Komentáře odeslané

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 836 záznamů. Zobrazuji 1-15.

Můj přeloučský dědeček měl občas zajímavé názory... Publikoval(a): Aťan | Úvahy » Politické

Aťane i Sio - souhlasím. Revoluce je opravdu spíše záležitost duše, než toho, jak se to projeví na státních institucích.
Tou jednoduchou revolucí jsem chtěl říct, že všechno vzniklo spontáně, až bylo po všem. Žádný disident neměl předem napsaný program, neexistovala žádná organizace, která by mohla nahradit státní úřady, neexistoval žádný skutečný odboj.
Masaryk měl na svojí výrobu československa poměrně široké hnutí, odboj, ploky, které mohly z fleku převzít úkoly rakouských ministerstev, apod, apod.
V roce 89 tu nic takového nebylo. Nová ústava se napsala až tehdy, kdy ta stará ležela v cárech. I Havla ještě zvolil starý komunistický parlament.
Nu přátelé, takhle se revoluce nedělá. Takhle se dělá politická korupce... když ty disidenty nemůžeme zvládnout, tak jim naoko předáme moc a když nemůžeme být jedna strana, tak budeme mít rozhodující hlasy ve všech ostatních...
A znovu mi tohle chybí i dneska. Sakra vždyť tu není jediný spolek, který by byl schopen převzít jakýkoliv státní úkol. Není tu jediná skupina, která by uměla nově řídit policii, armádu. Není tu nikdy, kdo by uměl dělat diplomacii, obchod, průmysl.
Takže až to padne, tak to zase budou dělat ti, co u toho dneska sedí? To tedy bude revoluce jako stehno...
Tohle chybí našemu snažení, tohle chybí naší revoluci. Chybí nám spolky, strany a hnutí, která by byla připravena převzít státní moc a které by se na to třásly, ne proto, že z toho budou korunky do prasátka, ale protože to umějí líp a nemůžou se na tu hrůzu koukat.
Hnutí, která nám slinují jiný parlament, těch je hodně a já furt čekám, kdy se najde nějaké, které bude mít v programu sledování markoekonomiky a navrhování změn. Které bude mít zkatalogizovány naše firmy, aby věděli, kolik se kde dá vybrat na daních. Kteří budou vědět, kde se dají rozdat zbraně, aby se dal udržet pořádek a nebe abychom se mohli bránit. To potřebujeme ještě předtím než to spadne.
Před rokem jsem se bál, že to jen tak nespadne, teď se začínám bát, že to spadne dřív než tohle všechno budeme mít. Spadne to a zase budeme zoufale imrpovizovat. Spadne to a ti současní zolději a tuneláři si v klidu založí nové spolky a zase budou hrabat do svý kapsy, protože oni informace mají a my ne. A proč je nemáme? Protože se neumíme sdružovat a jsme líní.
abychom udělali alespoň trochu užitečnou revoluci, musíme si vychovat příští ministry i úředníky. Ti to musejí umět ještě dřív, než je ten dav na ten hrad donese.

18.10.2011 14:16:00 | Daniel S.reagovat

Můj přeloučský dědeček měl občas zajímavé názory... Publikoval(a): Aťan | Úvahy » Politické

A já taky souhlasím...
Ale ptám se, jestliže jsme teď ti lepší informovaní otroci a zdá se bychom mohli mít šanci postavit něco lepšího, jak to udělat?
Nikdy jsme to nedělali, nikdo po nás nechtěl, abychom stavěli společnost. Nikdo nás nenaučil, jak se propojit, jak si rozdělit práci. Ale spoustu z nás život naučil, jak snadný je dostat po tlamě. Budeme schopni s tou naší otrockou mentalitou, pokorně zastrčenou hlavou a nadáváním od televize a v hospodě, budeme schopní s tím světem něco udělat?
O dobré vůli nepochybuji, ale zatím nás nevytáhla ani na ta náměstí a otrocká povaha z nás čiší na sto honů, stačí jen přejet hrancie. Ono zase není tak težké udělat převrat, ovládnout prostor, úřady, zemi. Ale bude zatraceně těžké udělat něco potom.
Ostatně před dvaceti lety bylo dost jednoduché udělat převrat, ale postavit novou společnost, to se jaksi moc nepovedlo... taky je to mnohem těžší.
Musíme teď ještě před tou další revolucí, dalším převratem, další změnou (ať ji odstartuje cokoliv) dokázat, že máme potenciál udělat něco víc, než vyměnit jedny zloděje za jiné.
Filozofové často psali o nové společnosti, jako by už nastala a zabývali se tím, jak nastolit ta spravedlivější pravidla. Pojďme to dělat také tak. Myslím, že lidé už jsou vyburcovaní, teď jen čekají na tu novou spravedlnost. Tak jim ji dejme...

18.10.2011 08:18:00 | Daniel S.reagovat

Já jsem vám to literáci říkal... :-)) jak by řekla moje přeloučská babička... Publikoval(a): Aťan | Úvahy » Politické

Dokud se budeme bát vypustit džina z láhve, tak se nic nestane... Ještě pořád mají všichni ti demonatranti strach opravdu měnit svět, protože by mohli zjistit, že spravedlnost znamená mít míň, nikam nejezdit a dřít a dřít a dřít. Zatím si myslej, že když se zbavěj burziánů, tak se zase všechno vrátí k tomu starému, kdy budou mít dost práce a za ni dost peněz. Ale k tomu už se to nikdy nevrátí. I kdyby ti demonstranti nakrásně vyhráli, nezbohatnou. A i když Misantrop působil ve svém komentáři optimisticky, tak dneska zase já budu pesimista místo něj.
Prostě všichni se bojí měnit svět... chtěli by, to jo, ale nesmí u toho téct krev, nesmí se vlastně nikomu nic stát, nesmí se nikoho vyvlastnit, nesmí se nic ani sebrat, ani dát.... samozřejmě zlí bankéři půjdou. A místo nich se tam nastěhují ti hodní demonstranti, aby se z nich za pár let zase stali ti zlí bankéři...
Už by to chtělo pánové, abychom se někde sešli ne demonstrovat, ale vymýšlet ten spravedlivější systém... A doufám, že to někdo někde už vymyslel a včas s tím přijde, jinak budu muset souhlasit s Vladanem, že místo pokroku by mohla přijít minulost i když se nebude jmenovat ani KSČ ani NSDAP a budou zpívat nové písničky místo Internacionály nebo Horst Wessel Lied. Takže honem rychle začněte shánět toho nového Adenauera, protože pokud se nejade někdo, kdo bude mít dobrej nápad, najde se někdo kdo bude mít špatnej nápad, ale bude to umět dobře podat.

17.10.2011 11:52:00 | Daniel S.reagovat

Předpovídačka Publikoval(a): Misantrop | Úvahy » Politické

Taky si někdy říkám, že se prostě přeceňuje moc peněz a všeho co s nimi souvisí.Všechna přísloví o tom, jak peníze vládnou světem byla z doby, kdy peníze byly v podstatě cenné zboží. Dneska jsou to jen papírky a cifry v počítači.
To, že má někdo miliardy a teoreticky si může koupit všechno, to ještě nestačí k vládě a nadvládě. Na tu potřebuje silné zázemí, potraviny, průmysl, výrobu a nikoliv jen peníze.
V podstatě je to všechno jen další bublina, která také splaskne. A pak se zjistí, že to jde i jinak. A až zjistíme, že zbankrotoval celý svět, pak teprve bude ve vší ahotě vidět, že se vlastně nic tak ¨hrozného nestalo.

11.10.2011 07:29:00 | Daniel S.reagovat

Americké finanční kouzelnictví Publikoval(a): Daniel S. | Úvahy » Politické

Tak to já jsem skromnější... mně stačí, kdyby se na Václaváku objevovaly postupně větší a větší davy... A stejně tak na tý Vóól Strýt (nebo Vůl Strýt?)... stačí když jich bude pomalu přibývat.
Až bude naplněnej Václavák a přilehlý ulice, tak to bude těsně před koncem režimu... Kdo dostane na Václavák půl miionu lidí, tak se stane prezidentem. Ale to ještě potrvá. Zatím mi bude stačit k optimismu to, že bude demonstrací přibývat a ne ubývat. Že bude víc zatčených demonstrantů a víc policejní brutality a a přesto se bude demonstrovat víc a víc a pořád víc a pořád víc. Plnej Václavák, to bude třešinka na dortu.
A skoro bych řekl, že nejdřív bude ten milion demonstrantů v Ňú Jorku a pak teprve u nás.

10.10.2011 12:33:00 | Daniel S.reagovat

Americké finanční kouzelnictví Publikoval(a): Daniel S. | Úvahy » Politické

aby to tak Aťane bylo... ostatně jeden spolehlivý barometr bych měl... když bude přibývat lidí na demonstracích... Ale ne jen těch protiromských.

10.10.2011 09:43:00 | Daniel S.reagovat

Americké finanční kouzelnictví Publikoval(a): Daniel S. | Úvahy » Politické

Aťan:

Jednou se to zlomit musí... ale nejdříve buď musejí ti nadnárodní kapitalisté prodělat, aby nemohli uplatit všechno a všechny a nebo se musejí lidé probrat a být ochotni se bránit.

09.10.2011 19:52:00 | Daniel S.reagovat

Americké finanční kouzelnictví Publikoval(a): Daniel S. | Úvahy » Politické

Sio, Terak

Pánové, enchci se nijak zastávat americké administrativy, ale považte, že naše dva ústavy Fanie a Fedie vydržely na trhu v podstatě skoro 80 let. A celou tu doby kupovaly rizikové hypotéky. To už je slušný důvod se domnívat, že takto mohou fungovat i dál.
To letadlo se z toho stalo podle mě trochu jinak... stejně jako u nás - korupce. Clinton přidal ústavům prachy a ústavy začaly generovat obrovské platy velké škále ředitelů, náměstků a dozorčích rad, které se rekrutovaly - ano z řad politiků. Slušný důvod, aby to pokračovalo dál za všech okolností. A také obrovský byznys za biliony... v tom se sem tam nějaký ten milionek na správné kontíčko pro správného senátorka najde...

Ameriku ochormuje přesně totéž co ochromuje celý západní svět - korupce, která překonává všechny meze a všechny výše. Státy jsou překonány soukromými zájmy. Až v posledních letech vzrostly tyto zájmy tak, že mohou korumpovat ne jen jednu stranu, nebo jednoho politika, ale prostě en bloc všechny. Dnešní korupce už se nezaměřuje na jeden politický názor, korumpuje se napříč politickým spektrem všechny. Kolotoč hypoték na tuto korupce prostě měl dost peněz. A i když bylo dost varovných známek, prostě nebylo dost nezkorumpovaných, kteří byto zastavili... řešení bylo jednoduché - nařídit Fanie a Fedie, aby přestaly vykupovat hypotéky a zveřejnit skutečná čísla, jak si balíčky rizikových hypoték stojí. Ale když měli všichni máslo na hlavě...

09.10.2011 19:51:00 | Daniel S.reagovat

Americké finanční kouzelnictví Publikoval(a): Daniel S. | Úvahy » Politické

Clintonova administrativa nepotřebovala kalkulovat s myšlenkou rostoucích cen domů i když určité zvýšení očekávala. Té stačilo bohatě kalkulovat s myšlenkou, že o domy bude na trhu trvale zájem. Nebo minimálně měla před sebou mnoho milionů lidí, kteří zájem měli a pořádný. Snížením kritérií udělení hypoték tak mohla předpokládat, že bude existovat určitá skupina dlužníků, kteří nezaplatí ani po státní podpoře a úlevách. Těm stačilo nemovitost odebrat a prodat ji jinému zájemci. Ztráty byly minimální - naopak čím dál více z toho kynul zisk, jak rostly ceny. Stát neměl ztrátu a o to šlo. A i kdyby ztrátu měl, existovala jen určitá hranice peněz na rozdávání. Když jich bylo méně, Fanie a Fedie prostě vykoupily míň hypoték. Tak to funogvalo už před clintonem, akorát Clinton snížil kritéria a přihrál peníze v očekávání ztrát. Ztráty se ale nedostavily, naopak - Fanie a Fedie vykupoval ystále více a poszěji dokonce se ziskem i prodávaly balíčky. Ztráta se pak dostavila až naráz.

07.10.2011 16:24:00 | Daniel S.reagovat

Americké finanční kouzelnictví Publikoval(a): Daniel S. | Úvahy » Politické

no a k tomu se podívej do ročenky, jak američanům stoupá dovoz nad vývozem a hned uvidíš, jak snadno přijít o všechno.
Jak to jen my češi děláme, že se vždycky přidáme k té horší a zkorumpovanější straně?

07.10.2011 11:49:00 | Daniel S.reagovat

Americké finanční kouzelnictví Publikoval(a): Daniel S. | Úvahy » Politické

Oprava - žádné DPH a nikoliv HDP. V USA nemají daň z přidané hodnoty.

07.10.2011 11:47:00 | Daniel S.reagovat

Americké finanční kouzelnictví Publikoval(a): Daniel S. | Úvahy » Politické

Pokud Sio vím, tak selá státní pomoc bankám byla skutečně cca nějaký ten bilion dolarů - tedy asi čtvrtina amerického ročního rozpočtu. Ale nesmíme zapomenout, že zároveň se recesí propadly státní příjmy a v americe je to hned hodně znát, protože tam mají málo nepřímých daní (žádné HDP) ale hodně přímých daní.
Takže nejenže stát zachránil některé banky (které nezachraňoval jenom ze ztrát na hypotékách, ale také z vysokých zlatých padáků, které si většinou ředitelé ještě udělili, než je vyhodili nebo zavřeli) Zároveň se mu propadl příjem, zdražily se války, poklesla konkurenceschopnost, stoupl dovoz, klesl vývoz. Klesla popularita válčení, místo vojáků musel nastoupit Blackwater, který je o dost dražší než armáda, to jsou další výdaje, do toho vystrčilo hlavu Rusko se svojí Gruzií, Čína staví letadlovou loď... výdaje na zbrojení zbraněmi páté generace skáčou pomalu o desítky procent. Zároveň stoupá nezaměstnanost, zavádějí se finanční stimuly ekonomiky, které moc nefungují, protože místo američanů staví mosty a dálnice čínské firmy a z původního jednoho až dvou bilionků máš průser na 16 bilionů a to ještě zdaleka není konec.

07.10.2011 11:46:00 | Daniel S.reagovat

Stryga Publikoval(a): Daniel S. | Povídky » Horrorové, krvavé, strašidelné, tajemné, záhadné

Přečti si nějakou ruskou pohádku nebo pověst...

09.09.2011 13:59:00 | Daniel S.reagovat

Protest proti korupci mocných přijde 17. září i na Wall Street Publikoval(a): Aťan | Úvahy » Politické

Aby se lidi domluvili, to chce něco víc než jenom nespokojenost... třeba ten pocit ohrožení, jak i něm psal Sio. Ale i ten pozvolna roste.
a je moc poučné sledovst, jak se nám mainstream snaží tuto nespokojenost a pocit ohrožení nasměrovat na cikány a další minority. A obávám se, že ve Šluknově demonstruje víc lidí než v Praze za demokratičtější společnost...
Na druhou stranu, nic netrvá věčně, ani současný režim ne...

06.09.2011 12:57:00 | Daniel S.reagovat

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí