Komentáře odeslané

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 4 záznamů. Zobrazuji 1-4.

dabel a buh Publikoval(a): čipsy | Úvahy » Bůh, víra

Jak tak čtu dál, ještě bych to poněkud "rozvinul". Církev nezakazuje sex. Sex patří do manželství, jako součást řekněme "udržování populace" a projev lásky mezi manžely - nemůžeme přece vymřít. I sex je Boží dar, ale je třeba s ním zacházet zodpovědně.

Jeptišky nemusí být jen a pouze panny (ach jo, kam až jsem se to zase dostal). Jsou určité řády, které jsou svou povahou určeny pouze pro panny (Ordo Virginum, nebo řád tzv. Anglických panen). Ovšem v církevní historii známe celou řadu světic, které normálně žily v manželství, nu a když manžel zemřel, a děti byly opatřeny pro život, vstoupily do kláštera. Sv. Rita z Cascie například.

Zlý (čert, dˇábel, říkejme mu jak jsme kdo zvyklý) je vpodstatě stejná bytost jako anděl - jenže tzv. padlý anděl, jeden z těch, kteří se vzbouřili proti Bohu, a byli "svrženi z nebe", a následně si založili "antiinstituci". Bojují proti Bohu, a jelikož vědí, že proti Němu stejně nic nezmůžou, snaží se do toho srabu, ve kterém nakonec skončí, stáhnout i někoho dalšího.

Jinak, to co čipsy napsala, to opravdu není úvaha, ale jakýsi souhrn otázek, nebo tezí, vhodný spíše na nějakou teologicko-filosofickou disputaci.

31.08.2010 19:50:00 | Promotorreagovat

dabel a buh Publikoval(a): čipsy | Úvahy » Bůh, víra

Otázka, proč Bůh dopustil 1. a 2. světovou válku je dost častá, a odpovědět na ní je velice jednoduché. Bůh se člověku nevnucuje, a člověk má svobodnou vůli. A tato svobodná vůle znamená, že se může zcela svobodně a dobrovolně rozhodnout mezi dobrem a zlem. Čili - za světové války nemůže Bůh, ale můžou si za ně lidé sami.

Co se postižených týče, tak to nejsou žádní lidé druhé kategorie, a když se podíváme do historie, tak se dá najít dost příkladů, že i postižení mohou dělat velké věci.
Pro jeden příklad za všechny by šlo sáhnout do hlubin středověku - Heřman z Altshausenu (nebo také Heřman z Reichenau, či Heřman Chromý). V dětství ochrnul, a jeho vlastní otec se ho chtěl zbavit. Dal ho do kláštera v Reichenau. A hle - Heřman, i přes své postižení, se začal věnovat vědě, a dosahoval na svou dobu obdivuhodných výsledků. Ve vědě, v hudbě (dodnes se při bohoslužbách používá chorální zpěv Salve Regina, který je jeho dílem), v historiografii.

31.08.2010 11:36:00 | Promotorreagovat

Bůh není Čech... Publikoval(a): 6thSun | Úvahy » Bůh, víra

Mám opačnou zkušenost. I když občas jsem se přistihl při myšlence: "Nedělej, že mě neslyšíš, když vím, že mě slyšíš."
Bůh (naštěstí) není automat, kde bych vhodil žádost a okamžitě vypadla žádaná věc. Vím, že mě slyší, že mi rozumí ...

25.02.2010 00:22:00 | Promotorreagovat

Věřící vs nevěřící Publikoval(a): Hippy | Úvahy » Bůh, víra

Jsem katolík a jsem tomu rád. Ve farnosti kde jsem jsem poznal spoustu fajn lidí, samozřejmě i nějací "záporáci" by se našli, ale sám za sebe musím říct, že jsem rád, že jsem v Církvi.

12.12.2008 04:21:00 | Promotorreagovat

Stránky: 1
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí