...pohled z Prahy...

...pohled z Prahy...

Anotace: mám ráda staré pohlednice a když jsem jednou přemýšlela o jejich příbězích,chtěla jsem jen tak malinko zaveršovat...nějak se to protáhlo :-)

štůsek starých pohlednic, milý dárek, který jsem dostala
řeklo by se no a co, staré,ohmatané fotografie
ale jen ten, kdo se líp zadívá, dozví se, jak to s nima je

voní tou náladou starých časů, příjemně do hněda nebo černobíle
kdo je asi posílal? kolikrát musel naslinit inkoustovou tužku?
často je někdo prohlížel?...jsou trochu zašlé, jeden je zlomený v růžku

strohé pozdravy, vřelá pozdravení, polibky milované osobě
zpráva o příušnicích, jež nedávno Jeníček dostal znenadání
škrabopis i stínované psaní perem, co vypadá spíš jako malování

co všechno se vejde na ten kousek místa na zadní straně...
přání k svátku, vzpomínky, díky, smutná oznámení, radostné zprávy
o tom, jaké je v Praze počasí, a doma...jsou všichni zdrávi?

číst o tom všem je tak trochu jako svatokrádež
adresa pod známkou není přece ta moje
nejsem ten, komu byl určen pozdrav od Orloje

věřím, že tenhle hřích bude mi odpuštěný
pohledy často zůstavají jako veřejné dědictví
kouzelný obrázek...v něm neviděný a přece, příběh tkví

obrázky zmizelých míst, co málokdo už pamatuje
a Vltava, Karlův most a věže, věže, stovky pražských věží
matka měst za slunce, v dešti i pod sněhem, unavená i svěží

kdo nechce, nikdy ty příběhy neobjeví, zůstanou mu skryté
ostatní můžou potichu vstoupit branou, přes most, či chrámem
a ocitnou se ve světě příběhů, jakoby důvěrně jim známém
Autor te.re., 23.07.2012
Přečteno 485x
Tipy 2
Poslední tipující: Radhuza
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

...vybavil se mi jeden příběh. Kdysi jsem jela vlakem a v kupé se mnou byl pán, sběratel. Měl spoustu těchto "pokladů". Dodnes si vybavuji ten pocit, byla to krásná cesta. Děkuji za "připomenutí".

23.07.2012 09:09:49 | Radhuza

jé,to mám radost! :-)

23.07.2012 19:31:03 | te.re.

jsem zatížený na Prahu:-)

http://www.libro-sberatelstvi.cz/?2433,litografie-praha-(vada)-r.1898-l-71

23.07.2012 08:09:49 | kočkopes

hmmm,Prahy mám hodně,i když asi ne tak starou :-)

23.07.2012 19:31:37 | te.re.

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí