Komentáře přijaté

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 9 záznamů. Zobrazuji 1-9.

O uměleckosti díla Publikoval(a): Mapaf | Úvahy » Ostatní

To je docela chytrá úvaha, opravdu umění musí někdo pozorovat, aby se zhmotnilo. A pozorování musí být kreativní - tím je řečeno podstatou toho slova vše. Kreativita umí toto: vezme mrtvé věci a poskládá je tak, aby ožily. A pokud ožijou (v pozorovateli), pak je daný tvůrce umělcem a tedy jeho tvoření je uměním.

Chtělo by to tu úvahu víc zjednodušit - z reakcí je vidět,že to tak zřejmé není.

25.10.2011 15:31:38 | dead-headreagovat

Mystická úvaha Publikoval(a): Mapaf | Úvahy » Bůh, víra

No,trochu se o to zajímám.Ale jak jsem řekl-není špatné se o toto zajímat,pokud to není jen intelektuální zájem,ale vychází to také z nitra,nebo ze srdce,což je skoro totéž.Každý nějak začínal a časem hodně postojů změníš,ale to je normální..Taky nejsem ona ale "on":-) A klidně mi tykej i když jsem o nějaký pátek starší,já si na konvence nepotrpím.

10.10.2011 13:20:00 | Weylinreagovat

Mystická úvaha Publikoval(a): Mapaf | Úvahy » Bůh, víra

No,není špatné že tě toto zajímá,ale je jasné že jsi to většinou odněkud opsal-to ale zas tak nevadí. Měl by jsi ale míň tvrdit že věci jsou tak nebo tak.Nemáš zkušenost,ale v tvém věku je to celkem normální.Člověk kterého opravdu zajímá duchovno,se víc ptá než konstatuje a prohlašuje.Sebereflexe a určitá skromnost je možná nejdůležitější..Skromnost-která ale není hraná nebo umělá,je vlastně ubírání ega. I ti největší velikáni ducha nevědeli všechno a taky to občas říkali..

07.10.2011 10:44:00 | Weylinreagovat

Mystická úvaha Publikoval(a): Mapaf | Úvahy » Bůh, víra

Chytrá úvaha. Stav lásky je zde výborně popsán. Trochu ty city rozvedu (doufám) do širšího kontextu.

Ono uvolnit city je nějaké téma, které ženy z nějakého důvodu pořád omílají a pokud s tím problémy mají, tak o tom mluví víc a víc (koneckonců tak i muži). Žel není to dáno u jedince rozvinutím právě emociálního myšlení (tj. rozhodování se na základě dojmu z emoce)? V tomto světle popisuješ jednu z cest…
Například rozpuštění ega symbolizuje i sám Ježíš - tím, že odpovídá 100% svatosti - neboli je oddělen od svého stínu, kterým je Satan - ale za cenu, že člověk obětuje své tělo (s city, instinkty apod.). To je cesta vědomí - racionality a i víry.
Nebo třeba rozpuštění ega pomocí symbolické smrti, nebo rovnou přiblížením se reálné smrti. Pokud nepočítám intoxikaci třeba meskalinem, tak to jsou nejrychlejší postupy k vtyčenému cíli.

Nicméně rozpuštění ega je docela obtížná věc, která může končit schizofrenií (nebo nějakou lehčí diagnózou). Přece jen já-ego slouží jako ochrana před útoky z nevědomí/instinktů, kterými jsou třeba opakované noční můry, invaze afektů, falešné dojmy ze situací apod. To je třeba i důvod, proč se lidé nechtějí ega vzdát a na tak dlouhou cestu, jakou popisuješ, nemají dostatek vůle.

Co myslíš?

05.10.2011 17:05:00 | dead-headreagovat

O uměleckosti díla Publikoval(a): Mapaf | Úvahy » Ostatní

Umění je to, co překračuje nutnost potřeby. Tedy ano, i Televizní noviny mohou být uměním, pokud budou obsahovat něco víc než jen suchý výčet zpráv. Stanou se uměním, pokud (například) budou jednotlivé zprávy seřazeny podle nějakého estetického klíče, pokud moderátoři budou využívat specifickou škálu výrazových prostředků, apod, apod.
Židle může být uměním, pokud její význam nebude jen v tom, aby bylo kam zaparkovat zadek. Pokud bude židle zároveň ladit s prostředím, její tvary budou obsahovat určitou symboliku a technologické provedení půjde za hranice nutnosti, pak se jedná jednoznačně o umění.

Dalším důležitým atributem umění je, že vzniká z dobrovolně přijatých omezení. Například báseň je text omezený rytmem, rýmy, slokami. Sochař je omezen velikostí kamene, jeho přirozenými prasklinami, malíř je omezen kvalitou barev, velikostí plátna, architekt je omezen únosností betonu, apod, apod. Umělec se s těmito omezeními vypořádá tak brilantně, že nejen tato omezení nejsou na výsleku znát, ale naopak - stávají se předností, které zdůrazňují kvalitu umělce a kvalitu výsledku.

27.09.2011 07:07:00 | Misantropreagovat

Peručenče Lucifere / ego a Já Publikoval(a): Mapaf | Básně » Bůh, víra

Báseň vcelku špatná není,

leč do této doby špatně se hodí.

Zkus příště téma lidem bližší,

lepší komentáře tvé uši uslyší.

26.09.2011 18:33:00 | Goethe.onereagovat

O uměleckosti díla Publikoval(a): Mapaf | Úvahy » Ostatní

mě šlo o tu konkrétní odpověď. Ale dobře, vychází mi z toho, že jo.
Já jsem taky spíš pro to hodnotit podle hodnotitelů, situace, ale stále mi cosi říká: neměl by tam být i vlastnost toho díla? tedy něco co je na autorovi a publiku nezávislé? A jaké vlastnosti to mají být? Proč něco hodnotím(e) výš a něco míň?
Mám dost nejasno i v tom, jestli se má k tomu, co je umění logicky dospět nebo se to spíš definuje (a každý to definuje podle sebe). (litrární kritici by mohli vyprávět :-))

26.09.2011 15:10:00 | ewonreagovat

O uměleckosti díla Publikoval(a): Mapaf | Úvahy » Ostatní

tak se zeptám:
je umění dobře vyrobená židle?
je umění superstar?
je umění Picaso?
jsou uměním televizní zprávy?
závisí odpověď na konkrétním člověku?

26.09.2011 10:00:00 | ewonreagovat

Peručenče Lucifere / ego a Já Publikoval(a): Mapaf | Básně » Bůh, víra

co je byv?
promiň, ale mě to vadilo si to i dočíst!

26.09.2011 01:23:00 | čas.běžíreagovat

Stránky: 1
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí