yuwipi...

yuwipi...

Anotace: obřadně...

o půlnoci
jakési psisko zavylo
svou verzi country popěvku
a mýtická černá kočka se vrhla
na mechanickou myš času

kolem mne zakroužila dívka
s očima višňových bomb
máčených v čokoládě
se zápalnými šňůrami

říkej mi Mandan
a zapálila vonnou daturii

má v sobě cosi zlověstného
ohýbá mysl
máš pocit moci
panovačné nevyzpytatelnosti
co oslabuje uprostřed síly
sníš kořen
začnou svědit svaly
a chodidla touží někoho pošlapat

stonek a listy však léčí nemoci
květy tě dovedou k zešílení
nebo poslušnosti
a semena posilují srdce
jako andělské trumpety

požádala mne
abych ji svázal
koženým řemínkem
a zahalil pláštěm z kůže
omotal jí kolem krku
tětivu z bizoní šlachy

pokynula skrz kouř čtyřmi směry
a poručila
teď zatáhni za oba konce

prudce jsem škubnul
a její hlava se vykutálela zpod pláště

usadil jsem ji zpět
a odložil přikrývku
místo ní tam byla dívka červeného štítu
černými kroužky orámované zápěstí a kotníky
s čelenkou
a na paži bizoní oháňku

zakryl jsem ji
a poté se zjevila kojotí žena
černožlutě zbarvená
a na hlavě dvě orlí péra

opakoval jsem to samé
a najednou tam zase byla
modrá bojovnice
kopýtkových chrastítek
s píšťalkou z ptačí kosti
a oštěpem zahnutým do hole

jako by se nic nestalo
skopla hrnec vroucí vody do ohně
prostoupila bílým dýmem
přisedla ke mně
se zpěvem posvátné písně
právě jsi se mnou prošel třemi světy zelináři
a spolu osídlíme čtvrtý
ten-co-nemá-barvy
ale my jej vybarvíme
Autor enigman, 11.11.2014
Přečteno 378x
Tipy 26
Poslední tipující: zelená víla, Pamína, Gabriela Green, aravara, AndreaM, Amonasr, střelkyně1, Joe Vai, Jort, jitoush, ...
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

i bílá je barva... i černá... občas je fajn se barvám vyvarovat, pak si všímáš tvarů... :-)

01.09.2015 00:23:10 | zelená víla

To je poezie technicky vzato homérovského typu, jen obsah je už transponován do dneška i když dneška se záhadnými kouty. Čte se to na jeden záběr a nepochybuje se o tom, zda to může být pravda. PARÁDA !!

11.11.2014 22:04:40 | aravara

duhově...

11.11.2014 18:13:54 | střelkyně1

...kdyby něco....mám v zásobě spoustu pastelek a nejsou to ledajaká
malovátka...Stačí se dotknout v jediném bodu a rozehraje se symfonie
barev.....obraz se plní tím,na co jen pomyslíš.....ovšem,musí se s tím
umět zacházet.....ne každý umí to pravé se svými myšlenkami....../smích/.Ji.

11.11.2014 16:02:38 | jitoush

A že ty sis nasadil ďáblovu buřinku? Tak už jen poklepat na dýnko a přejet prsty po krempě a budou se dít věci. Děti mu totiž říkají pan Tau. :O)

11.11.2014 12:42:35 | Tichá meluzína

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí