Komentáře odeslané

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 4 záznamů. Zobrazuji 1-4.

Jsem jen já, vy jste v mé hlavě Publikoval(a): Leonard Gerber | Úvahy » Filozofické

Krásné, "Ego ipse solus" mi imponovalo už od střední školy.
Ještě se na to dá dívat takto: Na jaké úrovni je dnes Virtuální Realita a hry, simulace v ní vytvořené? Na jaké úrovni byla před 100 lety? Na jaké bude za tisíce let? Pak ale vyvstává otázka: ve VR mohu být třeba kocourem, malou zelenou kostkou nebo zvukem hrajícím z rádia. Nemluvě o tom, co nemůžu napsat, páč o tohož existenci nemám tušení a i kdybych měl, co bych asi psal o pocitech např. entity žijící v systému tvořeném ne atomy a molekulami, ale cirkulujícími fotony (představa: nahradím elektron v atomu fotonem. Lze-li, netuším. Nic více nepředstavitelného mě nenapadlo).
Kdo tedy vlastně jsem doopravdy? Ego jsem já vždy a všude, jistě, ale ptáme se na fyzické tělo, prostor ve kterém tělo žije...Kde procitnu když tady zemřu (odpojím se, probudím se...)? Jaké budu mít schopnosti? Budu smrtelný?
Ovšem pozor! Když se na problém podíváme z ještě větší výšky, uvědomíme si že ve snu není z principu možné pracovat se zákony reality a dokážeme-li v něm zcela nezvratně nějaký fakt, po probuzení je důkaz jaksi nefunkční :-) Logika zřejmě není bez chyby ni kompletní, především ale ve snu nefunguje. Nebo funguje... záleží na...čem?
Škoda že vystoupit ještě výše nelze a nezbývá než tvrdý závěr: Dokud jsi zde, nebudeš vědět vůbec nic.
Mimochodem, kdyby to byla VR hra, kdo by ji hrál dobrovolně? Co spíše trest? Nebo výzkum? Zase úvahy beze smyslu. Dostávají zelené kostky tresty?

24.12.2022 15:23:36 | tenebraeusreagovat

Mám se skvěle, tak čus! Publikoval(a): Diana Watová | Experiment » Akční, detektivní, dobrodružné, válečné

Já si vždy myslel, že stydět se mají ti, co se přetvařují. Nebo to je až taková konvence,že stud přes stádo nevidno?
Proč, kruci, nejsi moje žena? Myslím autorku, nikoliv Karla.

29.04.2022 11:52:24 | tenebraeusreagovat

14/04/22 Publikoval(a): tenebraeus | Básně » Ze života

dík:) Ale to vlastně nejsou čísla ale písmena. Čísla mám rád aramejská. Ale ta bych sem asi nenapsal. Jednu starou básničku, "Opium", mám psanou (duběnkový inkoust na papíře) též aramejsky. Je to tedy obraz básně. Možná ji sem dám? Jak se Ti vlastně líbil text? "Dokonalý. Ale už to nepiš!"?:)

29.04.2022 11:31:01 | tenebraeusreagovat

Bible Publikoval(a): Inna M. | Recenze » Bůh, víra

K tomu stvoření za 6 dní..No, nevím, ale kdyby byl Bůh podřízen času, nutně by to znamenalo že není všemohoucí, t.j. není to Bůh. A když času podřízen není, čemuž věřím, není samozřejmě možné měřit dobu trvání jeho činnosti jednotkou času, že ano:) Věřím že mě chápete, ale pro názornost: Když sedím ve vlaku jedoucím stále stejnou rychlostí, můžu říct, že mi vypití kávy trvalo 5 minut, a nebo 5 kilometrů (dráha kterou ujel vlak za 5 minut po ose z která tu simuluje čas:dokud jsem ve vlaku, nemůžu se po ní libovolně pohybovat, jsem jí, resp. vlaku který po ní jede, podřízen). Jakmile ovšem z vlaku vystoupím, tvrdit, že mi vypití kávy trvá 5 km by bylo dosti absurdní (neb už nejsem ose z podřízen-tak jako Bůh jistě není podřízen času)

25.04.2022 07:46:01 | tenebraeusreagovat

Stránky: 1
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí