Komentáře odeslané

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 2 záznamů. Zobrazuji 1-2.

Hranice vztahu 12 Publikoval(a): EmmaKM | Povídky » Romantické

Swimmy: Oceňuju, žes mi napsala svůj názor, rozhodně vítám konstruktivní kritiku. Pokusím se reagovat na to, cos napsala… nejdřív chci jenom podotknout, že tahle povídka není žádné zásadní dílo, napsala jsem ji velmi rychle, přibližně během dvou týdnů, což v porovnání s tím, jak jsem ještě nedávno psala (pro představu – přibližně dva a půl roku jsem pracovala na třídílném románu), tak je to takřka ušité horkou jehlou. Ale to jenom abych uvedla na pravou míru, že to pro mě není alfa a omega, spíš jenom takový oddech.

Co se týče hlavní postavy… tady taky musím zabrousit do své literární minulosti. Už jsem měla ideální a dokonalou hrdinku, problémovou hrdinku, hrdinku s problémy z minulosti, hrdinku empatičku měnící minulost a další… tohle je další typ, není dokonalá - kdyby byla, neměla bych tady o čem psát. Jde o to, že je o něčem přesvědčená a dělá všechno pro to, aby se vyhnula tomu, čeho se obává. (Mimochodem, dokonalá hlavní postava umí být taky pěkně otravná, dokonce i pro samotného autora). Proto klidně může vyvolat negativní postoje u čtenářů, otázka pak je, jestli na konci ty pozitivní převáží.

Její motivace je neobjasněná, to ano, ale kdybych to napsala hned, nebyl by důvod, aby o tom čtenář musel přemýšlet a uvažovat. Vysvětlení se objeví v posledním dílu, to můžu slíbit, protože už je to pár dní dopsané. Zda bude dostatečné a všechno zapadne na místo, jak by mělo, to už bude záležet na každém čtenáři, jak to bude vnímat. To už ovlivnit nemůžu.

A její žárlivost… iracionální dozajista je, ale žárlivost nikdy není racionální, je to o emocích. Dávám přednost implicitnímu naznačování mezi řádky, a možná to z toho není tak viditelné, jak jsem zamýšlela (taky nejsem profesionální spisovatel, takže je to dost dobře možné), ale rozpor mezi jejím rozumem a city jsem se snažila podtrhnout a popisovat v průběhu celé povídky. Už před několika díly mělo být očividné, že je do něj zamilovaná, to se snažím naznačovat maličkostmi... to je i důvod, proč žárlí, protože citům se nedá poroučet, a ona si může racionálně tvrdit, že jí to nevadí, ale co cítí uvnitř, to nemá s rozumem nic společného.

Snad jsem odpověděla na všechno, co jsi psala, pokusila jsem se to přiblížit ze svého pohledu, snad to pomůže:-)

15.04.2011 15:59:00 | EmmaKMreagovat

Hranice vztahu 3 Publikoval(a): EmmaKM | Povídky » Romantické

M_Davy: Máš pravdu, teď zpětně vidím, že jsem to docela usekla, navíc na blbém místě, může to evokovat něco, co jsem nezamýšlela:-) Je to asi tím, že jsem takovýchto scén napsala už několik desítek (tematicky pro jiný okruh čtenářů na jiných stránkách) a v tomhle se nedá moc inovovat, proto jsem to trošku odbyla. A nedá se říct, že bych se vyžívala v psaní takovýchto scén, ale čtenář si jich žádá, to už mám ověřené, takže sem tam je třeba tohle napsat:-)
Takže pro upřesnění, tohle není "konec akce", teprve začátek;)

07.04.2011 22:23:00 | EmmaKMreagovat

Stránky: 1
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí