co je tam?...

co je tam?...

v kostkovaném tichu
vidím tu a tam jakýsi nápis
vytesaný do kamene
vyřezaný do dřevěných spirál
vyšitý na nábytku
cognoscere

překlopil jsem se přes vertikálu
vyhladil záhyby a uslyšel slova
ještě dřív než se zformovala

dívám se do černoty
nejdřív znepokojeně
a potom s pochopením
že uvidím ještě něco

jakési světelné vlákno
co vypadá jako linka
nebo vzdálená bouře
ale není to ani jedno
je to spíš trhlina
v okolní temnotě
a já vždycky tušil že tam je
ať už je to kdekoli

ve stejnou chvíli
se hromadí záře
pod nohama
a v ní se objevuje tvar
na první pohled nepochopitelný
zahalený do fosforescence

všechny říše
rozumem nadaných tvorů
o nichž se ví nebo tuší
všechny ty země a hvězdy
životy zabarvené vášní a krví a dějinami
jež se pyšně šíří vesmírem
přes černou propast
jsou prý jen ostrůvky světla
obklopené mnohem větším územím šera a bájí
který postupně tmavne až k černotě nevědění

jenže o to právě jde
o hrdost čelit té temnotě
není to právě moc
ale alespoň něco
postavit se jí zuřivě
to je jediný motiv
touha dozvědět se
vzít svůj život do vlastních rukou
a vrhnout se do ní po hlavě
Autor enigman, 28.04.2020
Přečteno 199x
Tipy 17
Poslední tipující: Iva Husárková, Malá mořská víla, Marten, šerý, jitoush, vlnka, vojtěška, Petbab, jenommarie, básněnka
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

...velmi silné milý En.......Ji.....Nestrachovat se...

28.04.2020 20:49:22 | jitoush

Ukladám Jiří k oblíbeným, myslím že konec vše jasně definuje, ale to tělo textu je hutné, chce "zažít" znovu a znovu :)díky

28.04.2020 19:17:27 | Malá mořská víla

ve škole se učí /Vojvodík FFUK/, že básník jako novodobý orfický hrdina sestupuje do podsvětí, aby tam bojoval se silami temnoty a pak vrátil se zpět na zem, kde na základě své zkušenosti nastolí opět harmonii a smysl :-) ..to mi tohle tak nějak připomíná

28.04.2020 08:14:11 | vojtěška

neexistuje "nikdy", teprve v tomhle okamžiku ne

28.04.2020 07:49:38 | Petbab

Tušení souvislostí....:-)

28.04.2020 07:14:34 | básněnka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí