heliowo/manterra...

heliowo/manterra...

Anotace: tikot mezi zrcadly...

seděl jsem v zahradním křesle
a četl si
když mě na vteřinu zmrazilo cosi
asi jako kapky deště
co znehybní ve vzduchu
kyvadlo co se vznáší v půli
a pes se zdviženým čumákem
v němém vytí

apropó víte jak se vteřina definuje?
jako doba trvání
9 192 631 770 period záření
které odpovídá
přechodu mezi dvěma hladinami
velmi jemné struktury
základního stavu
atomu cesia 133 v klidu
při teplotě absolutní nuly

čísla se změnila na peří
já přestal číst
zaposlouchal se
přiložil
zatoužil zvířil se
opadal
a díval se
jak se koupe
v mém srdci
výská mává rukama
směje se
máchá nožkama
mhouří oči
a září
skrz vodu
do uší velryby
tlap ledního medvěda
až ke dnu na balvany
do úhoře
co je proudem zasažený
tančí do esíčka
roztáhne křídla a vzlétne
zatímco kosatka
se vtiskne do ledovce
pod želví krunýř rozkoše

nepředvídatelné s předurčeností
se ruku v ruce vyvíjí
od vločky po vánici
a mě to naplňuje štěstím
být opět na začátku
neznat skoro nic
vzhlížet k poznávání

v té vteřině prožívám
jak ve vláknech strun pavučin
rozeznělých horským vanem
ladí melodii sluneční muezzin
kterou proniká světlo
přes oblohu do hlubin
kde panuje věčný stín
by prozářilo
tmu svým královstvím
a rozechvělo vlnobytí...



https://www.youtube.com/watch?v=m1968HSSNOA
Autor enigman, 22.10.2019
Přečteno 264x
Tipy 15
Poslední tipující: Iva Husárková, Malá mořská víla, šerý, jitoush, Amonasr, Frr, A42, vlnka, Marten, J.Karasová
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

čtu ...do nekonečna a do osypání Jiří...ukládám s dovolením;)

24.10.2019 21:01:30 | Malá mořská víla

Tvé básně, milý enigmane-to jsou dlouhé chodby ústící kamsi až ku břehům životodárných řek..nekonečné chodby jsou osvětlené střípky miriád kaleidoskopických výzev, lesknou se jako sklíčka všemi možnými i nemožnými barvami s jejich nespočetnými odstíny...a já se jen plahočivě pajdám ven-na břeh..zvědav, co zase dalšího vyplavila řeka* :-D*

22.10.2019 22:01:47 | Frr

Není nad správně vydefinovanou vteřinu.

22.10.2019 20:15:55 | A42

Na vlnách fantazie... hezká, líbí se mi :-)

22.10.2019 18:52:16 | vlnka

Asi odraz prvotního zvuku vlnění vesmíru...;-)

22.10.2019 17:48:36 | Marten

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí