Komentáře přijaté

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 129 záznamů. Zobrazuji 1-15.

Byla nebyla jedna au pair 2 Publikoval(a): diggy | Romány » Ze života

Sis myslela, že au-pairky si jen válí šunky a nic nedělají?:D
"První den a hned se starat o úklid? To mi to tady hezky začíná," pomyslela jsem si.

12.05.2014 20:30:27 | Eratoreagovat

Zvracet, křičet nebo brečet? Publikoval(a): diggy | Povídky » Ze života

Ou ... i tohle dokáže alkohol??? :O

21.04.2014 15:20:17 | Aiuryreagovat

Lesbická láska Publikoval(a): diggy | Povídky » Ze života

Krásná povídka, myslím, že jseš statečná ale rodičům to jednoho dne budeš muset říct. A myslím, že to vezmou, protože jseš jejich dcera.
Mě s stalo něco podobného, zamilovala jsem se do své nejlepší kamarádky. Nejdřív to bylo do jedné a potom jsem se s ní přestala vídat, co začala chodit na SŠ a tak jsem si myslela, že se to prostě stává. Ale poznala jse novou kamamrádku a stalo se mi to i u ní. Teď se s ní raději nestýkám a nic si radši nepřiznávám...

10.07.2010 09:04:00 | Bára Barborkareagovat

Co je vlastně víra? Publikoval(a): diggy | Úvahy » Bůh, víra

No,mě už to taky nebaví..:-)

09.02.2010 10:35:00 | Weylinreagovat

Co je vlastně víra? Publikoval(a): diggy | Úvahy » Bůh, víra

Kromě mistra eckharta byly stovky a tisíce jemu podobných myslitelů církevního středověku. Mohl bych začít Rogerem Baconem o kterém se říkalo že je "ďáblem vedený mnich" Marsillia z Padovy, který jako první rozpracoval systém všeobecného volebního rpáva a vlády se souhlasem ovládaných. John Locke, který přímo ovlivnil americkou ústavu. Takových, co se snažili Boha nějak pojmout, takových už je i plná Bible. Učil jsem se pojetí, kdy Bůh vlastně popírá sám sebe. Dodnes se na teologické fakultě vyučuje podání že Kristus vlastně z mrtvých nevstal, protože vstal pouze v srdci každého křesťana. to jen vy ateisti nevidíte, že my nejsme homogenní uniformovaná masa a představujete si nás jako nějaké hitlerovy pohůnky, co se mlátili na ulicích, když měl někdo jiný názor. U nás existuje hodně pojetí, hodně zoůsobů definice Boha a každý je nedokonalý a použitelný jen někdy, protože se dost blbě popisuje něco, čemu pořádně nerozumíme a co nás o dost řádů přesahuje.

09.02.2010 07:03:00 | Daniel S.reagovat

Co je vlastně víra? Publikoval(a): diggy | Úvahy » Bůh, víra

No a teď ten Kalvín a Luther... Jednak si výlučný nárok nedělali, jednoduše proto, že neměli žádnou moc to prosadit (narozdíl od katolíků) a jednak proto, že více církví byl za jejich života už reálný fakt. A jak jsem psal v minulém příspěvku, protestanté nemají vrchoný orgán a tím také nemají koncil a tím také nemají kacíře. Proto si každý protestant, pokud bude mít stoupence může hlásat co chce a poměřován bude pouze literou písma.
S čarodějnicemi na mě nechoď, protože to je v poslední době jediná věc, kterou tahají všichni z rukávu, když už nevědí co by řekli. Tady se mluví o čarodějnicích a jejich upalování v době, kdy i ten největší učenec věděl o světě méně než dnešní gymnasista v prvním ročníku. Ale nějak už nechceš mluvit o těch ateistických čarodějnicích a pronásledování pro odlišnost víry v komunismus, fašismus, vždyť ta slavná francouzská revoluce ve jménu svobody a proti pánům a církvím zabila za těch pár let co měla k dispozici víc lidí, než stihli katolíci ve Francii upálit za celou svojí existenci.
O zvěrstvech darwinistů v podobě Hitlera snad ani nemusím psát.
To se to porovnává - osvícené 20 století versus temný křesťanský středověk. Ale když porovnáš dnešního křesťana s dnešním ateisou, už to bude docela pokulhávat. V podstatě zjistíš, že se až tak moc neliší, snad jen tím, že křesťan se chová mnohem mravněji.

09.02.2010 06:57:00 | Daniel S.reagovat

Co je vlastně víra? Publikoval(a): diggy | Úvahy » Bůh, víra

JO a víš, proč se můžeme zabývat nepodstatnými detaily ohledně dětského křtu, pokání, zpovědi, apod? Protože ty důleité věci už jsou vyřešeny. My si můžeme hrát jako interiéroví návrháři, protože budova už dávno stojí.

09.02.2010 06:49:00 | Daniel S.reagovat

Co je vlastně víra? Publikoval(a): diggy | Úvahy » Bůh, víra

No mě už to teda moc nebaví, ale budiž... Protestantství nevzniklo jako odpověď na útlak církve, protože žádné portestanty zakladatele církev neutlačovala. Ani Husa, ani Luthera, ani wiklefa, ani Kalvína. Církev je začala pronásledovat až když už měli své teze hotové a veřejně je vyvěsili. Naopak, Hus, Luther i Kalvín a další byli vysocí církevní hodnostáři s dobrým platem, dobrými výhodami a dobrým zabezpečením.
Protestanství vzniklo jako reakce na světové změny kterým se katolická církev nechtěla nebo nemohla přizpůsobit. Jednak se ukázao, že pravdu měl Bruno a ne inkvizice, když se mluvilo o kulatém světě, jednak byla objevena Amerika a jednak trojí lid - tedy válečníci, kněží a poddaní už leckde přestali existovat.
Protestantství není jiné než katolictví, ani si na to nehraje. Stejně jako je Linux totéž co windows, jen jinak. Aby to taky tak nebylo, když věříme ve stejného Krista. Protestantství se liší od katolictví jednak tím, že jako směrodatnou bere jen literu Písma a ničeho jiného, není centralizované a to už přímo z podstaty a nemá žádný vrcholný orgán. Protestantství se od katolictví liší "technicky" ale jinak jsou všechny církve stejné - mají jednohjo Boha, scházejí se v kostelích a mají i stejné vyznání víry.

09.02.2010 06:48:00 | Daniel S.reagovat

Co je vlastně víra? Publikoval(a): diggy | Úvahy » Bůh, víra

A ještě k tomu Mistru Eckhartovi-nebyl to nějaký blouznivec který někde na náměstí vykřikoval své vize.Byl to dominikánský mnich,vyškolený na universitách v Paříži a Kolíně nad Rýnem,převor v Erfurtu,Durynský vikář a nakonec generální superior pro celé Německo.Eckhartovo myšlení velmi ovlivnilo jeho bezprostřední následovníky.Jedním z nich byl i např.Johan Tauler,jehož kázání si vysoce cenil i Luther.
Johannes Eckhart,neboli Mistr Eckhart nejvíc popuzoval svým pantheistickým pojetím Boha,jeho výroky-např.největším vzdáním se,je vzdát se Boha pro Boha,nebo Bůh je Bůh přítomnosti,ale i mnohé jiné-
popuzovali inkvizici i papeže.Paradoxně inkvizici založili právě Dominikáni,a pokud by Eckhart zavčas nezemřel,skončil by asi na hranici jako mnoho jiných.

06.02.2010 11:15:00 | Weylinreagovat

Co je vlastně víra? Publikoval(a): diggy | Úvahy » Bůh, víra

Vězení které si člověk sám postavil je jeho víra-v cokoliv.Lutherovo prohlášení že.."křesťan je svobodný v každém ohledu a není vazalem nikoho" je úsměvné,Protože právě křesťanství (nebo jiné náboženství) a víra jsou ty nejtěžší okovy které tě drží v jednom modu myšlení.
Opravdu svobodný je pouze ten komu se i touha po svobodě stane závažím,ale to je mimo chápání těch kteří se upnuli k jedné ideji.Pokud jsi vazal svých představ a tužeb jsi pořád otrok.Svět je v takovém stavu v jakém je právě proto,že se lidé zuby nehty drží svých vlastních projekcí.
Další prohlášení-Kalvínovo-že všichni nejsou stvořeni jako sobě rovni a některým je určen věčný život,jiným zas věčné prokletí,krásně ukazuje na elitářské pojetí Boha a primitivní,egoistické myšlenkové pochody lidského ega.V tomto,a dalo by se toho najít mnohem víc,
jsou si tzv.náboženští lidé podobni nebo jsou spíš stejní.A je jedno jestli to je protestant,katolík,žid nebo muslim.Všichni si dělají výlučný nárok na své pojetí Boha,přitom jsou všichni v podstatě "slepí a hluší".

05.02.2010 08:31:00 | Weylinreagovat

Co je vlastně víra? Publikoval(a): diggy | Úvahy » Bůh, víra

Právě proto vídím náboženství založené na víře v pohou literu jako druh pohádky nebo pověry.Odmítá jako kacířství všechno co se liší od oficiálního dogmatu.Nikdy ti neřekne-ne později,ale teď poznej Boha,Bůh nikdy nebyl a nebude,stále jen JE.Ale tomu nemůžeš věřit,to musíš prožít.Je ale taky fakt že určitou "jiskru" touhy po přímém poznání musíš mít,to je asi dar.
Ještě k tomu protestanství a Lutherovi- (už jsem chtěl dvakrát s touto debatu skončit:-):-)..asi mě to baví):
Protestanství sice vzniklo jako reakce na útlak kat.církve,ale samo o sobě je podobné.Odmítnutí kněžství jako výsady pouze někoho,nebo spor o kult panny Marie jsou jen "techniské detaily".Podstata je stejná.Například v upalování tzv.čarodějnic byli protestanti stejně horliví jako katolíci.Pozdější rozpory protestantů v ohledně např.hodnoty pokání,dětského křtu nebo povahy tzv.proměnného chleba apod.ukazují jakými nepodstatnými detaily se zabývají všichni.Reformy které jsou pro protestanty tak důležité namají velký význam.Je to jiná výzdoba vlastní cely.
Jediná reforma revoluce která má význam je vnitřní,nikdy ne zevní,to je jen jiná hra na stejném písečku.

05.02.2010 08:14:00 | Weylinreagovat

Co je vlastně víra? Publikoval(a): diggy | Úvahy » Bůh, víra

Kdyby se mi zjevil sám Kristus, to by tedy především existoval že? To už by bylo snadné mít místo víry jistotu a pak poslouchat, co mi chce říct. Jen tak marně přemýšlímo kterých věcech, že jsou jinak by mluvil...
Teologie je nezapomeň věda s magisterským a doktorandským studiem. Každé slovíčko Bible bylo zkoumáno a analyzováno. Každá fráze, každá věta, každý odstavec, každá kniha. Bylo shromážďěno všechno co se dalo a co exsituje a byl z toho vytvořen nějaký náhled.
Nebo myslíš že už zběžným pohledem objevíš nové kvality nebo zjistíš chyby všech těch doktorů a magistrů teologie po celém světě?

04.02.2010 06:37:00 | Daniel S.reagovat

Co je vlastně víra? Publikoval(a): diggy | Úvahy » Bůh, víra

No máš to opravdu pěkně zdůvodněné,jinak to ani nejde.Tvůj Bůh je bůh dokazování a přesvědčování..Je to marný boj..I kdyby se před tebou zjevil sám Kristus a řelkl ti-víš Danieli,věci jsou jinak..Ty by jsi mu řekl-pene nezlob se ale je to tak,jak já tomu věřím a jak mně k tomu vedli od mala..:-)
A nakonec ještě takovou moudrost-Džalaleddín Balchí Rúmí-perský mystik-"když necháš zhasnout jednu hvězdu,získáš celé nebe poseté hvězdami.."

03.02.2010 20:28:00 | Weylinreagovat

Co je vlastně víra? Publikoval(a): diggy | Úvahy » Bůh, víra

A Bůh, který mě stvořil abych se těšil na smrt? Nebo který nechá ukřižovat syna? Copak se posuzuje film podle děje ve třech čtvrtinách? Copak se nečeká nejprve na pointu celého příběhu?
pointa ukřižování Krista je v tom, že vstal z mrtvých. Že byl popraven, to byla krize, ale po té ještě přichází rozuzlení a pointa.
A že smrt je tím pádem jen část děje před rozuzlením a pak přichází věčnost u Boha a s Bohem, to už zní přece jinak že...
Ostatně ten hloupý honza v pohádce také musí nejprve draka přemoci a pak mu princeznu vyfoukne vojvoda, když honza po bitce spí jak zabitý... nebo mu jí vyfouknou bráchové... dost blbá pohádka... hrdina se snaží a pak má smůlu... Jo kdyby Kristus jen umřel, byla by to hodně morbidní záležitost beze smyslu. Ale honza nakonec vítězí a i Kristus nakonec vítězí a příběh má šťastný konec. Najednou se Bůh nechová morbidně, ale skrze svého syna něco mění... tak moc, že je to ještě pořád tady. Ano, čekáme na smrt, rodíme se ke smrti a je to nevyhnutelné, ale to ještě není konec příběhu. To rozuzlení teprve přijde...
a o tom je víra - vidět rozuzlení tam, kde ho ateista už nevidí. Vidět naději tam, kde ji už ježíšovi učedníci neviděli. Vidět dál než za svůj obzor, mít víru, že až za ten obzor nahlédneme, uvidíme netušené možnosti. Mít víru, že zítra bude líp, že našim dětem bude líp. Mít možnost tu víru čerpat z každodenního křesťanského života, který dává ochutna sřípky té budoucnosti, který dává ochutnat střípky z toho co Bůh dělá a co je možné.

03.02.2010 11:01:00 | Daniel S.reagovat

Co je vlastně víra? Publikoval(a): diggy | Úvahy » Bůh, víra

No já raději cituji všeobecně uznávanější teologické směry než mystiky 13. století... Většinou ty teologické směry, které přežily do současnosti. To je stejné jako citovat Edvarda Kellyho jako veděckou kapacitu, byť jeho alchymie už je dávno překonaná. Ale v jeho době existoval i Koperník, který jaksi je platný až dodnes.
A že náboženství slouží různým lidem jako záminka? To je pravda, ale co s tím mám dělat? Zruším náboženství? Když někomu slouží jako záminka zbraň, tak také zrušíme všechny zbraně? Když němcům na konferenci ve Wansee sloužil jako záminka Darwin, tak jeho dílo taky zakážeme? To jsme trochu mimo obraz a hlavně už i mimo jakoukoliv svobodu.

03.02.2010 10:51:00 | Daniel S.reagovat

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí