Komentáře odeslané

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 36 záznamů. Zobrazuji 1-15.

Harry Potter Publikoval(a): Julien | Básně » Pro malé děti

Hedvika. (K čemu je vlastně kontrolní otázka? =) )
Je to roztomilá básnička. Dává smysl, pěkně se rýmuje a děti si ji budou dobře pamatovat. Spíš ale ty malé než ty větší, přece jenom je to hodně jednoduchoučká říkanka. ;-)

25.06.2014 12:57:49 | WOAMreagovat

Trpitelská Publikoval(a): free.poet | Básně » Smutné

Ať žije sebeironie! :-D Hřebíček na hlavičku, jak se patří. Hezká maličkost! =)

12.06.2014 17:02:37 | WOAMreagovat

Návod na dokonalou poezii Publikoval(a): Trapné děťátko | Básně » Ostatní

Verše "a jádro věci vzdálené asi pět nebo šest centimetrů | podle toho, jak zeširoka se usmíváš" mi zůstaly vězet v hlavě jako nedořešený hlavolam a strašně mě baví.
Nemůžu se rozhodnout, jestli je to víc hra, vyjádření marnosti, nebo prostě jen tvůrčí zamyšlení. A spojení toho všeho rozhodně není špatný. ;-)
Jediný, co mě trochu dráždí, je ten název. Zdá se mi, že spíš než by přiléhavě pasoval k básni, má na sebe prostě jen strhávat pozornost a působit na první pohled zajímavě. Té zamyšlené estetice to ale dělá trochu medvědí službu, vytváří to ve čtenářích očekávání, které text nejenže nenaplní, ale ani nemá ambice naplnit. Myšlenky v něm jsou mnohem citlivější a subtilnější než název, který to až příliš hrubě a téměř cynicky zastřešuje. Slušelo by tomu něco jiného.
Jinak to je ale moc sympatická poezie a dobře se čte. ;-)

12.06.2014 16:58:11 | WOAMreagovat

Spravedlnost za umlácené kotě Publikoval(a): vandule | Miniatura, hříčka » Akční, detektivní, dobrodružné, válečné

Mrazí mě z toho, jak si libuješ v jejich utrpení a smrti. Copak by ti opravdu dělalo dobře zabít člověka? Kdo jsi, abys mohla lidi kolem sebe tak snadno odsoudit k smrti? Nepěstuj to v sobě, zaséváš do sebe mnohem větší krutost, než jakou se v těch lidech snažíš potrestat. Pokud je někdo špatný, vrátí se mu to i bez tvé pomoci. Nezahrávej si s tím.

11.06.2014 09:07:43 | WOAMreagovat

Vítej, bdící Člověče Publikoval(a): Happyyz | Básně » Romantické

Nuže, vracím se z okružní jízdy po tvých textech a jsem bohatší o poznání a chudší o iluze.
Ačkoli na mě právě prasklo, že taky patřím mezi idealisty, a ačkoli mám stejně jako ty moc ráda staré autory a někdy si taky vypůjčím jejich jazykový ráz, nakonec v tom nenacházím tolik, kolik bych svýma růžovýma brýlema tak ráda viděla.
Trvám na tom, že se vymykáš místnímu průměru, který sem chodí vylévat srdéčko a utužovat vztahy - ty máš jiné ambice, které se zřejmě už týkají literatury samotné. Poměr obsahu k délce textu je ale u tebe už trošku smutnější měřítko. Možná by ses měl naučit zkracovat - škrtat i ta cizí i svá vlastní slova a nebrat je všechna tolik vážně.

Když jsem psala svůj první komentář, věřila jsem, že se upřímně ale neuměle snažíš zachytit nějakou svoji hlubokou zkušenost, a proto si vybíráš takové obraty. Teď, když jsem četla některé tvoje další práce, se mi zdá, že je to spíš naopak: že se ze všech sil snažíš naplnit svůj vyšívaný a okrajkovaný jazyk obsahem, kterého se ti ovšem nedostává, a tak se text natahuje a znečitelňuje do nesnesitelných rozměrů, se kterými si nakonec nevíš rady..... anebo se ti prostě líbí opájet se svým vlastním jazykem jako před zrcadlem.
Stylizace ale není všechno a nevystačí ti na víc než na první dojem.
Byla bych zvědavá, jak by sis poradil s něčím úderným nebo prostě jen krátkým. Jak by sis dokázal vážit slov třeba v epigramu nebo haiku.

Na závěr ti dlužím opravu svého rozloučení: "Cvič dál, piš míň." a ještě taky sama sobě se omlouvám za nerozvážnost příliš rychlé chvály. Příště budu měřit vícekrát.

10.06.2014 23:57:04 | WOAMreagovat

Vítej, bdící Člověče Publikoval(a): Happyyz | Básně » Romantické

Tady se nemůžu ubránit velikým sympatiím. Péče, která je poezii věnována, než se vypustí do světa, je na tomhle webu vysloveně výjimečná - myslím, že i obecně by bylo dobře ji zase začít víc pěstovat, ale ty ji máš zjevně dostatek, což tě (zvlášť vedle všech těch místních výkřiků do tmy) nesmírně šlechtí. Druhá věc, která mě nadchla, je ta tryskající touha po vyjádření něčeho, co básníka radikálně přesahuje. Cítím z toho celkově velkou vnitřní upřímnost - a přece rozepjatou mezi malou bytostí básníkovou a neuchopitelným světem vesmíru, kterému se snaží "přijít na jazyk". Někdy - a to zatím vnímám jako slabinu - vede tohle rozpětí ke stylové neučesanosti: místy mícháš hovorový a knižní jazyk a při čtení to na mě působí trochu neohrabaně, jako by to chtělo ještě dobrousit, ujednotit, rozmyslet se, jestli jde přece jen ještě o osobní vyzpívání se z něčeho, nebo jestli tomu dáš raději ráz ódy se vším všudy, ke které už to má dost nakročeno. (Já sama bych se přimlouvala za to druhé, vzhledem ke zvolenému tématu a zajímavému jazyku, který 1) jasně převládá 2) dobře plyne a 3) v jistém smyslu uchvacuje a dává celé básni nesmírně osobitý ráz.).
Není to ještě vrchol, naopak, cítím, že s tvým potenciálem bys mohl jednou posunout svoji laťku ještě o hodně výš - a to je na tom to, co je mi tak strašně sympatický. =)
Jdu si od tebe přečíst ještě něco, ať zjistím, nakolik jsem se se svým odhadem netrefila. :-D Ne. Jasně cítím, že nepíšeš spatně a jdu se spíš podívat po dalších zajímavých textech, než si ověřovat svoje neumělé posudky. =) Piš dál!

10.06.2014 22:54:41 | WOAMreagovat

Nevěra podruhé Publikoval(a): UNKSON | Básně » Láska

Na tvém místě bych to nesekala násilně na verše, ale poslala to normálně někam do prózy, třeba do erotických povídek nebo do podobné kategorie. Do "básní o lásce" bych to určitě neřadila, krátké řádky ještě nejsou poezie a porno ještě není láska. Mimochodem "linout se" se píše s měkkým "i" a mezera se dělá za čárkou, ne před ní... a uvozovky se naopak píšou bez mezery.
(Omlouvám se za věcný komentář.)

10.06.2014 17:18:54 | WOAMreagovat

Ach, ty vládo Publikoval(a): Oxík | Satira, epigram » Politické

Docela by mě zajímalo, jak zněl originál, aby člověk mohl poznat, co tam je navíc (kromě reálií) a co z původního tam zbylo. Neprozradíš nám ho?

01.06.2014 19:58:08 | WOAMreagovat

Škrabovřesčí rozdřevník Publikoval(a): WOAM | Experiment » Ostatní

překlad na přání Ayuri(ho?):

"(místo, kde jsem psala dopis)

(variace na) Ahoj!
Pokud si teď budeš moci přečíst, že ti vzdávám čest, pak tenhle dopis došel do tvé poštovní schránky tak, jak jsem chtěla. Takže ti vzdávám čest. (= Takže ti to přišlo.)
Jak ti už určitě došlo, píšu ti teď tenhle dopis proto, abych se nemusela pořád jenom biflovat na zkoušky. Možná si taky už domyslel, že se právě učím slovotvorbu. - Nemluvme ale pořád o tom samém.
Co je nového ve tvém životě? V těch pár krátkých vzkazech, co jsme si vyměnili, se mi nepovedlo ti napsat, že už jsem začala skládat tu mši pro smíšený sbor (partituru - v notách rozepsané jednotlivé hlasy). - A věz, že mě k tomu vedly stejné důvody, jako k psaní tohohle dopisu. (Stejně jako k pořízení si učebnice německého jazyka, kterou mám ve skříni, nebo ke hraní Heroes (počítačové hry).)
Hlas mého svědomí mi už ale zase říká, že jestli se brzy nevrátím k mluvnici, mohlo by se mi to u zkoušky, kterou mám pozítří, dost snadno vymstít a nemusela bych ji zvládnout. - Takže se s tebou loučím!

Ať se ti daří!

(variace na) Ahoj!
Moje přezdívka"

Mimochodem, dopis jsem opravdu poslala a dokonce byl i pochopen. :-D Ale strašně mě bavilo to vymejšlet, čeština je báječná. =)

27.05.2014 14:29:27 | WOAMreagovat

Herci a hráči Publikoval(a): WOAM | Básně » Ostatní

Na moje běžné věci je tohle asi jen úrovně rýmovačky, ale je mi to v té prostotě milé. Za veliké a neobvyklé dílo to ale ani omylem nepovažuji.

10.07.2008 13:52:00 | WOAMreagovat

Jitrocel Publikoval(a): Tom XVI | Básně » Příroda

Myslím, že by stálo za to se ještě víc odpoutat od pravidelnosti. Melodika a rytmizace veršů je příjemná, skoro bych řekla 'malebná' nebo 'libozvučná', ale ty sešikované tercíny to celé svazují. Jdi trošku víc podle své ruky a vezmi ten volný verš od podlahy. U tebe to v žádným případě nebude na škodu.=)
K významu toho moc nejde dodat. Je z toho znát, že šlo spíš o pokus s formou a velké myšlenky není tedy dobré čekat.
Taky by se dalo prodrat ještě o něco větší slovní zásobou. Používat v básni "něco JE nečím" ve funkci čirého popisu bez idey "padání čtenáři na hlavu", nebo zatvrzení jako tečka za větou, působí chudě a nevyspěle. Jiné a výstižnější slovo může být pro báseň obrovským přínosem.

26.05.2008 23:29:00 | WOAMreagovat

Televizní blues Publikoval(a): WOAM | Básně » Ostatní

Já na televizi soustavně nekoukám už alespoň dva roky. =)) ne všechny moje básně musí být právě o mně samé. ;-)

21.05.2008 00:02:00 | WOAMreagovat

EMOleta Publikoval(a): Tomíno... | Básně » Ostatní

já ti tak nehorázně fandím......... =)) jen do nich...tedy v tomhle stylu rozhodně =))

20.05.2008 23:57:00 | WOAMreagovat

Literární tlachapoudství Publikoval(a): Franti | Fejetony, sloupky » Kultura

Já bych se té délky nebála, dokonce myslím, že kdyby to bylo o něco delší, mohlo by to působit trochu propojeněji a možná se to i trošku zlepšit, takhle to malinkio působí jako galerie různých situací. Nijak výrazně to z toho ale nekřičí, klidně to tak může, myslím, zůstat.
Jinak se připojuju k lehkým ódám, čte se to moc příjemně a má to vtip i jiskru. =) A pokud jde o žánr, tak fejetonem si můžeš být jistá. Nedokážu si představit žádný literární útvar, který by tuhle tvou práci charakterizoval lépe. =) Jistěže to má prvky vyprávění, ale tady konkrétně to jen umocňuje povahu celé práce a i čtenářskou "stravitelnost".
Co dodat, moc povedená věcička. =)

09.04.2008 16:51:00 | WOAMreagovat

Čas, čas, čas! Publikoval(a): Kateway | Úvahy » Ostatní

Ten konec je mi moc moc moc sympatický. =)
Jinak já o čase říkám, že je to ta nejsplašenější věc na světě. =) Jak brzdí i žene podle toho, jak se mu kdy chce.
Co mi ale přijde zajímavý je to, že čas se může měřit i tlukotem srdce - a nemyslím to obrazně. =) Není to tak dávno, co jsem se doslechla o jedné studii, při které se zjistilo, že lidské srdce má jen omezenou 'sílu', pokud to tak nazveme, která vymezuje celkový možný počet úderů za život člověka. (ta míra je dokonce mezi jedinci dost podobná) Je zkrátka jisté, že i kdyby se tělo vyhnulo všem chorobám, tak po nějaké době přestane srdce samo bít zkrátka proto, že se unaví. Napadá mě - co když tu rychlost okamžiků vnímáme vyloženě podle jeho tlukotu? A teď to nemyslím abstraktně, ale pustě fyzicky. =)
No nic nic, ber to jako námět na další možné rozšíření téhle úvahy. =) Máš snahu a je tam sdělení, to je super, ale myslím, že čas je opravdu mooooc vděčné téma a dalo by se z něj vyšťourat i o dost víc otázek pro úvahu. (taky možná méně 'osahaných', než ty, které sis vybral(a) tady.

09.04.2008 01:41:00 | WOAMreagovat

Stránky: 1 [2] [3]
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí