Rodné město ve soutěsce

Rodné město ve soutěsce

Anotace: Jedná se o kratičkou báseň věnovanou Děčínu – autorovu rodnému městu.

 

Lev s korunkou rybku svírá –

lev dvojího ocasu;

v červeném si poli tančí –

parmu drže u pasu.

 

Znám já město ve soutěsce

na dvou říček soutoku;

tyčí se tu zámek v skále –

jdoucím stane na oku.

 

Hleď, král s myslí převelikou –

daroval kdys jemu vzniku,

a tak ono vstoupit mohlo

v dějiny či píseň v mžiku.

 

Vímť já městečko královské,

kde Nebíčko pod nebíčkem,

na kterém se denně střídá

slunéčko zas se měsíčkem.

 

Mnoha mosty opředené

na zelené louce město;

v údolíčku posazené –

veď mě k němu, moje cesto.

 

K němu veď mě, cestičko,

ať jsem tam zakratičko;

ukaž směr mi, matičko, by

nepuklo mi srdíčko.

Autor Adam_Musil, 29.07.2019
Přečteno 277x
Tipy 5
Poslední tipující: mkinka, Dávid, Iva Husárková
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Líbí.

22.07.2021 20:11:15 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí