Komentáře přijaté

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 18 záznamů. Zobrazuji 1-15.

O víře Publikoval(a): Špalda | Úvahy » Bůh, víra

:-)

01.12.2017 15:16:09 | Jeněcovevzduchukrásnéhoreagovat

O víře Publikoval(a): Špalda | Úvahy » Bůh, víra

Taky si říkám, proč že svět kartářky atd přijímá a Ježíše nechce znát...

30.11.2017 13:58:39 | reagovat

O víře Publikoval(a): Špalda | Úvahy » Bůh, víra

Milý Honzi, tos řekl nádherně...:) :-) Myslím,že Špaldík bude mít radost:)

30.11.2017 13:56:09 | reagovat

O hledání Boha, kapitola II. Publikoval(a): Špalda | Úvahy » Bůh, víra

Vskutku přenádherné! :-)
Nemusíš se bát psáti o stvoření světa, vždyť Kristus v srdci Tvém je mnohem víc než nějaký myslitel či filosof:)

30.11.2017 13:32:25 | reagovat

O hledání Boha, kapitola I. Publikoval(a): Špalda | Úvahy » Bůh, víra

Jako bys z duše mi mluvil:) :-) Ale mnohem krásněji, nežli bych hovořiti dovedla :)

30.11.2017 13:27:32 | reagovat

O hledání Boha, kapitola III. Publikoval(a): Špalda | Úvahy » Bůh, víra

Vážně máš zářivá díla, tak líbezná mému srdci,Špaldi:-)

30.11.2017 13:26:04 | reagovat

Smysl Vánoc Publikoval(a): Špalda | Úvahy » Bůh, víra

ACH TY JSI V KRISTU TAKOVÝM SVĚTLEM:)

30.11.2017 13:22:29 | reagovat

O víře Publikoval(a): Špalda | Úvahy » Bůh, víra

Špaldiiiiiiiiiiiiiiiii:-)) To je nádhernéé:)
To je zářivýýýýýýýýý:-))

30.11.2017 13:14:30 | reagovat

O víře Publikoval(a): Špalda | Úvahy » Bůh, víra

Lépe už to Stvořitel nemohl udělat, a to, že poslal Ježíše v lidské podobě na Zem, kde nám jasně ukazuje co je na světě nejdůležitější.Víte co to je?Láska.
Dovedete si představit, jaké by to bylo krásné, kdyby se ve vaší práci změnili někteří pyšní, arogantní, někdy až zlí spoluzaměstnanci v laskavé a fajn lidi?To by byla Paráda, co?Takže, na prvním místě jak učí Ježíš Je Láska.

30.11.2017 12:59:25 | Jeněcovevzduchukrásnéhoreagovat

O víře Publikoval(a): Špalda | Úvahy » Bůh, víra

No až na ten agitační konec to je pěkná úvaha. Předpokládám, že ta evangelia jsou poslední literární novinky z Nag Hammadí: např. evangelium podle Jidáše, nebo evangelium podle Marie :-D 

Takhle, pokud přijde anděl smrti (v judaistické tradici Gabriel) na návštěvu, pak opravdu se s člověkem stane to, co bych přirovnal k tvrzení: „vše, oč si člověk řekl slovy, si smrt vezme.“ Jenom jen tak, že vážila tu cestu za člověkem. No a co zbyde, je ta hodnota, kterou si člověk bere s sebou – řekněme hodnota duše. 

Není to nic jednoduchého, člověk je dost zaskočen (dokonce se předepisují i antidepresiva). Tak si člověk uvědomí svou konečnost a své omezení. „Já“ naopak propadá do paniky, protože nebylo s takovým stavem bytí ještě konfrontováno. Zpravidla pak je nějaké období, kdy se má člověk čas s tím srovnat. Tedy mi to přijde ze strany smrti docela férové, že ti lidi dostali šanci se s aktuálním směrováním života vyrovnat. Takže tu máme nějaký přirozený životní proces a konkrétně nějaká životní zkouška. 

Zdůvodnění, odkud se bere ta touha modlení se k bohu - jako instinkt, není přesvědčivé. Co když to byla jedna z těch 5 fází umírání dle modelu Kübler-Rossové? Nebo naopak, co když to ukazuje na samoregulační pokus já, aby se nerozpadlo? V Evropě tu je jistá tradice nazývat bod nejvyšších ideí slovem bůh, a nějakým způsobem s ním komunikovat. (Z úvahy není zřejmé, zdali ti lidé vyznávali své hříchy, či jen smlouvali s neznámou autoritou.) Nicméně udělal by to Eskymák? Udělal by to japonský samurai? Nebo konžský válečník? Či australský Aboriginec? (Uvažuji jen ty nepokřtěné.) Víme, že by se všichni instinktivně nadechli, ale že by se instinktivně modlili k jednomu bohu, tomu moc nevěřím…
To, že to modlení k bohu není tak automatický mě potvrdili v Litoměřickém hospicu, kde obecně nejnamáhavější klientelou jsou právě křesťané (pokud se tam dostanou), kteří najednou, „když už to mají za pár“ začnou pochybovat („jak mi to mohl udělat?“, „trestá mě za hřích, o kterém nevím?“, „Za co?“) a upadat do depresí. No a pak nastává práce sester, které v rámci rychlokurzu sebepřijetí toho člověka nezávisle na víře či doktríně uklidní, aby mohl zesnout v klidu a pokud možno s úsměvem. Tedy, na to, aby člověk mohl smířen se smrtí zemřít, je potřeba jisté mentální přípravy. Je celkem jedno, jestli ji poskytne církev, ašrám či džungle – člověk i v té poslední chvíli je v tom pouze a jen sám za sebe.

04.04.2017 18:49:41 | dead-headreagovat

Smysl Vánoc Publikoval(a): Špalda | Úvahy » Bůh, víra

Já ti nechci kazit radost vánoční, ale myslím, že vánoce se slavili různými civilizacemi jako svátky zimního slunovratu či konce roku atd. už dávno a dávno před nějakým křesťanstvím (začali až 3-4.století n.l.?) a narozením jakéhosi malého Jesusa. :-)

26.12.2016 14:48:20 | Lighterreagovat

O hledání Boha, kapitola III. Publikoval(a): Špalda | Úvahy » Bůh, víra

Pěkná trilogie, přijde mi, že moc se to moc utápí v dualitě - příklad chudý rybář na Borneu versus bohatý skleslý člověk ve městě. Já zas vím, že ve městě jsou bohatí lidé, kteří si užívají toho, že si vydělají na své koníčky, kterými plně realizují svou duši a svou osobnost. Naopak když Borneo spláchne tsunami, jsou to bohatí lidé, kteří tam staví nemocnice a posílají tam své dokotory.

Ale k věci, myslíte, že by stálo za to, vyhnout se těm profláklým oblastem, jak nazírat na život: pojmům dobrý a zlý. A zkusit je třeba nahradit Mužský a ženský princip? Protože když je něco mužského, tak to apriori nebereme jako špatné, ale egoismus, který se prezentuje jako mužský princip v původním smyslu dělení světa špatný je. Hodně by to ušetřilo práci při dokazování účelných rozporů z použitých příkladů.

07.08.2016 18:31:36 | dead-headreagovat

O hledání Boha, kapitola III. Publikoval(a): Špalda | Úvahy » Bůh, víra

Svědomí? Tak se říká tomu, když člověk nemá dost silný žaludek, aby S PLNÝM VĚDOMÍM umožnil nebo dokonce sám udělal nějakou "sviňárnu". Jak z toho přirozeně vyplývá, svědomí mají dobří lidé, ti špatní žádný problém se svědomím nemají, nic takového NEZNAJÍ. :-) Prakticky se to ale míchá, všichni jsme dobří i špatní zároveň.

23.06.2016 12:36:07 | Lighterreagovat

O hledání Boha, kapitola III. Publikoval(a): Špalda | Úvahy » Bůh, víra

a já furt co mě to všude svědí, a oni to jsou mozkové vši :?)

co když si jenom mozek vybírá ty pro něj dobrůtečky aby byl schopen existovat? A pokud ho dobře nakrmíme, tak si bude lahodit? A když ne, tak se prostě vzteká? A co když se jenom učíme přijímat potravu?

22.06.2016 22:30:34 | reagovat

O hledání Boha, kapitola III. Publikoval(a): Špalda | Úvahy » Bůh, víra

Špaldo, jsem rád, žes to napsal...*************:-D*
/nedávno jsem navštívil vážně nemocného známého ve špitále s jeho ženou a s kamarádkou-ten nešťastník nepromluvil po poslední atace mozkového infarktu přes týden..stál jsem s těma dvěma u postele a dlouho jsem na něj nevydržel civět jako na nějakou uměle udržovanou živou mrtvolu, prošpikovanou množstvím hadiček a sond..nevím sám proč..zahalekal jsem na něj své zpotvořené jméno, jímž mě před lety rád nazýval..najednou se
zašklebil svým typickým nenapodobitelným úsměškem a zvolal "...ÁKU..VRAŽ
HO TAM"..a ukázal směrem k té své-jinak velmi plaché až staropanenské známé...všem se nám na chvíli udělalo dobře..spadla z nás tíže a rozpaky, dotyčný též ožil do té míry, že se nechal snad poprvé po hospitalizaci ve špitále nakrmit...uvědomil jsem si jak je dobře býti vůči bližnímu za všech okolností spontánní a uvolněný../ :-D*

22.06.2016 21:43:48 | Frrreagovat

Stránky: 1 [2]
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí