z obsidia...

z obsidia...

rád se prochází
večer po lese
je téměř neviditelný
jako mihotavá šmouha
chlapík z černého skla
a je skrz něj vidět
jako přes tmavé brýle
temné zákoutí světa
jež promění každého
v kámen nebo led
v sůl nebo chléb

potom sestoupí
skrytou branou
do nitra kopce
a jeho chůze zní
jako karafa křišťálová
co se kutálí
po žulových vrstvách
do samého srdce hory
do míst
kde hoří oheň dnem i nocí
a doběla rozpaluje jádro zemní

stane před tou
horoucí tekutou lázní
ze které jako tetelivý úsměv
dýchne žároví
zakloní hlavu
rozpřáhne paže
horko z výhně do něj vstoupí
konečky prstů světélkují
udělá pár kroků
a chvíli to vypadá
že se rozpadá
ale ve skutečnosti
se vroucí vášní taví
a v jádru nelze říci
jestli se sklo vylévá z něj
nebo on ze skla

prostorem se nese zvuk
který lidské ucho neslyší
vychází z míst
kam lidské oko nedohlédne
z hlubin nebe a vody
z nitra stromů a útrob skal
a současně z hlubin jádra
hlas vycházející
z hrdla světa
tón v tónině tak nízké
že je uchem neslyšitelná
a přesto vám nedá spát

ten tón
je totiž součástí písně
která nemá tvar ani hranice
a proto je nepoznatelná
zahrnuje vše
a ladí se vším
co je v ní latentně skryté

ten tón
co je součástí
klenutých katedrál chórů
jež udržují vesmír
od jeho počátků
v neustálém pohybu

ten tón
je vnímán všemi smysly
zní současně
jako pláč a smích

díky tomu
se ten člověk
každou noc znovu zrodí
a když pak nad ránem
vyjde z lůna
pozemský vánek
co se prohání travou
jej vytvaruje a ochladí
Autor enigman, 20.01.2018
Přečteno 324x
Tipy 20
Poslední tipující: Amonasr, Jort, knihomolka, Kett, Anděl, Philogyny1, bogen, Frr, Malá mořská víla, jitoush, ...
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

"Protoplazma, si vemte, že jste byl protoplazma? Viděl jste to někdy? Teče to, takovej fujtajbl. Představte si, že jste tek, po schodech, dólů. Dobrý den pane. Kampak tečete? Do biografuuu...." W+V :oD ST

21.01.2018 17:44:25 | Tichá meluzína

Krásně se četlo....**ST**

21.01.2018 07:50:12 | Anděl

...z noční jako z jiného světa.....a tam uvnitř...tam to žije,tetelí se,
choulí a zase roztahuje,slábne i sílí,vzdouvá a vtahuje,rozpíná a soustředí,prodlužuje a zkracuje....zkrátka proměňuje se.....Ji.

20.01.2018 20:05:35 | jitoush

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí