Kúzelník

Kúzelník

 

 

 

                      KÚZELNÍK 

 

 

 V bájnom kraji veľkých kúziel 

 býva známy kúzelník, 

 odhodlaný, plný výziev, 

 prvotriedny odborník.

 

 Skúša stále nové čary 

 vďaka rôznym pomôckam, 

 pričaruje deťom dary 

 vhodné k letným pochôdzkam.

 

 Zahalený tajomstvom 

 žije trochu v ústraní, 

 obdarený potomstvom 

 na samote na stráni.

 

 Chodia k nemu po rady 

 dedinčania zúfalí, 

 dobrým dušiam poradí, 

 odbije, kto trúfalý.

 

 Pričaruje hmotné statky 

 bedárovi hladnému, 

 zrobenému štátne sviatky, 

 veselicu smutnému.

 

 Starcom naspäť vráti čas, 

 dávne roky mladosti, 

 by sa opäť smiali zas 

 vo večnom víre radosti.

 

 Spraví len tak čáry-máry, 

 nestačíš sa čudovať, 

 smoliarovi sa zas darí, 

 nemusí viac hladovať.

 

 Zavše krivdy napráva  

 napáchané vrchnosťou, 

 keď nehanebná poprava 

 smrdí hroznou krutosťou.

 

 Smutný iba z jedného, 

 sám si nevie poradiť, 

 bolesť zuba predného 

 z hry ho vraj chce vyradiť.

 

 Neúnavne skúša kúzla 

 na zmiernenie bolesti, 

 by potvora razom zmizla, 

 koniec večnej starosti.

 

 Smolu ženie do kúta, 

 veď s ňou samá otrava, 

 recept na ňu vyhúta, 

 čertom v pekle potrava.

 

 Usilovne študuje 

 rôzne nové postupy, 

 kariéru si buduje, 

 prívržencov zástupy.

Autor Peter35, 22.04.2022
Přečteno 195x
Tipy 5
Poslední tipující: Psavec, mkinka, Marry31, Frr
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Teď jsem opravdu ráda, že jako Češka nemám žádný problém číst slovensky, protože tohle stálo za přečtení, děkuji :)

22.04.2022 11:11:44 | Marry31

Ďakujem krásne, pochvala ma veľmi potešila.

29.04.2022 08:14:45 | Peter35

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí