Komentáře odeslané

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 21 záznamů. Zobrazuji 1-15.

flow ::bez názvů::: 3 Publikoval(a): J's .. | Básně » Láska

Překvapivě emočně i příběhově kohezivní na svou délku.
Doslova impresivní práce.

09.11.2023 01:06:59 | Ovalešreagovat

Zatracená láska Publikoval(a): Bambi17 | Ostatní » Láska

S úsvitem zmizí,
tisíce hvězd.
Slzet pro západ,
Slunce nevidět.

09.11.2023 00:58:07 | Ovalešreagovat

Tulácká Publikoval(a): JohnyD. | Básně » Ostatní

Zlo které znáš je i zlo kterému můžeš začít věřit.

04.11.2023 02:44:28 | Ovalešreagovat

Proměněno Publikoval(a): TRlVlUS | Básně » Ostatní

Srdce doroste, čas se nevrátí.

21.10.2023 00:51:21 | Ovalešreagovat

Byl jsem ... kdo ? A kdo jsem. Publikoval(a): Fialový metal | Miniatura, hříčka » Pro dospělé

Ani ten nejbohatší člověk si nekoupí vlastní minulost.

08.09.2023 22:43:53 | Ovalešreagovat

O pravici, levici a nekonaném koncertu Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Líbí se mi že tady autor rozebírá překonanost pravolevého spektra a popisuje autorito-liberální spektrum které je již už od poloviny minulého století implementováno v tzv. politickém kompasu u nějž se právě v této době (tedy v posledních cca 15 letech) opět mluví jako o překonaném systému a volá se po podrobějších identifikačních metodách. Omlouvám se, ale nazvat ODS nebo dokonce TOP 09 levicovou stranou je pro mne satira hodna naprostého popukání. Vaše definice levice jako státu důvěřující, establishment ochraňující síly a pravice jako hrdinů odboje proti zločinnému státu úplně ignoruje sociálně-ekonomickou rovinu na kterou se tato definice běžně vztahuje. Tedy levice má ráda vyšší daně a vyšší dávky, pravice naopak. Z tohoto pohledu tedy ODS opravdu není levicovou, to že nyní k jejich zvyšování může být nucena souhrou okolností jí doleva opravdu neposouvá, zvláště při zvážení toho jak se u toho cuká.
ODS, která je takový pěkný příklad, je česká variace anglosaského neokonzervatismu. Její vrcholní politici, zvláště pak ti bývalí z 90. let, mají stále mokré sny z madam Thatcherové.Toto je umisťuje do pravého horního kvadrantu, ergo silný národní stát, slabé daně, slabé dávky. Nazvat ANO konzervativní stranou je jaksi vlastně freudovské, neboť chrání poctivou českou tradici zvolit si do vedení ty největší gaunery. Přesto je ovšem můžeme umístít někam ke středu odkud se odchylují co chvíli na obě strany podle toho jak vycházejí průzkumy. Do prava můžeme také hodit TOPku, která ovšem docela upřímně nikoho nezajímá se svými výsledky. Ze silných stran dále zmiňme STAN, sedící také někde u středu jako ideově nevyhraněná strana. Piráti mají (inherentně zděděné ze svojí organizace) leckdy schizofrenní episody, oscilují tedy mezi levým a pravým dolním kvadrantem, neboť se stále považují za mírné anarchisty, tu nalevo chcou vyšší daně z nemovitostí a obecní byty a tu vpravo zase chtějí ulehčit podnikání a deregulovat internet.
Vaše, nic než anekdotické blábolení o vstupenkách na operu jako referendu o ukrajině je již vzhledem k výše uvedené argumentaci irrelevantní.

08.09.2023 22:36:47 | Ovalešreagovat

O lidské svobodě Publikoval(a): Zoroaster | Aforismus, citát, říkanka » Filozofické

A já to udělám, já si do tady tohoto textu kopnu.
Ad "Obecně přijatá výměra hodnoty": Pokud by autor trochu studoval Marxův Kapitál, načetl by se mnoha repeticí slov "cena" a "hodnota". Nejsem odborník na Marxovu (a vlastně i jinou ekonomickou) tvorbu, ale zrovna to slovo hodnota ( pokud ho přeložíme jako anglické "value") odkazuje na velmi subjektivní pocit relativního přínosu pro individuum/společnost (podle Merriam-Webstera).

Ad "Svoboda jako nezávislost na ostatních": Myslím že pro to tu už slovo je. A je to nezávislost.Pro mě je svoboda vždy o maximalizaci množství využitelných příležitostí. Člověk na tichomořském ostrově nemusí mít žádné povinnosti a závazky, ale stejně se asi nebude cítit svobodný (a to ani když nebude umírat hlady) (Robinson se vrátil do civilizace dobrovolně). Z tohoto pohledu bych si dokonce dovolil odvážně tvrdit, že moderní společnost je čím dál tím méně svobodná, neboť se objevují stále další a další nedosažitelné touhy které prostřednictvím až příliš dobře viditelné ruky marketingu relativizují touhy dosažitelné.
Abych tedy sesumíroval mojí pointu, nezávislý člověk se na přátele neobrátí s žádostí o pomoc. Svobodný to udělá aby zvýšil úroveň svojí svobody, neboť tak získá více příležitostí.

04.09.2023 01:56:23 | Ovalešreagovat

Kosmický prach... Publikoval(a): Helen Mum | Ostatní poezie » Ostatní

Všichni jsme pouze hvězdný prach
co se naučil plakat.

13.05.2023 01:29:33 | Ovalešreagovat

Úsměv který píše povídky Publikoval(a): Křemen | Básně » Láska

Ta chvíle pomine, táborák zhasl, čas vzpomínky zatlumí,
tys ovšem dokázal zvěčnit její krásu, neb
to je to jediné, co básník umí.

13.05.2023 01:19:47 | Ovalešreagovat

díkuvzdání Publikoval(a): Frr | Básně » Příroda

Já se omlouvám že svou zvídavostí možná ukradnu trochu tajemna z tohoto skvostu, ale komu patří to díkuvzdání?

Mou interpretací je že díky můžeme dávat jen za akty již proběhlé, což se napojuje na čas jako téma celé básně. Ale příjde mi to moc divoké a rád bych se tedy poučil jak číst takto abstraktně.

05.05.2023 01:13:20 | Ovalešreagovat

Myslet srdcem Publikoval(a): kozorožka | Básně » Filozofické

Zamilovanost trvá nanejvýš 3 roky. Potom to je již jen zvyk a neochota něco měnit. Tak, zkazil jsem vám to :).

V té předposlední sloce (a nechcu autora jakkoliv podcenit) je možná nezamýšlená změna výrazu kvůli tomu že je použito "Bez pocitu lásky" namísto "Bez pocitu Lásky", ovšem mě tak báseň příjde mnohem hlubší (i když trochu méně koherentní), protože znám lidi kteří dokáží žít bez "Lásky" k lidem, ale lásku stále znají. Pokud to bylo zamýšleno, tak na to chci jen upozornit jako na zajímavý bod.
Děkuji že jste přišli na můj TED talk.

05.05.2023 01:05:54 | Ovalešreagovat

Tabu Publikoval(a): Peter35 | Básně » Smutné

Je zajímavé že zde není větší diskuze. Kontroverzi zde přeci milujeme a já pochybuji že mlčící většina je takto radikální.
Naprosto chápu tyto pocity, zmaru, strachu, násilí.
Ovšem, jak tvrdí Marx, kapitalismus tu byl už do doby kdy člověk pozvedl kopí z pazourku jako prostředek výroby. Mluvím-li sám za sebe, můžeme z určitého pohledu říct že ten kapitalismus co Marx krizitoval vskutku zahynul. Přežily ho sociální demokracie s volným trhem (i to USA má prvky socdem, v dnešní době je asi nejtvrdším kapitalismem Čína nebo 3. svět). Může se nám zdát, že svět se hroutí (a na určitých místech se tomu fakt děje), že je to fakt špatný, ale já to vidím tak že za pár let to bude ještě o dost horší. A to není problém způsobený "elitami", ale společností které jim umožňují vznikat. Nebudu lhát, rád bych viděl Bezose platit daně, ale taky vím že za globální oteplování nemůže on osobně, ale nedostatečná regulace korporací jako je Exxon od 70. let minulého století.
Příjde mi také vtipné tématům uvedeným říkat tabu, nevím jestli po kulturních revolucích minulého století vůbec něco jako koncept tabu máme, protože dřív nebo později vždy příjde člověk co dané téma nadnese, a zrovna témata vámi vybraná se mi zdají propíraná ze všech stran.

05.05.2023 00:57:51 | Ovalešreagovat

Postmoderní projektanti Publikoval(a): Ovaleš | Ostatní poezie » Filozofické

Upřímně, psal jsem to na autobusové zastávce v jednu ráno, a stejně jako většina mé tvorby je to houf myšlenek které nemám disciplínu svazovat a na místo toho si vymýšlím masochistické výzvy které zase nábožně uctívám.
Tady se z idei boje proti kulturní atomizaci stal boj o každé slovo na K co mě napadne bez Tezauru.
Ale jo, tu disciplínu budu pilovat (snažím se o to většinu mého života).

05.05.2023 00:41:44 | Ovalešreagovat

Praha Publikoval(a): mkinka | Básně » Ostatní

Noční Petřín mi klidný přijde dost,
pravdou je, že sic chodím tam pro radost,
odcházím pro bolest nohou.

05.05.2023 00:25:57 | Ovalešreagovat

Paralelní vesmír Publikoval(a): HeRaw | Básně » Láska

A pakliže existuje, proč není to tento?
V tom jiném o nás není nouze, v tom zdejším ano.

05.05.2023 00:21:31 | Ovalešreagovat

Stránky: 1 [2]
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí