Šneci na víně

Šneci na víně

Anotace: "Literácký receptář". http://liter.cz/Basne/241364-view.aspx

Ač nejsem soutěžní typ, přesto jsem tu, abych vám předložil tuto laskominu k potěše vašich chuťových buněk…Tož jdem na věc teda…

Co budeme potřebovat:

Šneky (1 konzerva 450g)
Bílé víno (značka dle vaší chuti)
Petržel (celý svazek)
Máslo (250g)
Pepř celý (pár kuliček)
Česnek (1-2 stroužky)
Pepř (mletý)
Sůl (kamenná,mořská to je fuk)
Bobkový list (1 ks)
Tymián
1 balení šnečích ulit (ve Francii je snadno koupíte v obchodě)

Šneky vyjmeme z konzervy a důkladně vypereme od slaného nálevu. Vložíme do hrnce spolu bobkovým listem, tymián, pár kuliček pepře, osolíme a zalijeme bílým vínem. Vaříme od bodu varu asi 4 minuty. Uvařené šneky vyjmeme z kastrolu a necháme vychladnout.
Mezitím připravíme bylinkové máslo. Můžete použít mixér, já ho nepoužívám, páč ho pak nerad meju. Velmi najemno nasekám petržel, přidám 1-2 stroužky česneku utřené se solí
Pepř a změklé máslo nakrájené na kousky. To všechno pak umíchám dohladka.
Do každé ulity lžičkou vložím kousek bylinného másla a vsunu šneka, otvor pak zas bylinným máslem uzavřu. Takto naplněné ulity kladu do zapékací misky otvorem na horu.
Rozehřeji troubu na cca 200 stupňů a vložím misku se šneky. Nechám prohřát, až se máslo začne tak tak rozpouštět, vyndám a podávám s bílou bagetou….

Tento postup dodržuji jen pokud mám koupené ulity a nebo při zvláštních příležitostech.
Páč jsem Čech a nerad se patlám s drobnostmi většinou dám šneky do misky bez ulit, kydnu na ně připravené máslo a dám do trouby.
Já vím,není to tak romantické ale nemusím se při konzumaci zdržovat dolováním té dobroty
z jeho vlastního domečku….

Tož dobrou chuť, moji milí literární strávníci….

Na vyžádání mohu poskytnout radu, jak zpracovat šneky živé, ale to znám jen teoreticky, to jsem nikdy nezkoušel, páč bych to pak asi nevzal do huby… :o))))
Autor jedam, 09.06.2009
Přečteno 926x
Tipy 53
Poslední tipující: tato22, CULIKATÁ, PremiumP, Tanzania, unstoppable, fab four, Liv, Harr, Juraj Hrom, Mbonita, ...
ikonkaKomentáře (21)
ikonkaKomentujících (21)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Brrr-toto by Culík nepozřel,jen v případě,že by šlo o přežití:)).

16.08.2010 17:22:00 | CULIKATÁ

pane jooooooooo....taky si myslím,že by bylo dobrý viděti obličeje Literátů co recept četli.Ale vím,že to chutná.Bráška to má moooc rád.Takže DOBROU CHUŤ VŠEM!

30.08.2009 14:49:00 | Tanzania

Dobrá poezie! Moc dobrá, mistře. Však o mužích se to tvrdí, že jsou kromě hladu nejlepšími kuchaři.

24.06.2009 00:39:00 | Liv

Njn, žiju v Česku, hlemýždě mám ráda - tedy ty živé, nějak mi to zůstalo z dětství, asi bych i ochutnala, recept je super, ale raději bych ty konzervované.

23.06.2009 13:20:00 | Harr

tak jako lidem, co ty potvory mají rádi by to určitě chutnalo, ale já bych tyhle slizký obludy fakt nedal do ...

14.06.2009 13:12:00 | Gabkinsson

Jsem překvapena !
Já bych to viděla na superguláš ze tří druhů masa
nebo na bifteky...a Ty tak...!:-)ST

13.06.2009 14:53:00 | spare

Tož,tento recept vypadá úžasně...!!!

11.06.2009 20:46:00 | střelkyně1

No..takovej "tvůj" šnek má taky něco do sebe.. :)

11.06.2009 15:33:00 | Hazentla

jeeeeežžžiiiiiiiššš...

11.06.2009 15:30:00 | Nút

přikusujíc k žábě šneka
z vany volám
Heuréka!
:)

no, asi nic pro mě... psi hlemýždě nežerou... ale znalecky sepsáno

11.06.2009 12:41:00 | drsnosrstej kokršpaněl

Porota to nebude mít jednoduché...

10.06.2009 23:55:00 | Bíša

pořád bych je viděla,jak lezou po zahradě :-)

10.06.2009 18:59:00 | Házté

piplačka, ale věřím, že výsledek je noblesní.

10.06.2009 18:47:00 | Marfuša

basnici,začínají vařit,čtu už během dvou dnu třetí,ale dobrý

10.06.2009 18:25:00 | Radek.oslov.Šafárik

jedam..Recept je to vynikajici ale asi bych tohle neochutnala..hihi zvednul by se mi kufr...hihih

10.06.2009 17:30:00 | carodejka

Šneci nejsou mojou silnou stránkou, ale věřím, že rádoby ochutnávače, kulináře to potěší a rcpt si rádi uvaří. :o)

10.06.2009 15:58:00 | NikitaNikaT.

Já tyhle potvůrky můžu, takže tenhle receptík určitě zkusím, ale taky po česku :o)

10.06.2009 10:40:00 | labuť

já šneky ráda - né že bych vymetala nějaký nóbl podniky ale párkrát sem je jedla ve španělsku - nejúžasnější byli v nějaký bylinkový omáčce s nasekanýma oříškama
todle taky vypadá moc lákavě, ale vím že na přípravu doma su líná :o)

10.06.2009 08:09:00 | hanele m.

Já jsem taky pro ten druhý, český způsob přípravy :-).
I když nevím, jestli bych to ochutnala, tenhle typ masa moc nemusím.

10.06.2009 05:50:00 | Štěpina G

Recept pečlivě podaný,podrobný,lákavý-však rada na konec-to je super věc-té se chytím,neprohloupím.

10.06.2009 00:42:00 | s.e.n

Víš, proč šnek nemůže utíkat? Protože by mu vlály voči .. :o))
Já to teda zkusím z té konzervy, protože se obávám, že jinak bych ho taky nevzala do huby .. ježíši co to melu .. prostě supr recept, doufám, že vyhraje!!!

09.06.2009 23:46:00 | jita.1965

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí