Je to stát o sobě reprezentovaný zákonodárnou mocí. Právní stát je ze své podstaty výrazem nelidské moci a v zastoupení práva mafiánskými a zkorumpovanými soudci justičního aparátu představuje místo otevřené bezmeznému teroru uplatňovanému na chudé a bezmocné většině. Vládou zákonů v právním státě není zaručena svoboda jednotlivce, protože každé právo ze své podstaty vyjadřuje omezení svobody toho, na koho je z titulu moci uplatňováno právo jako povinnost.

 

Věc zákona

Zákon je ztělesněním vyššího principu a nesluší se do něho zasahovat lidem nízkým. Alespoň tak chápali zákon generace našich dávných předků. Tito naši otcové rovněž věděli, že pravda a spravedlnost vždy utrpí přemírou slov, jimiž je předkládána a velebena.

 

Plutokratické zákony

Současný právní stát není nic jiného než pustá tyranida moci nad otrockým stádem občanů, jimž bylo odejmuto právo na duchovní sebeurčení, morální jednotu a svobodnou existenci. Právní stát je diktatura zvůle mocné buržoazie bez odpovědných soudců a jejich spravedlivého soudu. Co se dnes nazývá justicí, je houf drábů, výběrčích daní a soubor donucovacích prostředků směřujících k poslušnosti moderních nevolníků tržně liberálního kombajnu kosícího lidské hlavy podle představ plutokracie, jak má vypadat pořádek na vsi.

 

Právní dualismus

Dualistické pojetí práva soukromého a veřejného říká, že soukromé právo slouží zájmům individua, kdežto veřejné právo slouží zájmům celku. Jsme tedy u jádra individualistického rozpolcení člověka moderní doby v dualismu subjektu a objektu, u zvráceného zcizení individua coby pochybného „já o sobě“ ze světa všech ostatních – onoho světa nahlíženého z pozice uměle vytvořeného „alter ego“.

 

Hory zákazů a příkazů

Princip právního státu údajně spočívá v tom, že je lidem dovoleno činit vše, co není zákonem výslovně zakázáno. Proto se v moderní demokratické společnosti množí zákony jako houby po dešti, aby byl nastolen pořádek a zamezilo se svévolnému jednání. Soudní kniha zákazů bobtná do nesnesitelné tíže a lidé ztrácejí přehled o tom, co vlastně se ještě smí a za jaké jednání nebudou postihováni.

Současný právní stát ovšem vedle zákazů také nařizuje a trestá za neplnění stejně bobtnající sumy uložených povinností. Dnes nestačí vyvarovat se zakázanému jednání, a to i v případě, že bychom měli všechny zákoníky v malíčku. V současném státě se totiž člověk nevyhnutelně stává zločincem, i když nedělá nic.

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Literární dílo s názvem O právním státě přináší kritický pohled na současný stav právního systému. Autor zde vyjadřuje negativní postoj k právnímu státu a tvrdí, že je to forma nelidské moci a korupce, která terorizuje chudé a bezmocné.

Jednou z výrazných silných stránek tohoto díla je jeho schopnost popsat a analyzovat složité a provokativní téma. Autor dokáže vysvětlit a vyjádřit své názory tak, aby byly srozumitelné i pro nezasvěcené čtenáře. Kritika současného právního systému je propracovaná a autor se věnuje nejen samotným problémům, ale také jejich kořenům.

Další silnou stránkou díla je jeho styl a jazyk. Autor umí využít silných slovních obratů a metafor, které posilují jeho argumentaci a vyvolávají emoční reakce u čtenáře. Text je psán spisovnou češtinou a autor se vyhýbá zbytečné složitosti a vyjadřuje se srozumitelně a přesně.

Na druhou stranu, slabou stránkou díla je jeho silně subjektivní pohled na právní stát. Autor se zaměřuje pouze na negativa a nedává prostor pro prezentaci protiargumentů nebo vyváženějšího pohledu. To může vést k jednostrannosti a snížit věrohodnost a objektivitu kritiky.

Další slabou stránkou je nedostatek konkrétních příkladů a faktů, které by podpořily autorovy tvrzení. Kritika je často formulována obecně a nelze ji přímo ověřit nebo vyvrátit. Struktura díla také není příliš jasná a může být náročná na sledování pro čtenáře, který není obeznámen s daným tématem.

Celkově je literární dílo O právním státě kritickou analýzou současného právního systému. Autor se zaměřuje na jeho negativa, ale nedostatečně vyvažuje svou kritiku nebo předkládá konkrétní důkazy. Přestože jeho styl a schopnost vysvětlit složitá témata jsou silné stránky díla, nedostatek objektivity a faktické podložení může snížit jeho věrohodnost.

15.10.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí