Komentáře odeslané

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 89 záznamů. Zobrazuji 1-15.

DVA MEČE Publikoval(a): Neklan | Povídky » Fantasy

Fiat!

02.10.2019 02:36:29 | Lada 3reagovat

Chlapec, kluk a holčička Publikoval(a): TJD | Romány » Fantasy

Nejlistozelenější TJD,
když si o to říkáš. Úryvek vypadá jako klasika a tu já můžu!
Aby bylo jasno, na gramatiku kašlu. Přečetla jsem to jedním dechem (zpočátku na půl ucha, ale textík přitáhl pozornost) a zaskočila mi jen jedna hrubka (takže, na místní poměry, dobrý). Nebo jsem už rezignovala…
Pár otázek ale vypotím. Prvně si nejsem jistá přežitím šestiletého špunta ve sněhu (po dvě noci). Ale to dítě asi nebude obyčejné, že? Dále mi připadá zbytečně zkrouhnutý první den (nejdéle přeci trvá hodina, kdy se nám nedaří). Tam by se toho ještě vešlo… Také od Fellwičana by se, myslím, mohl naučit víc (a zajímavějších věcí), než od Maren. A její chování? Pochybuji, že by ji vychovávali natolik izolovanou od reality (A co, k sakru, dělá chůva?!?), aby si neuvědomovala, jak je takové počínání riskantní. Na druhou stranu mám pocit, že je v tom domě nechávají krást (nebo Fellwičan lhal, či sám kupčí s kupcem atp.)… tak nevím.
A hvězdou večera je otázka: Proč matka umřela? Na tu navazují její majetkové poměry a to, co z toho vyplývá pro kluka. Po matce přeci muselo něco (když ke konci ještě měla peníze! ZLATÉ!) zbýt (krom afinity k chladu). Na druhou stranu chápu, že by chlapec mohl být nepohodlný někomu, kdo si dělá zuby právě na to. Ale předpokládám, že ve zbytku textu je vysvětleno vše, co vysvětleno být má.
Na konec závistivě dávám patnáct bodů z deseti za pocit, že máš dopsáno (ani taková marnivá mrcha jako já nemyslí, že by to bylo možné). Tvou věc bych si nejspíš přečetla, a pokud se udrží na téhle úrovni, neodložila bych ji (Borkovec a Moorcock byli v rámci sebemrskačství). Rozhodně Ti přeji mnoho sil k natloukání dalších písmenek do klávesnice!

12.02.2019 19:57:41 | Lada 3reagovat

Lov pavího péra II. Rituál Publikoval(a): Lyo | Povídky » Fantasy

Nápady kypící Lyo,
chápu, že píšeš náhle. Cítím, že píšeš s nadšením. A věřím, že jsi na počátku dlouhé cesty, která Ti přinese spoustu radosti. O její část se ale, zatím, připravuješ tím, co si necháváš proklouznout mezi prsty.
Neustále ti tu o hlavu otloukáme gramatiku. Protože je důležitá. Pokud ji pochopíš tak, jak ji vidíme my, věřím, že se chtivě zanoříš do jejích hlubin. Gramatika není pán, ale služebník. Často pomáhá ukázat i umést cestu, kterou chceme kráčet, často odhalí netušené odbočky. V první řadě je kostrou vlastního vyjádření. Napíšu-li „knedlík“, každý ví, co si představit. Napíšu-li „jhydgr“ (možná odstavím klávesnici), sotva komu vyvstane na mysli cosi jemně oslizlého, měkce oblého s teplou sladkou tekutinou uvnitř (dobře, tohle je trochu úchylný popis).
Arabky, matoucí y/i, vyčnívající reálie našeho bytí (časové údaje, světové strany tam, kde nejsou nutné,…)atp. mi také ježí chlupy. Jedna věc ale dělá z tvého, jinak příjemného textu, talíř zamotaných špaget – všeobjímající nikde nekončící věty! (Vím, že jsem poslední, kdo by měl tohle kritizovat.) Když to trochu naporcuješ, získáš na srozumitelnosti a text bude přehlednější.
Abych jen nedštila síru: Líbí se mi snová atmosféra, jemný příběh, nenásilná bezelstnost protagonistů a… elf, co mluví jak kanál! Všechno už bylo napsáno, ale příběh, který předkládáš, patří k originálnějším a já se na pokračování těším.
Teď, mě omluvte, jdu napsat krátkou povídku o jhydgru (teplém, měkkém, a oslizlém…)

09.02.2019 21:29:06 | Lada 3reagovat

Lit.weby Publikoval(a): Jezero | Recenze » Smutné

Nejmoudřejší Amonasře a Nejtřpytnější Jezero,
řádně vymáchána se plazím zpět do své nory a slibuji, že už se nikdy neodvážím komukoliv cokoliv radit.

10.06.2018 03:50:53 | Lada 3reagovat

Převtělený XIX Publikoval(a): Jezero | Romány » Fantasy

Nejblyštivější Jezero,
tohle zavání velkou krádeží. Ehm… jak je to s následnickým právem? Konec, který je vlastně začátek, potěšil (A člověka tolik nemrzí, že od příběhu nejspíš prcháš, jak hádáme. Prchej vpřed, třeba se ještě někde potkáme:). Bavím se a ještě dlouho budu!
Chraňme plazy!

24.03.2018 02:14:09 | Lada 3reagovat

Výprava bez naděje na úspěch Publikoval(a): Retardátor | Povídky » Fantasy

Předrahý Retardátore,

konkrétní věta, kterou uvádí nejkřišťálovější Jezero (Zdravím!), opravdu vede dvakrát kolem bloku :) ale rada, ta o řízení dynamiky textu délkou vět, je velmi užitečná (Mě to naučila češtinářka na základce, ale nechala jsem si to, já mrcha, pro sebe.). Začínám vážně uvažovat nad tím, jak napsat dlouhé, svižné akční dílo v jedné větě…
Tvůj přístup „komu se nelíbí, ať nečte“ vidím, osobně, jako zcela v normě. Na druhou stranu se chystám, koupit si rukavice a asi to udělám tak, že pojedu do jednoho menšího českého města, kde si nechám změřit pařát (oba, každá ruka je jiná) a vyhrknu na ně „Ten a ten model, barva, materiál… ale zúžené bez gumičky, s těmihle dírami, obšít, mývalovec, ne liška…. Můžu vlastní?(načež vytáhnu z kabelky smrdutý zbytek kožichu z límce na kabát a oni se udusí nebo utečou), mosazný druk, ne bronz… A nešlo by je nějak vyztužit na koncích, abych je neprorážela?…. Prostě proč se spokojit s něčím, co není zcela perfektní (a co se časem probrousí), když můžu mít něco velmi dobrého… a já myslím, že ty můžeš. A pokud je hlavní, zalíbit se sám sobě, nemusíš se spokojit s málem!

21.03.2018 20:20:11 | Lada 3reagovat

dokážete si představit... Publikoval(a): Anjesis | Úvahy » Fantasy

Nejdražší Anjesis,
všechno si to dovedu představit… a hned to spřádám do příběhů :)

18.03.2018 22:04:39 | Lada 3reagovat

Převtělený XVI Publikoval(a): Jezero | Romány » Fantasy

Úchvatné Jezero,
„jako chlap s chlapem“ je úžasné a další roztomilý detail je nepořádek z módních doplňků, zasmála jsem se. Ale že se Grál naplnil, mě doslova šokovalo! Málokdo má odvahu prsknout do Světa takové klišátko – vzhledem k současným tendencím v literatuře (asi od renesance) vlastně už spíš antiklišé.
Každý další díl potěší.

13.03.2018 15:13:26 | Lada 3reagovat

Weinstein Publikoval(a): Retardátor | Povídky » Fantasy

Novopečený Retardátore,
blízké opakování téhož slova v textu je opravdu svinstvo, tím sama trpím. Když je to ale v dalším odstavci, úplně netuším, jak to mohlo někoho podráždit. Od přejasného Jezera je tohle vlastně velká poklona! Vždycky jen vypíchne pár marginalit, které zkritizuje, přičemž zbytek arogantně „ani nedočte“ (ta kurzíva tu opravdu chybí) a odhodí jako automaticky špatný (Jak může říct, že je špatné něco, co nečetl?!). Kupodivu to pozoruju právě u lidí, kteří ho hravě strčí do kapsy.
Nevím, jakých pravidel psaní se drží, ale u něj to vede až k šablonovitosti a předvídatelnosti, kterou sám jiným (dost nevybíravými slovy) vytýká. Některé postřehy má ale dobré a určitě, až pochopí, že my nejsme jeho nepřátelé a nemusí kolem sebe kopat, určitě nám všem může se spoustou věcí poradit.

13.03.2018 15:04:34 | Lada 3reagovat

Výprava bez naděje na úspěch Publikoval(a): Retardátor | Povídky » Fantasy

Předrahý Retardátore,
to sis tam moc nepobyl… :) Za mě snad jen, že je spousta způsobů, jak uchránit oheň před deštěm (zálesácké příručky), určitě by nějaký znali… pokud už nejsou opravdu v tak pokročilé fázi osobní dekompozice :) Z mého pohledu táhneš úroveň fantasy šuplíku na Literu zase nahoru (i svou).
Šplouchání jezerních vln si nevšímej (obvykle duní, co je duté), to opravdu není tvá liga. Osobně nevidím nic zmateného nebo nesrozumitelného. Pokud čtenář tápe, má problém s porozuměním textu (Není se za co stydět. Jde o, v poslední době, poměrně běžný problém, částečně zaviněný neuváženými reformami ve školství… Nebo dobře promyšlenými?) a měl by se nějaký čas věnovat leporelům.

13.03.2018 14:44:52 | Lada 3reagovat

HRA Publikoval(a): Anděl | Básně » Smutné

Nejtišší Anděli,
nemiluješ své kopřivy?

08.02.2018 03:44:10 | Lada 3reagovat

Viselec Publikoval(a): Frr | Básně » Horrorové, krvavé, strašidelné, tajemné, záhadné

Nejtřepotavější Frr,

že se nestydíš, takhle po ránu!

08.02.2018 03:30:29 | Lada 3reagovat

ÁJDÝ Publikoval(a): Petrlesna | Povídky » Fantasy

Nejskvostnější Petrlesno,

zdá se, že nechápeš, co nechápu :) Napiš mi, prosím, soukromě, co jste si provedli s Jezerem.
Ať Ti dupou králíci!

08.02.2018 03:27:23 | Lada 3reagovat

Převtělený VII Publikoval(a): Jezero | Romány » Fantasy

Stříbrošedé Jezero,

ta koželužna mě také ihned praštila po nose, ale v zápětí jsem se radostně zatetelila nad její přilehlostí. Už jsem si juchla, že nakonec nejsi takové neznalé tele, ale ukázalo se, že za blba jsem tu opět já :) Pravda, jsou i lidé (kozeluzství.cz), kteří tvrdí, že když to smrdí (kůže Květa, postrach nejmenovaného archeoparku, by mohla vyprávět), děláte něco špatně, ale ostatní nároky takového provozu (ve velkém) jsou jasné, navíc je to skutečnost notoricky známá. Prostě zkus napřed trochu přemýšlet (jak velkou investici představuje kůň, kde sehnat košili, apod.), už to začíná být husté. A Anna Komnéna není relevantní příklad.

Osobně bych si dala opravdu velký pozor na náboženství, tak jak ho používáš Ty,… to je hodně hluboká voda. Je možné z toho hodně vytěžit, na druhou stranu je to ohromný objem dat k nastudování a může to skončit opravdu velkým trapasem. Za sebe bych do toho nešla ani jako papežův poradce ve věcech víry, ale Tvou odvahu obdivuji.

Na druhou stranu je zákaz jízdy žen na koni dobrá, skvěle obhajitelná myšlenka – klobouk dolu.

01.02.2018 03:23:39 | Lada 3reagovat

Převtělený XI Publikoval(a): Jezero | Romány » Fantasy

Blyštivé Jezero,

proč mám pořád pocit, že následníka trůnu pěstovali jako salát? Na druhou stranu i mě vždy zajímalo, zda tihle lidé vědí, že i stěny mají uši a jak toho umějí využít- jaká je jejich spolupráce se sochami v livrejích. O barvě stolice Jiřího III. bylo, myslím, napsáno dost :) a ejcest je squost!

Nejjasnější Amonasře,
buď též pozdraven (neříkejte mi Aido, nemám to ráda :)

01.02.2018 02:31:48 | Lada 3reagovat

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí