Růže

Růže

Anotace: Takový pokus o básničku. Inspirovala jsem se ukázkou z čítanky ze ZŠ (tuším že se jmenovala Slavík a růže, ale nejsem si jistá).

Červené růže,
jak krev rudé.
Bledé kapky rosy,
se na květech blyští.

Ó vy růže rudé,
plny trnů jste,
ostrých jak dýky
na nichž zaschly kapky krve.

Červené růže,
kvetete v sadu
omamnou vůní sytíte vzduch
dívčí krev,
zbarvila váš květ,
splácíte tím snad svůj dluh?

Bílé růže, v témže sadu
v touze být spatřeny
pnou se do výše,
avšak lidé ve své pýše,
nikdy nespatří je.
Vždyť červená je barva lepší,
zvrácená touha nad nevinnost.

Nebojte se moje milé,
ostrý trn mi kůži rve.
S krví do stonku nový život proudí
a bílá se v rudou mění.

Ještě jednu kapku mi dej!
Touha sílí,
z bledých listů nezbylo nic,
i ten poslední se v rudý změnil.
Zvrácený chtíč nad nevinnost.

Poslední růže bílá,
symbol čistoty a nevinnosti.
V sadu tiše smutnou píseň zpívá
a roní při tom hořké slzy.
Autor Níniel, 20.07.2011
Přečteno 385x
Tipy 9
Poslední tipující: Greeman, Kapka, hloubavá, CULIKATÁ, Houda, Donne, Selidah, robbiP
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Nádhera, opravdu skvělá práce. :)

06.11.2012 22:21:47 | Greeman

Jo, O. Wild - Slavík a růže. Krásná inspirace!

20.07.2011 17:05:00 | hloubavá

No, docela temný, ale jinak pěkná báseň s volným veršem :o)

20.07.2011 12:57:00 | Selidah

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí