bylo to jedno z těch přátelství…

bylo to jedno z těch přátelství…

Anotace: co se prakticky obejde bez rozmluvy…

v cípu
kde polní lán zabíhá
mezi dvě lesní křídla
tají se líbezný koutek
pruh trávy
loučka milá srdci
a na ní jediný pařez
příhodné místo pro posed
kde se uvelebím
s lesem za zády
a hledím do krajiny

od severu přikvačil studený příval
já s chutí nastavil hruď proti té zteči
přeháňku však něco stíhalo
během chvíle odchvátala pryč
a kde se vzala tu se vzala
nažloutlá poštolka štíhlý kříž

tetelila se v jednom bodě
pravzor vrtulníku
její hlávka skloněná
jistila dráhu vzduchu po chodníku
a pak se střemhlav snesla dolů

zpoza stromů vyšla dívka
čelící světu prostě tak
jak byla stvořena
její chůze je vznosná
s neobyčejnou důstojností
ale ne předurčená pro trůn
ani pro salóny
spíš jako vzácná bytost
s obdivuhodným sebeovládáním
i ostražitou zvířecí elegancí
vyzařující cosi tajuplného
s odtažitým pohledem
co působí dojem spojení
pradávných sil živlů
kterým nelze zcela porozumět

přesto duchapřítomně
s nohama na zemi
i když nedokážu přesně říci
čím to je

usedla ke mně
opřela si hlavu o rameno
obestřená vůní citrusových květů
a já ji objal kolem boků

měsíc rozkvétá jako zářící bodlák
z lesního baldachýnu
a když se podívám nahoru
zjišťuji najednou
že je nad námi nebe
v astronomickém pořádku
Autor enigman, 23.03.2014
Přečteno 421x
Tipy 20
Poslední tipující: zelená víla, isisleo, J's .., střelkyně1, Noc17, jitoush, poeta, básněnka, Amonasr, ...
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

kouzlo? kouzlo... díky za kouzla... třeba podzimně... :-)

15.06.2017 04:08:39 | zelená víla

tetelím se blahem:)

24.03.2014 11:02:39 | střelkyně1

...To Tvé člověka vytáhne zevnitř ven,jak když želva vystrčí zvědavě hlavu zpod krunýře....nádech a výdech a jsem tam,sedím na jiném pařezu a dívám se svýma očima,ten příběh je kouzelný tím,že byl prožit...Ji.

23.03.2014 20:09:09 | jitoush

tvoje básně jsou pro mne vždycky zážitkem...jdu se dívat, jestli dneska vyjde...bodlák:-)

23.03.2014 18:31:16 | básněnka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí