Jak jsem byl kuchařem

Jak jsem byl kuchařem

Tak takhle vařím já. Jednou na vojně jsem vařil na cvičení. Kuchař omarodil na zlomeninu. V lese při maskování na něj spadl strom. Jako elektrikář jsem byl postradatelný při výcviku vojska a tak mne jmenovali kuchařem. Že prý cvičení je jen týdenní a že zdravý člověk vydrží bez jídla týden. Co by to nevydržel voják socialistické armády. (A každej druhej komunista - jsem si myslel já).

První den bylo vepřové na pepři. Trochu jsem se spletl a vzal z chladícího boxu (skříňka v náklaďáku - původně určená na vercajk elektrikáře) kus masa. Jak jsem zjistil později, bylo to hovězí. Oběd byl hotov již v půl čtvrté.

I socialističtí vojáci v čele s komunistickými vůdci nadávali jak pohani. Jídlo bylo však dobré. Já však nebyl hladový, tak jsem to radši ani neochutnával. Opatrnosti nikdy není nazbyt.

Druhý den k obědu mělo být hovězí na kmíně. V kuchařce psali, že hovězí maso se peče déle. Tak jsem začal dřív i s patřičnou rezervou. Jak to dopadlo, jistě tušíte.

Naboural jsem výcvikový den již v půl desáté. Jídlo bylo hotové a rychle tuhlo. V návodu bylo uvedeno, že omáčku je nutno zaprášit. Bylo tam napsáno, že hladkou moukou, ale nebylo tam, kolik té mouky. Jednoduchou úvahou jsem dospěl k závěru, že pro čtyři lidi zaprášit znamená zaprášit. Tak jsem spočítal, že čtyřicet lidí je desetkrát víc. A zaprášil jsem omáčku desetkrát. Asi jsem poprvé zvolil větší množství mouky, protože po sedmém zaprášení omáčka přestala téci. Nevadí, řekl jsem si a zvýšil teplotu naftového hořáku v polní kuchyni a přidal tři hrstě mouky.

Jídlo jsem rozdal mužstvu a byl jsem pyšný. Druhé jídlo v životě a zatím žádné ztráty! Jídlo však mělo jednu nevýhodu, buď bylo moc horký, nebo se nedalo lžící nabrat. Vojáci i jejich velitelé si tedy chodili do pojízdné dílny nabrousit příborové nože.

Nikdo nezemřel, ale cvičení velitel roty z preventivních důvodů ukončil předčasně. Dodnes mi nikdo neřekl, proč!

Autor Zasr. romantik, 04.02.2010
Přečteno 704x
Tipy 16
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
líbí

No šikulka,přesně jako já ve dvaceti :-)
Jo a nedávno-ségra mi dala zvěřinu,tak jsem jí děkovala,že ten zajíc byl moc dobrej a ona - jakej zajíc ty střevo-to byl bažant!
Na vysvětlenou,abych nevypadala jako 100procentní debil,ale jen 50tiprocentní-ona totiž aby ho nemusela škubat,ho stahuje z kůže. A byl zmrzlej.A velkej.A neměl křídla.Ani peří.A vůbec.
Švára jí řikal-prosimtě přivez sem tu pražskou hroudu,já ji vemu do lesa,ať vidí aspoň jak vypadá srnka!

23.10.2010 00:36:00 | Iv

líbí

Beru Tě jako svého kuchaře...

05.02.2010 15:28:00 | Bíša

líbí

No, já tedy na vojně nebyla, ale když jsem se před nějakými třiceti lety provdala, vypadalo to u nás "v polní kuchyni" dost podobně... :-))

04.02.2010 16:49:00 | TetaKazi

líbí

Ale bylo to od nich fakt blbý.Tolik námahy ti to dalo
a ta mlsná armáda to nejedla?Sice jak "od maminky" to
zrovna nechutnalo...

04.02.2010 10:30:00 | Květka Š.

© 2004 - 2025 liter.cz v1.8.2 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí ⋅ Osobní údaje ⋅ Provozovatel