Prosba vrbě

Prosba vrbě

Anotace: na téma veršů pána Vladímíra Holana

Poslechni píseň trpících, když ticho bude žalu skrýš,
povyš jej pak na souznění, těžkost vynes do výšiny,
až duše spočne v klidu cích, na hřbet nalož si můj kříž.
Ty víš. Slova nic nezmění, není smutku bez příčiny.

Hořké nářky myslí vinících i pláč, prohru, smíření slyš,
zde není místo pro řešení, ani pro soud za zločiny.
Pověz pár slůvek přejících, nebo mlčet budeš spíš.
Až na mysl přijde věšení, ať má prosba jsou tvé činy:

Tak buď mlčenlivá vodní hladina,
každou kapku rosy a krůpěj stesku,
schovej v odrazu, ve svém lesku.
Buď naděj, tomu kdo navždy vzpomíná.

Naděje tomu, kdo navždy vzpomíná,
když do ticha zakřičí svůj žal,
a na dno dá bolest, ať nejde dál.
Vyslechneš si kdo běduje i proklíná.

Přijde, kdo běduje i proklíná,
kdo pláče a kříčí osten svůj.
Špitneš: „Člověče, zastav a stůj!
A dej své vrbě hlavu do klína.“

Lidé složí Ti hlavu do klína.
Jsi totiž mlčenlivá hladina,
co s nimi vždy trpí i proklíná.

Autor Markéta G., 27.04.2011
Přečteno 325x
Tipy 13
Poslední tipující: Robin Marnolli, Romana Šamanka Ladyloba, Actafool, PIPSQUEAK, Radek.oslov.Šafárik, CULIKATÁ, Hazentla
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Moc pěkná.Díky.

21.11.2012 22:34:19 | Robin Marnolli

vážně moc povedené!

30.04.2011 01:47:00 | Actafool

Jojo, to je fakt, líbí...*:)

29.04.2011 20:29:00 | PIPSQUEAK

povedené...

28.04.2011 16:55:00 | Radek.oslov.Šafárik

Teda, páni..klobouk dolu - líbila se mi na první přečtení..a na ta ostatní se mi líbí ještě víc, krásně jsi si s ní vyhrála i po formální stránce. A tak to má být :)
Veliký ST :)

27.04.2011 08:48:00 | Hazentla

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí