Komentáře odeslané

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 6 záznamů. Zobrazuji 1-6.

Mystická úvaha Publikoval(a): Mapaf | Úvahy » Bůh, víra

Také s tím vaším komentářem možná souvisí tohle:
Dosáhl takového míru v duši, že ho spontánně vyzařoval, a dokonce jím naplňoval všechna místa, kde se nalézal. Chodili se na něj dívat lidé z mnoha míst a ti, kteří byli dostatečně citliví, se ihned napojovali na silné vibrace klidu, které vysílal. Jednou za ním přišel také jeden zámožný věřící, arogantní člověk. Vešel do místnosti a sedl si naproti rozvážnému jogínovi. Bylo úplné ticho. Když se nic nedělo, promluvil muž zlostně:
"Nepřišel jsem, abych odešel s prázdnou."
Pak se otočil k jogínovu pomocníkovi:
"Ať mi vnukne nějakou myšlenku!"
Pomocník odpověděl:
"Pokud ti nevnuká myšlenku ono výmluvné a objevné ticho, nepomohou ti žádná slova."

Myšlení a slova jsou nezbytná, ale také nedostačující. Zabírají prostor v našem životě, ale nic víc. Za slovy a myšlenkami – až tam vzniká mlčenlivé objevné poznání, které je svou povahou nesdělitelné a nepodřizuje se žádným myšlenkám ani koncepcím.
***
Ramiro Calle: Himalájské příběhy

10.10.2011 02:04:00 | Mapafreagovat

Mystická úvaha Publikoval(a): Mapaf | Úvahy » Bůh, víra

A také ti největší léčitelé neléčili sami ale z Boží vůle... zkrátka: buď vůle tvá :)

10.10.2011 01:31:00 | Mapafreagovat

Mystická úvaha Publikoval(a): Mapaf | Úvahy » Bůh, víra

Já jsem to ale neopsal. Nejdříve jsem dostal do hlavy určitý minimální základ který mi potvrdil mé prvotní myšlenky. Díky tomuto základu jsem se naučil pracovat s těmi definicemi, pak jsem zase přemýšlel, něco vymyslel a zas si to potvrdil nějakým textem a tak to šlo pořád dokola. Že na duchovní tématiku příliš mnoho konstatuji? To je zajímavá připomínka, možná je to i pravda, určitě by mi neškodilo více pokory, jenže já když něco takového píšu nikdy to nemyslím úplně definitivně a dogmaticky i když se to tak možná může zdát, možná také díky mému nadšení, že jsem všechny ty souvislosti našel s malou pomocí sám. Ovšem té pokory není nikdy dost :)
Jestli mám nějaké osobní zkušenosti s tímto, jste odhadla celkem dobře, ano opravdu je nemám a mohl bych si najít asi tisíce rádoby důvodů, proč tomu tak je, ale nemám zapotřebí se z něčeho vymlouvat že :) To s tím radši začnu něco dělat. Vy se o toto téma zajímáte? :)

10.10.2011 01:29:00 | Mapafreagovat

Mystická úvaha Publikoval(a): Mapaf | Úvahy » Bůh, víra

Cesta bez ega není cestou racionality, to totiž dost potlačuje i samotný rozum nebo spíše překonává nebo neřeší viz zenbudhismus. Kdo nemá ego nemá s ničím problém, žádný strach proto mu to nebezpečí které píšeš nehrozí (ovšem v opravdovém stavu bez ega se i jogín či mystik nachází jen v krátkých chvílích života po většinu času je pak jeho ego spíše minimální). Když má někdo schyzofrenii a podobně pochází to spíše z potlačování ega a na to následné reakce ega, které tu stále je. Cesta rozpouštění ega je cesta k prostému bytí a každý jogín ví, že je možné ji dokončit víceméně až po smrti. Ona i ta láska pochází ve skutečnosti od ega, když už ego vůbec neprožíváte, neprožíváte ani lásku a pocit štěstí/blaženosti. Říká se, že ego se láskou rozpouští ale ono jde spíše o to, že ego se láskou stává snadněji rozpustitelné, láska nám přináší štěstí a pomáhá zabránit negativním projevům ega. Cílem jogínské a mystiké cesty je tedy život bez ega, zážitek bytí bez osobního prožitku, jenže k čemu to nakonec? To už je lepší si ponechat to lehké a šťastné láskyplné ego? Ve svém egoickém stavu nejsme schopni se plně ztotožnit s tím, že nic není důležité a nedůležité či správné a špatné a vše je jedno. Je i jedno, zda budeme žít egem nebo bez něj, nic není lepší než to ostatní ovšem v láskyplném egoicky lehkém stavu jsme šťastní a v prostém bezegoickém se také netrápíme protože nic neprožíváme v tom egoickém okořeněném touhou se pak dokonce i trápíme kvůli svým touhám...

06.10.2011 21:42:00 | Mapafreagovat

Peručenče Lucifere / ego a Já Publikoval(a): Mapaf | Básně » Bůh, víra

g.o: i v dnešní době se najdou lidé,
kteří to téma hledají
tak proč ho hledat jinde
či snad někde potají?

Né nechci se zavděčit, oslovit lidi
a hledat témata jenž mají zvuk.
Stačí mi malounko, kdo chce ať vidí
když někdo nechce, to je mi fuk :)

čas.běží: Byv je přechodník minulý od slova být... (např jít: jdouce, svítí. svítíc, přiběhnout: přiběhnuvši atd.)

26.09.2011 19:38:00 | Mapafreagovat

O uměleckosti díla Publikoval(a): Mapaf | Úvahy » Ostatní

Pokuď to bylo tvořeno umělecky, tedy kreativně, s pohnutím mysli a také proto aby to bylo tvořeno, a pokuď se najde alespoň jeden člověk ve kterém to vyvolá něco jiného než jen lhostejnost, potom je ono dílo uměním a stejnéměřítko platí i na to, na co jste se ptal vy...

26.09.2011 11:11:00 | Mapafreagovat

Stránky: 1
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí