numismáti...

numismáti...

mám doma minci
na rubu jsou vyryté rýhy
asi zavíracím nožem
znamení vládce přítomnosti
nebo slepce z mešity
taky astroláb
i žilky v jednom spletenci
mramorového sloupce oka

na líci je podobizna ženy
pokládané za krasavici
ovšem ona se nestarala
ani tak o krásu
ale o dokonalost
o to bylo její úsilí obdivuhodné
přitom zásady jejího kréda
nebyly věčné
dokázala se přizpůsobovat

hledala absolutno
ale absolutno v milimetru
příkladný život bez ustání
nahlodáván vnitřním zoufalstvím
proslulostí proměny
útěky samé před sebou

zneužil jsem její upřímnosti
a prodal jí sadu kónických klobouků

měla ráda výstřednosti

vyšel jsem ven do noci
a domy v ulici
pojaly zjednodušenou abstrakci
zářivým stínem
tak mluvívali gnostikové
o temném světle
a alchymisté o černém slunci

napadá mě
že každá mince je symbolem
nespočetných mincí
v odlesku dějin a pověstí

mýlíte se příteli
mince je ve skutečnosti
jen soubor možných budoucností
může být podvečer za domem
Mozartova hudba
mapa
káva
či Epiklétova slova
co učí pohrdat zlatem

v tom případě milá Resnullis
jsem pro setkání s vámi
v podvečer za domem
Autor enigman, 03.11.2013
Přečteno 360x
Tipy 4
Poslední tipující: Amonasr, Robin Marnolli
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Kolika majitelům může taková mince poskytnout radost, když je opouští a přestává jim patřit, než skončí v numismatické sbírce, jejímuž majiteli naopak dělá radost, že je mu věrná...

03.11.2013 23:51:26 | Amonasr

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí