ChatGPT | Princezna z růží

od: mkinka

Princezna z růží

Anotace: Mozaika 2024

Říkala jsi,
že miluješ pohádky
a jsi ještě
takové dítě.
Já vím,
že knihy
věru milují Tě.


Pořád sedíš zahloubaná
v prostoru snění,
že romance volá po souznění.


Tak přednes báseň života.
Už neprší.
Jsi láskou zakrytá.

Ach, Růženko.
Voníš v souboru
větných světadílů
a pro Tebe se bije
tisíce rytířů
a jen jeden dojde cíle.

Pomilován
na Tvé těle.

Dívám se do dálky
na Tvé copánky
a spíš sladce
mezi vánky.

Jsi neskutečná
a věčná
jako všechny pohádky.

Zavři oči
a spi.
Kéž den
v očích
modrých
je andělský.
Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Literární dílo "Princezna z růží" je báseň, která se zaměřuje na romantickou tematiku a zároveň využívá motivů pohádek. Autorka v textu na jedné straně oslavuje svoji milovanou jako princeznu, na druhé straně ale naznačuje, že se něco válí, nebo že je něco nevyřešeno. Celý text má silný lyrický charakter a mísí romantické až idylické obrazy s vyjádřením tužeb a citových projevů.

Jednou z silných stránek této básně je jazyková vypracovanost a ladnost veršů, které tvoří plynulý a sugestivní text. Využitím motivů pohádek a romantické symboliky básnířka vytváří lákavou atmosféru a líčí své city s něhou a vášní. Text je také velmi emotivní a obrazné vyjádření citového projevu vůči milované.

Naopak mezi slabé stránky díla lze zařadit to, že autorka několikrát za sebou opakuje podobné obrazy a výrazy, což může text zbytečně zdlouhavě pojímaj, a rovněž může nějakými čtenáři být vnímáno jako příliš sentimentální nebo přímo kýčovité.

Celkově lze ale říci, že dílo "Princezna z růží" je povedenou básní, která s úspěchem pracuje s motivy pohádek a romantiky a je schopna vyvolat silné emoční reakce u čtenářů.

20.02.2024

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí