Dobrý Čech

Dobrý Čech

V šenku, kde lidí neubývá,
vypráví tulák za dvě piva:

Na pahorku se hrstka krčí,
spořádaná jak smečka vlčí,
pohled do dáli stále smělý.
V rukách maj připravené střely.

V dálce je vidět útočníka.
Bláto od kopyt koní stříká,
když železná jízda se valí.
Pot pod přilbicí, oči pálí.

"Za krále, taky za Francii,
dnes zničíme tu britskou zmiji."

Bez povelu jdou do útoku,
když na vzdálenost dvěstě kroků,
vztyčí se hradba britských šípů.....

Hostinský? Nenech vyschnout pípu!

Kde jsem to skončil? Mám ten dojem,
že právě zabývám se bojem,
v němž v bolesti a v strašných mukách,
vládne dlouhý luk v britských rukách.

Zbaběle pyšná jízda prchá.
Byla to příliš velká sprcha,
pro ty, kdo prohru nepoznali.
Že příběh končí? Ale zdali...

Spojenec Francie - král slepý,
bojovník vskutku velkolepý,
právě v tu chvíli věrným říká:
"Český král z boje neutíká!"

A tak jak řek, tak se i stalo.
Možná, že chybělo jen málo
a výsledek bitvy byl jiný.
Nesuďme dneska jeho činy.

Snad bylo to jen prázdné gesto.
Snad máte pravdu, ale přesto,
pamatujte, že ač krev stříká,
dobrý Čech z boje neutíká...
Autor praetorian, 24.05.2021
Přečteno 422x
Tipy 20
Poslední tipující: Ravena Lupus, Oxík, Emily Říhová, mkinka, Pittoresque, Frr, Iva Husárková, Psavec, Amonasr, Marten, ...
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

ST. Podle mě jeden z nejsilnějších výroků v historii lidstva, jehož poetické zpracování se ti velice povedlo!

07.11.2021 20:42:42 | Oxík

výborná! ST!

27.05.2021 07:57:31 | Pittoresque

...dobrý čech se cizímu boji vyhne...hrdý, má svůj boj...;-)

24.05.2021 15:26:15 | Marten

Historie je poučná...:-)

24.05.2021 13:16:47 | Lighter

tohle opáčko z historie mě bavilo:) Ač by se zdálo dlouhé, neutekla jsem, bo to odsýpalo :) dobré čtení

24.05.2021 11:37:13 | lawenderr

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí