Éře...

Éře...

Anotace: jak získat představu o své době?...inu spolehnout se na vlastní oči a instinkty...ty nelžou...

žít na plný plyn
může znamenat chaos
památky namátky
opravy restaurace
dějiny vidiny
mnohohlavé tvarování
krátké intervaly
přistřihování
povrchní pulzy

to ale nejsou protiklady
jen možnosti volby
někdo plachtí ve snu
jiný sní za letu

v té době se míjí
roční období líhnoucích vajec
se stoupajícími řekami
tančící nohy
s jihnoucími srdci
levitující lámové s básníky
co se snaží o totéž
členky mažoretek
přicházející o panenství
na zadních sedadlech škodovek
zaparkovaných pod širákem
zatímco staří muži umírají v pokojích
nad prodejnami s tabákem

v ovzduší plandavých kabátů
jejichž lem lechtá dlažbu chodníků
prošla kolem mne dívka
v letních kalhotách
co prozrazovaly víc
než jen něco o jejích ponožkách

byla pomalá
ale o to víc součástí zeminy
žádná data
spíš podstatné principy
renovace sebe sama
bez něčího přičinění
dlouhé pauzy
dozrávání
hlubinné ozvy

atmosféra zhoustla tak
že se o ni světelné paprsky ohýbají
a ten ohyb je tak markantní
že způsobuje výklon horizontu
takže když hledíte přímo před sebe
můžete spatřit
co se vám děje za zády

a tam se panečku dějí věci

většinou mlčíme
až po nějaké době Catomy řekla
příteli
nic není cítit tak jako horské klima
a já si uvědomil
že celou dobu nasávala tu vůni
jako své milované bytosti
Autor enigman, 28.03.2014
Přečteno 334x
Tipy 11
Poslední tipující: Joe Vai, jitoush, Gabriela Green, Amonasr, Daniela
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

tak rada to čtu...

28.03.2014 09:48:13 | Daniela

Báseň, která dává svobodu i svobodným, kteří to o sobě ještě nevědí. :O)

28.03.2014 09:16:59 | Tichá meluzína

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí