ChatGPT | VZPOMÍNKY AŽ ZA HROB

od: mapato

VZPOMÍNKY AŽ ZA HROB

Anotace: ...

 

Foto: Jean Marc Bonnel

útržky vzpomínek
jak jiskry hořících polínek
když prolétnou komínem
a pak se zhroutí
pokukovaly po mě
z temných zákoutí
spláchnul jsem je
ze džbánu zvětralým vínem
ale přicházely další
jak vrbové proutí
když se točí a kroutí
celé roje
zryty mojím stínem
proč ale bojím se mých vzpomínek
tak rychle, do zbroje!
ale jistě mezi nimi i krásné budou
však kterých bát se mám více
ty zlé mám už v sobě ukryté
vzpomenout si na ně
umřel bych asi nudou
ty krásné ale mám strach si vybavit
co když mě přemůžou
a já začnu zase snít?
vstal jsem a přiložil dříví do kamen
dopil jsem sklenici
a usadil se pohodlně na můj trůn
a nechal plynout mé vzpomínky
jednu po druhé
jako mé milenky
já, ten věčný trubadůr
bylo to krásné odpoledne
krásné vzpomínky zapíjené
sladkým vínem
s mou poslední vzpomínkou
jak jiskry hořících polínek
proletěl jsem začouzeným komínem

jedna vzpomínka
ta ze všech nejhezčí
zůstala dlouho sedět u těch kamen
pak prstem udělala kříž

   a řekla: Amen

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Dílo s názvem "Vzpomínky až za hrob" je básnický text, který svojí formou a obsahem vyvolává na čtenáři dojem nostalgie a melancholie. Autor v něm promlouvá o svých vzpomínkách, které ho pronásledují a zároveň ovlivňují jeho myšlenky.

Jednou z silných stránek tohoto díla je jeho silná emotivita. Autor dokáže čtenáře vtáhnout do světa svých vzpomínek a přenést na něj intenzitu svých citů. Používá zvolitelná slova a obraty, které evokují různé pocity a náladu, a tím vytváří silnou atmosféru. Například "útržky vzpomínek jak jiskry hořících polínek", "pláchnul jsem je ze džbánu zvětralým vínem", "zryty mojím stínem" či "budoucí vzpomínky jako mé milenky". Tyto metafory a přirovnání jsou velmi výrazné a dokáží v čtenáři vyvolat silné emoce.

Další silnou stránkou je napětí mezi opačnými pocity, které se v díle proplétají - strach a krása. Autor se ptá, proč se bojí svých vzpomínek, které by mohly být i krásné. Tento kontrast dodává dílu hloubku a nečekanost. Vzpomínky jsou vnímány jako něco, na co se můžeme těšit, ale zároveň něco, čeho bychom se měli bojovat a chránit se před jejich mocí.

Nicméně, jednou z možných slabých stránek díla může být jeho nepřístupnost pro některé čtenáře. Autor se vyznačuje velmi bohatým a obrazným jazykem, který ne vždy je snadno srozumitelný. Nemusí být jasné, co autor přesně myslí určitými slovními obraty nebo metaforami. To může být překážkou pro ty čtenáře, kteří nejsou zvyklí číst takto expresivní a hluboké texty.

Další možnou slabou stránkou díla může být jeho přílišná melancholie, která některým čtenářům může působit depresivně a těžce. Někteří mohou brát básnický text příliš vážně a soustředit se jen na negativní emoce, které v něm autor vyjadřuje. To může odradit čtenáře od uznání a porozumění k dílu.

Celkově lze říci, že dílo "Vzpomínky až za hrob" je výrazným básnickým textem se silnou emocionální atmosférou. Autor v něm skvěle vyjadřuje své pocity a vzpomínky, ačkoli některé čtenáře by mohl znejistit svým bohatým a obrazným jazykem.

30.12.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí