Komentáře přijaté

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 6 záznamů. Zobrazuji 1-6.

Peklo a Viki Publikoval(a): Trkalek | Pohádky, bajky » Pro malé děti

To je taková nějaká didaktika pro mladší sestřičku? To je krásné. Obsahově je ovšem text nějak zmýlený. Dává obecnou přednost poslušnému chování. Díky těm pohádkovým kulisám vychází poučení jako kdyby vždy za každých okolností bylo dobré se podřídit a nevztekat. Vždy ne! V životě jsou situace kdy je vztek a vzdor přirozený i správný, zejména když stojíme tváří v tvář nějaké špatnosti. Dítěti takovéto povídání neublíží, poněvadž od Tebe vnímá především tu péči a starostlivost, ale bajka by to byla nejasná, poučení sporné.
PS: čerti jI odnesli, se jI snažila ... pravidlo je podobné jako mě/mně
koho? ... mě, ji
komu? ... mně, jí

06.07.2023 07:23:45 | Ezopreagovat

SpoiledMouse Publikoval(a): Trkalek | Povídky » Ostatní

To je moc hezké :)

04.07.2023 19:48:01 | Nikkolasreagovat

Macecha Publikoval(a): Trkalek | Povídky » Ostatní

Však uvidíš zda tě to k tomu ještě zpět přitáhne a DĚKUJI za přání. ;):)

03.07.2023 17:34:39 | jenommariereagovat

Macecha Publikoval(a): Trkalek | Povídky » Ostatní

Možná by to chtělo podrobněji vysvětlit situaci u slečny doma. Např. nechápu jak to, že ještě vůbec žije když se to děje už tak dlouho. Kdo vydrží půl roku bez pořádného jídla? Možná mi něco uniklo, nebo to nebylo jasně vysvětleno, každopádně tomu nerozumím.

03.07.2023 11:23:59 | Marry31reagovat

Macecha Publikoval(a): Trkalek | Povídky » Ostatní

Četla jsem si jí včera a námět je opravdu vážné téma. Dobře zvolené. Jen mi to přijde, že jsi to chtěla rychle zakončit a netozvinula víc ty postavy i děj. Vše se odehrává rychle..jakoby ráz na ráz a ten konec vlastně jsi to chtěla šťastně zakončit. Což je fajn. Ale tápu..přece si ten otec tu macechu nakonec nevzal..to se to jako nedostalo ven..ta informace a on nad tím zavřel oči, to se mi nezdá. :(
Celkově by ten příběh měj potenciál i jako delší povídka.;) Pokud by jsi jej chtěla víc rozvinout. Tady se mi zdá, že ti došla energie a chuť a nějak jsi na ten konec pospíchala. Sama se do povídek nepouštím..protože děje se musí propracovat jako celek i postavy..charaktery povah.
Ale tipuji..protože určitě začínáš psát a budeš jistě v psaní pokračovat. :)
Tak ať se ti to daří a měj krásné léto. M

03.07.2023 10:29:14 | jenommariereagovat

Macecha Publikoval(a): Trkalek | Povídky » Ostatní

Dvojčata se na sebe podívala, protože si nebylA jistÁ
vzal si jI, dal jI, popadli jI ... správně krátké i, až dole nutí ji jíst je správný tvar, vyjadřování je trochu šroubované, místy předmětné jako kdyby mluvil robot. Např. "to trvá od přistěhování se macechy". Řekni to radši přirozeně pomocí slovesa.
Obsahově je povídka závažná, vyjadřuje prastarý problém žárlivosti mezi matkou a dcerou. Nesnášenlivost stárnoucí matky je bytostná a může postihnout i vlastní matku. Každá žena se těžko a dlouho smiřuje s poznáním, že odchází do další generace zatímco na její místo nastoupí dcera. To je v životě ženy těžký úděl, který odmítá a své sokyni dělá schválnosti. Ani představa, že matka úmyslně otravuje dceři pití není přehnaná. Ta žárlivost je bezedná a najde si cestu různě. Přestože je povídka psaná nezkušeným naivním rukopisem, hluboký obsah ji nadnáší, takže příběh nekončí v traumatu ani smrtí, nýbrž dochází k pozitivnímu poznání a PŘEKONÁNÍ situace. Nevlastní bratři, ač podle krve konkurenti, paradoxně sestře naopak pomáhají a staví se na stranu pronásledované. Zde opět promlouvá přírodní princip zachování života a nevyhnutelného uvolnění místa mladší generaci.
Povídka napsaná začátečnickým jazykem, ale obsahově výborná, eticky angažovaná a v příběhu dovedená do lepšího uspořádání (dívka strádala, nyní je veselá a miluje sport). Tím dílko naplňuje pravé možnosti literatury. (řečeno lidově happy end, ale je to uvěřitelný, odůvodněný odpracovaný dobrý konec, ne fráze). Dávám pochvalu.

03.07.2023 10:19:38 | Ezopreagovat

Stránky: 1
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí