Komentáře přijaté

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 8 záznamů. Zobrazuji 1-8.

Hvězda Ashenu 2. část Publikoval(a): Orist Grey | Povídky » Fantasy

Taky se omlouvám, jestli můj komentář vůči tobě zazněl nějak příkře, tak jsem to vůbec nezamýšlela :)
Samozřejmě máš pravdu, co se té češtiny týče, sama jsem zpočátku měla problém se do příběhu vůbec začíst, myslím, že jsem to uvedla a tak nějak odůvodnila již v první části. Jen jsem netoužila být příliš kritická nebo to nějak "zbuzerovat" (chichi), protože vím, jaké jsou začátky ve psaní (a hlavně v próze) strašně obtížné.
Samozřejmě vím (nebo v to doufám), že by se jistě majitel povídky neurazil, kdybych ho nějak zkritizovala, ovšem nebyla jsem si tím jistá a nechtěla jsem někoho svou kritikou odradit od dalšího psaní (tak nějak vlastní zkušenost ;)

A promiň, jestli jsem se tě nějak dotkla, ale občas jsem dost rýpavá, takže... :))

14.03.2014 15:44:55 | Aiuryreagovat

Hvězda Ashenu 2. část Publikoval(a): Orist Grey | Povídky » Fantasy

Nejdražší Aiury,
neomlouvej se! Tvou intervencí jsem potěšena. Rozhodně jsem na tebe nechtěla, svým komentářem, něco kydnout. Je mi líto, a omlouvám se, pokud to tak vnímáš. Nebylo to záměrné.
Jsou určité věci, které jsem od Literu očekávala. A shledávám, že se tu moc nedějí. Takové ty běžné rány pod pás, jako rada nebo pomoc…
Ano, vynadala jsem mu. Protože si myslím, že to má smysl. Kdybych si myslela, že je jeho práce mizerná, vykašlala bych se na něj. Na mě je to prostě až moc osobité a bojím se, že kvůli tomu spousta lidí nedočte dobrou věc. Navíc si myslím, že někdo, komu je sedmnáct, se nejspíš stále zpovídá ze svých gramatických hříchů, nějaké formě kněze s červenou propiskou. Osobně považuji, v této situaci, štěpení osobnosti, za poněkud riskantní podnik. Ale to je opravdu jeho boj!
(Kulturní vsuvka: Sama jsem, na střední, proslula svou slohovou prací, kde jediná věta stačila na pětku. A že jich bylo, těch vět. Češtinářka ji předčítala celé třídě a dav řval smíchy. Ale já jsem musela hodně bojovat, abych prolezla. Zkažené prázdniny a tak… Vím, o čem mluvím a myslím si, že to nestojí za to.)
Oháníš se osobitostí a máš určitě pravdu. Ale způsob, jakým (nebo kterým? Pomoz mi.) píšeš dialogy ty, je mi o dost příjemnější. Je to nespisovné, slova nejsou celá, občas někdo něco vysloví špatně. Ale jednotlivé postavy jsou tím zlidšťovány, nabírají na hmotě, stávají se skutečnější. Má to smysl a funkci. Navíc to držíš na uzdě. Máš to pod kontrolou a nestává se ti, že by volné konce vlály ve větru (Na to trpím já.). Ale tady? I když se snažím, nevidím za tím smysl. Kdybych hledala osobitost, asi by to bylo v rámci jiného žánru (Třeba v temných vodách, kterými proplouvají CoT nebo camino.). Nebo alespoň na kostře odlišně vystavěného příběhu. Podle toho, jak se myší příběh zatím odvíjí, to vypadá, že by mohlo dojít na i intriky (Oh, jak skandální!) a nedovtipný čtenář (jako já) by se v tom mohl ztratit nadobro. I ve výtvarném umění, kde je to o podstatně těžším kalibru, se může stát přílišná osobitost příliš tenkým ledem. (Dvojí příliš, příliš blízko sebe, tu mám zcela záměrně! Chichichi…)
Za čárku díky. Já o ní vím. Všimla jsem si jí včera, ale opravovat to mi přišlo poněkud pokrytecké. Myslím, že teď jich tam mám zase víc, než bych měla.
Pokud jsem vám nabourala juntu, dej mi to vědět, a já už ani nešpitnu.

14.03.2014 00:33:01 | Lada 3reagovat

Hvězda Ashenu 2. část Publikoval(a): Orist Grey | Povídky » Fantasy

Ahoj, promiň, že do toho vstupuji, ale... se vším, co jsi tu uvedla, samozřejmě souhlasím :) Pořád si však myslím, že je to jeho vlastní osobitý styl psaní. A každý máme nějaký :)

Ne všichni ovládáme češtinu tak, jak bychom asi měli. Ať slovem,nebo písmem. I když to samozřejmě není žádná omluva :D :)

Taky nechci být nějaká "rejpalka", ale pokud chceš někomu radit se správnou češtinou, měla by sis dát pozor na čárky :) (moc se omlouvám, zda je to nevhodné nebo přílišné rýpání) ... :)

13.03.2014 19:48:17 | Aiuryreagovat

Hvězda Ashenu 2. část Publikoval(a): Orist Grey | Povídky » Fantasy

Takhle to vypadá, když se někdo každým krokem zlepšuje. Přes svou averzi k myšině, se těším, jak to bude pokračovat a až budu spokojená i s formální stránkou (ne, že já bych byla perfektní, ale snažím se), uvidíme…
Ale respektovat Tě nebudu, protože Já, jsem rejpavá mrcha… Nechci Ti radit, pokud o to nestojíš, a můžeš ihned přestat číst. (Předpokládám, že jsi Moravák, a nevidím na tom nic špatného, možná je to téměř osvěžující…)
Ale pokud jsi to ještě nezaklapl, na tvém místě, bych si dala pozor na shodu podmětu s přísudkem, y/i a opakování slov, kterému se někdy člověk nevyhne. Někde jsi tam ujel ve faktografii a promiň, ale obzvláště drtivý dopad má Tvá stavba vět. Také bych si asi rozmyslela spisovný, nebo nespisovný jazyk pro pasáže mimo přímou řeč. Člověk se v textu často ztrácí, já to čtu alespoň potřetí. Už u varovné cedule, kde dojde postranní nabídka Literu a není jak se orientovat v textu, ztrácím kuráž. Ještě Ti vytknu krkolomné myšlenkové zvraty v rámci jednoho monologu, které ve spojení se, svrchu zmíněnými nešvary, vytvářejí docela děsivý chumel.
Hodně pomůže obyčejný Word, ale je potřeba dávat pozor na automatické opravy (které jsou pro turbodatla, pokud k takto postiženým jedincům patříš, k nezaplacení), aby ti to nenadělalo paseku. Ale k tomu stačí si to po sobě přečíst.
Přes všechnu napáchanou prasečinu, si myslím, že Ty umíš psát a proto do Tebe tak ryju. Velkou předností Tvého díla jsou sympatické postavy, které si čtenář (mluvím za sebe) snadno oblíbí, záleží mu na nich a jejich další osud ho zajímá. Také máš moc pěkné dialogy a (zatím) zajímavý příběh (přestože nijak převratný; A já mám ráda klasiku!), takže je o to větší škoda, že je to v troglodytštině.

Kontrolní otázka: Co se stane s lilií (která asi původně byla růže), když jí někdo nacpe do opasku a pak utíká!? Nebyla by zvadlá po třech dnech, ale sešrotovaná okamžitě. K tomu přidej tu odpornou sladkou šťávu, co z nich vytéká…

12.03.2014 17:48:06 | Lada 3reagovat

Otázky Publikoval(a): Orist Grey | Básně » Filozofické

možná jen chtěl aby je nikdo nezodpověděl...

12.03.2014 11:04:11 | enigmanreagovat

Hvězda Ashenu 2. část Publikoval(a): Orist Grey | Povídky » Fantasy

I druhá část tvého příběhu se mi moc líbí :) ačkoliv... nechci být za fiflenu nebo tak, ale mám ráda uspořádanost, co se psaní týče, a trvalo mi, než jsem se pustila do čtení.
Na druhou stranu je to tvuj osobitý zpusob psaní. Budu ho tak respektovat. A rozhodně se těším na další pokračování :)

09.03.2014 16:41:28 | Aiuryreagovat

Hvězda Ashenu 1. část Publikoval(a): Orist Grey | Povídky » Fantasy

No... zas taková kritika to být neměla :-D ale těším se na pokračování :-)

04.03.2014 20:18:13 | Aiuryreagovat

Hvězda Ashenu 1. část Publikoval(a): Orist Grey | Povídky » Fantasy

Parádní myšlenka :-)
Líbí se mi téma tvé povídky, i když musím říct, že se mi to zprvu špatně četlo. Přijde mi, že jsi to psal tak, jak tě zrovna napadlo, je to taková "spleť" myšlenek ;-) A nutilo mě to číst to strašně rychle :-D Ale to je jen můj názor, snad se nebudeš zlobit ;-)
Jinak se mi to opravdu líbilo :-) Nakonec jsem to skousla a přelouskala celé :-) A rozhodně se těším na další pokračování :-))

04.03.2014 19:46:01 | Aiuryreagovat

Stránky: 1
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí