O rybáři a zlaté rybičce.

O rybáři a zlaté rybičce.

Anotace: Jeden z mých prvních pokusů,proto i špatné rýmy,ale nemyslím,že dnes je to lepší.Nechci ji předělávat neboť si rád staré básničky přečtu i teď.

Měsíček usnul noční tmou znavený,
lehounký opar se k výšinám zvedá,
prokřehlý rybář s udicí v ruce svý,
hledící do vod v níž rybky hledá.

Hledá a zpívá si písničku malebnou,
sleduje vlnky spolu si hrajíc,
zpívá a myslí přitom na svou milou
a z vlhkého saka pak vytáhl krajíc.

Krajíc svůj rozdrobil do vody házeje,
to láká rybičky k pustímu břehu,
hlas ptáků nad hlavou znamení dávaje,
že svědky budou brzkého střetu.

Najednou škubnutí tělem mu projelo,
silné jsou paže jež udici zvedaj,
co ale hlavou se rybáři honělo?
Proč jeho tvář náhle tak zbledla?

Otázka lehká,odpověď tak samo,
rybička v náručí má šupiny zlaté,
jakpak tě oslovit,rybičko či dámo?
V mysli mé na chvíli všechno se mate.

Panáčku,rybáři,jsem rybka kouzelná,
otevři srdce své a pusť mně zpět!
Já sice v pohádkách dětských jsem rozena,
však jednou za tisíc let připlouvám sem.

Dáš-li mně do vody,přání ti vyplním,
tak si jen přej co můžeš si přát,
zlatem a stříbrem ti kapsy naplním,
tys ale spokojen,to na tobě znát.

Ano jsem spokojen rybičko nádherná,
přesto já přání bych k tobě měl,
vždy jak se blíží noc pestrá a tajemná,
v posteli přemítám,proč špatný je svět.

Nechci já zlato,mně postačí dvě ruce,
dokonce i vína mám plný džbán,
mé přání je těžší,než jiných na tucet,
ať lidí jsou šťastní jako jsem sám.

Ať smějí se na sebe a láskou oplývaj,
nechť slunce vysuší slzy všem z očí,
chtít jeden druhému špínu s ruk omývat
a celý svět ve zdraví ať dál se točí.

Panáčku,rybáři,co chceš tak vyplním,
vše,co si umaneš,mohu ti dát,
jen srdce láskou to neumím naplnit,
o tomhle všem se ti může jen zdát.

Jsi dobrák od kosti a v tomto století,
na světě vás moc už toliko není,
každý chce zlata moc a v něm je prokletí,
každý chce ovládnout matičku zemi.

Pro svoje pohodlí život si krátíte,
ničíte vše kolem,vodu a vzduch,
to vše jste si půjčili,ztěží to vrátíte,
většině z vás je to ovšemže fuk.

Po této rozpravě rybář se smuten zdál
a zlatou rybičku do vln zpět vnořil,
pochopil,že i on umí se topit v snách,
pro jejich skutek však ruce v klín složil.
Autor Zdenek, 31.10.2008
Přečteno 686x
Tipy 16
Poslední tipující: Holis, Churry, Květka Š., Psavec, NikitaNikaT., Mbonita, BARBYE, Iva Borecká, Romana Šamanka Ladyloba, Bíša, ...
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Zlaté rybky dneska nejsou k mání.

31.10.2008 22:28:00 | Psavec

jako pohádka..bez konce..

31.10.2008 20:12:00 | Mbonita

Snad jednou zlatá rybička přání rybářovo splní...*

31.10.2008 19:49:00 | Iva Borecká

Fenomenální!!!
Jsem rád, že je tu konečně BÁSNÍK.
Puškin se již nemusí obracet v hrobě - našel adekvátní
náhradu.PIŠ!PIŠ"PIŠ!

31.10.2008 19:27:00 | petříček

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí