stanovánci...

stanovánci...

na tom místě
jsme byli úplně jiní
jen dvě ozářené tváře
ohněm mezi námi
občas si drbli štípance
pročísli zpocené vlasy
špinavýma rukama
od hrabání v zemi
a polohlasem pronášeli
krátké zážitky z minulosti

našel jsem pazourek
kecáš
udělám si oštěp
dneska se v potoce hýbalo něco velkýho
a co jako?
něco obrovskýho poněvadž je úplněk
blbost
tak si to najdi
trhni si
jo a co žes před chvílí tak ječela?
ta sova mi vyškubla snad půlku vlasů
nebuď cimprlína
náhodou málem jsem se z toho počůrala

a oba jsme se rozesmáli

pak jsme si k sobě lehli
vychutnávali noční království
co se před námi vztyčilo
jako trojrozměrný papírový svět
v rozkládacím dětském leporelu
a zase se složilo zpátky
když jsme usínali
a navzájem se dloubali
v neklidném spánku

skoro bylo slyšet
jak se před východem slunce
sklápí a zavírá
a my si dávali pozor
abychom nebyli venku
když ten svět mizel
abychom nezakopli
o otáčející se stránku
a nepohltil nás jícen
té prastaré země
kam se propadnete
nánosy staletí a generací
ve zprohýbaných vrásách
schovávajících pravěké zimy
a starodávná léta
kde nemáte ráno co pohledávat
protože šance
že vás minulost vyplivne zpátky
do správné noci
na to správné místo
je dokonale mizivá
a představa
že použijete provaz
spustíte se do hlubin věků
vytáhnete svého druha
soukolími dob a epoch
se možnostem zcela vymyká
Autor enigman, 18.01.2018
Přečteno 344x
Tipy 19
Poslední tipující: Malá mořská víla, Frr, zdenka, Anděl, jitoush, Philogyny1, Amonasr, bogen, Fany, Jort
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

To jde nen těm, co zůstali si dětmi :)

20.01.2018 20:14:18 | Malá mořská víla

Já žasnu...krásně a s obdivem...moc se mi líbí!!! **ST**

19.01.2018 07:25:19 | Anděl

...tak kam nakoukneme?.....Ji./úsměv/.....kde jsme byli a kde budeme
pak......liže to pokračuje...

18.01.2018 19:55:35 | jitoush

:-) logicky bych použila tlustší provaz, S Tím by to muselo fungovat :-)!

18.01.2018 14:12:43 | Fany

...a stejně věřím na reinkarnaci...

18.01.2018 13:17:31 | Jort

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí