Komentáře odeslané

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 267 záznamů. Zobrazuji 1-15.

Motýlí Publikoval(a): Petite Francaise | Básně » Láska

Mně osobně tam obecná čeština nevadí, protože se v rámci dílka nemíchá se "vzenšeně básnickou" češtinou, jak tomu v mnoha případech je. A kdo tvrdí, že básně musejí být psány jenom tou vysokou češtinou? :)

U mě za plný počet, možnože taky současným stavem rozpoložení. Jen tak dál, Francaise ;)

30.05.2011 10:35:00 | J.U. Rayreagovat

Vzali Te...vsem a vsechno Publikoval(a): lightnight | Básně » Smutné

Dobrá věc :) Rozsahem spíš menší, ale má něco do sebe, a po technické stránce je taky v pořádku. U mě za polovic :)

23.02.2011 21:35:00 | J.U. Rayreagovat

Tak proč mi píšeš ? Publikoval(a): Fialový svět | Básně » Láska

...a já mám pohled z druhé strany, beru si to k srdci ;) Další za plný počet.

12.02.2011 11:19:00 | J.U. Rayreagovat

Impossible love Publikoval(a): Fialový svět | Básně » Láska

Ne každý dokáže napsat zamilovanou věc v anglině, aniž by to bylo hluché opakování frází. Tady se Ti podařilo překročit k něčemu trochu složitějšímu, a musím Tě pochválit za znalost trochu širšího výrazového slovníku, než je time/find, love you/be with you atd. Podařilo se Ti taky celkem vyhnout se "píšu anglicky českou básničku" s českými slovosledy atd. - nejspíš umíš anglicky celkem dost. Zkrátka a dobře - zase za plný počet.

Mám tady ještě pár poznámek, čistě technického charakteru:

-anglické texty začínají každý verš velkým písmenem, podobně jako názvy jsou (až na spojky a předložky) všechno velkým. Ve Tvém případě tedy "Impossible Love" (ale zase třeba "Lucy in the Sky with Diamonds" ;)) Máš opačný problém, než já - já dávám velká písmena na začátku veršů i v češtině.

-první verš druhé sloky. První věc, překlep, hádám mělo tam být "Your". Druhá, trochu jsem se zarazil nad slovosledem, co se týká pozice "now". Podle mě by bylo správnější zařadit jej na začátek ("Now your well-behave I miss"), ale došlo by k destrukci rytmu. Na konci by taky mohlo být, ale musela by být změna "miss/kiss". Třetí - well-behave je poměrně netradiční slovo, ale proč ne...

-druhá sloka: "anythink can make me glad". V tomto významu to znamená "cokoli mě může rozveselit". Předpona "any" se sice používá ve vztahu k záporu, ale pořád to znamená "něco/cokoli". Pokud bys chtěla "nic mě nemůže rozveselit", pak bys tam měla dát spíš "nothing", což znamená opravdu "nic", a poupravit celý ten verš, aby nebyl ochuzený rytmus. Napadá mě třeba "nothing really makes me glad" (nic mě doopravdy nerozveselí)

-"feel my heart broke in two" - pokud je to ve významu "...rozpadlé/rozbité na dvě", spíš by tam mělo být to broken (trpný rod). Tohle tvrdím spíš pocitově.

-"to don't think..." - jestli míníš "abych nemyslela...", mělo by tam být spíš "for".

Pokud Jsi dočetla až sem a neznechutilo Tě to úplně, tak Tě musím ještě pochválit za nový způsob obejití pravidla s háčky a čárkami - to jsem ještě neviděl :)

12.02.2011 11:15:00 | J.U. Rayreagovat

Je to jen sex Publikoval(a): Fialový svět | Básně » Sex, erotika

Další dílko, další supertip. Na tohle téma je vymyšlených spousta metafor, případně se jich dá spousta použít - jako jeden z mých kolegů prve použil "černá kočka potmě." To hodnocení je i za to, že to podáváš přirozeně, bez takových zbytečných filozofií.

12.02.2011 10:54:00 | J.U. Rayreagovat

Rošťák Publikoval(a): Any 4 | Básně » Ostatní

Za plný počet! Téma dobré, a něco mi říká, a po formální stránce se taky zlepšuješ ;) Zase jsou tam nepřesnosti v délce jednotlivých veršů (třeba: "a začít zlobit/umět i jinak působit" - možná by to docela dobře šlo i bez toho "umět", co ty na to? ;)), ale na Tvé poměry je to pokrok ;) Lepšíš se.

12.02.2011 10:50:00 | J.U. Rayreagovat

Vysoko, vysoko ... Publikoval(a): Any 4 | Básně » Příroda

Čistý, průzračný text, odehrávající se opravdu někde vysoko, vysoko, ale zároveň blízko...

Tady dávám jen za půlku, protože mi tam vadily dva rýmy: hvězdy/ledy (chápu, cos chtěla napsat, ale přece jenom to není ono, co se týče rýmu), a "bodří" - nepochopil jsem tam tu souvislost. Pokud to mělo být o nás, asi by tam měla být čárka. Pokud je to přesmyčka na "boží", tak nevím, jestli to lidi pochopí.

12.02.2011 10:45:00 | J.U. Rayreagovat

Na šikmý ploše Publikoval(a): Petite Francaise | Básně » Ostatní

Myslím, že tentokrát se Ti povedlo střelit přesně na cíl. Troufám si tvrdit, že nezávisle na všem jsou to pocity, které bych se nebál vypsat taky, a pod které bych se hned podepsal, i když nejspíš neprožívám to, co Ty. Takže nemůžu jinak než za plný počet. ;)

P.S. Cítím z celé věci ještě jeden, jiný rozměr. Děsivější...

07.02.2011 22:44:00 | J.U. Rayreagovat

Být vedle něj a přesto ho nemít Publikoval(a): Fialový svět | Básně » Láska

Přechod ke klasičtějšímu stylu, proč ne? Tentokrát za polovic, na rozjezd, zase trochu více slov, než by bylo potřeba (ale s tím mám problémy i já, takže neboj, že bys byla výjimka ;))

Člověk si prostě někdy nemůže pomoct, i když ví, že to pro něj bude znamenat spoustu nervů a trápení.

29.01.2011 10:56:00 | J.U. Rayreagovat

Chovej se dospěle ! Publikoval(a): Fialový svět | Básně » Ostatní

Supertip, ale slabší :) Věřím, že v tom závěru je všechno řečeno, ale před tím zase nějaký verš nejspíš přebývá.

Technická poznámka: možná by bylo lepší, kdybys tu část "Chovej se dospěle" a část, které začíná veršem s "mister adult," oddělila mezerou. Bylo by to čitelnější, a byl by víc zdůrazněn ten obrat od "Říkáš mi... Tak já ti teď něco povím!"

Technická poznámka 2: Mám to "adult" číst s anglickou výslovností, nebo jenom tak, jak se to píše? :)

29.01.2011 10:53:00 | J.U. Rayreagovat

Proč ... ? Publikoval(a): Fialový svět | Básně » Láska

Krásné zakončení trilogie od euforie přes pochyby až k trpkému závěru... Oproti předchozím dvěma věcem jí ale něco chybí, nevím přesně co... A taky jsem si všiml jednoho absolutního rýmu "neumím/neumím," ten tam snad být nemusel :) Tak jako tak, tentokrát jen za půlku ;)

29.01.2011 10:48:00 | J.U. Rayreagovat

Druhá šance Publikoval(a): Fialový svět | Básně » Ostatní

Zase znova si musím supertípnout... Stejné chyby jako poprvé, ale stejná uvěřitelnost!

A mimochodem, pokud můžu radit - občas i ta nenávist prospěje a pročistí vzduch, i když to bolí... Potom se ukáže, jestli to dál má nebo nemá cenu. Budu Ti držet palce ;)

28.01.2011 23:14:00 | J.U. Rayreagovat

Láska =) Publikoval(a): Fialový svět | Básně » Ostatní

Vítej na Literu!

Musím napsat, že i když se mi dílko zdálo jaksi formálně neobratné a se starými známými obraty (den/sen), nakonec se mi zalíbilo, protože je uvěřitelné a na nic si nehraje. A v takových případech upřednostňuju pocit nad formou, takže za plný počet ;) Pokud tak budeš pokračovat i dál, bude radost tohle číst ;)

28.01.2011 23:11:00 | J.U. Rayreagovat

Krása je krásná Publikoval(a): Vlastimil Oldřich | Básně » Ostatní

Další písňový text, a další Nohavicovka, zdá se mi :)

Technický dotaz: "Nechtě mě zapomět", nemělo by tam být spíš "zapomnět"? Protože "zapomene", to N se z tama nikde nevytrácí, mám pocit :)

27.01.2011 10:15:00 | J.U. Rayreagovat

Nevychovaná v lásce Publikoval(a): Vlastimil Oldřich | Básně » Ostatní

Vítej na Literu! Dílko je dobré, má zvláštní atmosféru. Připomíná mi písňový text, a občas jsem tam zaslechl i nějakého toho Nohavicu v duru, ostatně, proč ne :) Takže, v závěru to máme za polovic.

Technický dotaz: Ve druhé sloce, první verš, "smůla v lásku" je záměr, nebo překlep? Zdá se mi, že by tam víc pasovalo "smůla v lásce."

27.01.2011 10:13:00 | J.U. Rayreagovat

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí