Nemocnice

Nemocnice

Anotace: básnička z roku 1991

Už dlouho nebyl o vánocích sníh
snad za to můžou ty šedivý paneláky
na tajným spiknutí když fetovaly kouře komínů
zrušily zimu.

Když mi bylo pět byl jsem v nemocnici
celý týden
a bylo to sedm dní delších než věčnost
Těšil jsem se domů a když přicházívali
doktoři, nechtěl jsem léky
jen se pořád ptal
kdy už mne pustíte domů?

A přišlo kouzelné probuzení
Praha se koupala ve slunečních zářivkách
a naše špinavá ulice vypadala v mých očích
krásnější než zámecká zahrada
splnilo se mi malinký přání
šel jsem domů

Nedávno jsem se těšil na vánoce
a na štědrý večer jsem se po nich marně sháněl
Vypadl jsem ven podívat se kam se vytratily
u dálnice stála holka
a na víčkách jí zářily
moje dětský vánoce
Zátáh jsem si klobouk do očí
a zapomněl jí popřát hezký svátky
a za chvilku mi napadlo
jak si to vůbec představuje!
Vracel jsem se tam zbytečně
už tam nebyla
a já dodneška nevím
jestli se mi to jenom nezdálo

Všechny moje smutky mě někdy ráno probouzejí
děsí mě představa, že všechno kolem
celej ten svět je jedna velká šedivá nemocnice
já jsem nevyléčitelný případ
za zaprášeným oknem se chechtají vrány
Tak co, kdy už půjdeš domů?

(1991)
Autor Ondřej Zlámal, 27.10.2009
Přečteno 279x
Tipy 11
Poslední tipující: Descardea, Gabrielle, Jana M., Divoženka1, ilona, susana načeva, Romana Šamanka Ladyloba
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Zdá se, že jsem se narodila v zajímavém roce...

12.05.2011 17:42:00 | Descardea

Hm,tohle mě hodně oslovilo!ST :)))

29.04.2010 01:54:00 | ilona

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí